UPDATE #NOW

Η Neuralink του Ίλον Μασκ πήρε την πολυπόθητη έγκριση - Ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους


JTeam

20 Σεπτεμβρίου 2023

Η Neuralink του Ίλον Μασκ πήρε την πολυπόθητη έγκριση - Ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους
Παρά τους αρχικούς συνδυασμούς, η Neuralink πήρε «πράσινο φως» για δοκιμές σε ανθρώπους

Η εταιρεία του Ίλον Μασκ, η Neuralink είναι μία από τις πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), που μπορεί να συλλέγει και να αναλύει εγκεφαλικά σήματα.

Στόχος του Ίλον Μάσκ και της ομάδας του, ήταν να δημιουργήσουν ένα εξάρτημα, το οποίο θα βοηθήσει ξανά άτομα με τετραπληγία, να ανακτήσουν κάποιες από τις κινήσεις τους. Οι παρεμβάσεις όμως στον εγκέφαλο και την σκέψη των ατόμων, είχε δημιουργήσει σκεπτικισμό και πολλές ηθικές ανησυχίες.

Πέρυσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για την επίσπευση των δοκιμών σε ανθρώπους, αλλά τον Μάιο ενέκρινε το αίτημα. Ο Οργανισμός δεν αποκάλυψε πώς επιλύθηκαν οι αρχικές του ανησυχίες. Σύμφωνα με τον Guardian, στους συμμετέχοντες θα εμφυτευτεί χειρουργικά ένα BCI σε περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Στόχος είναι να μπορούν να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Οι προηγούμενες δοκιμές της σε ζώα, ελέγχονται, μετά και τις καταγγελίες για περιττή ταλαιπωρία τους. Πρώην εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως γίνονταν εμφυτεύσεις σε λάθος σημεία του εγκεφάλου χοίρων, κάτι που οδήγησε σε ευθανασία τους.

Οι καταγγελίες οδήγησαν σε μία σειρά από έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας από το υπουργείο Γεωργίας για κακοποίηση ζώων αλλά και από το υπουργείο Μεταφορών για κακό χειρισμό βιολογικά επικίνδυνων υλικών.

Εάν η συσκευή της αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, θα μπορούσαν να χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να εγκριθεί για χρήση.

Με πληροφορίες από τον Guardian