UPDATE #NOW

Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Φτάνουν τους 2.500 οι νεκροί


JTeam

12 Οκτωβρίου 2023

Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Φτάνουν τους 2.500 οι νεκροί
Anadolu Agency / Getty Images
Νέες πρωινές επιθέσεις στην Γάζα, ενώ πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Για έκτη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ με τους νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας να ξεπερνούν τους 2.500. Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς αυξήθηκε στους 1.200, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. «Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.

Αντιστοίχως οι ισραηλινές αρχές επικαιροποίησαν χθες τον αριθμό των νεκρών σε επίσης σχεδόν 1.200. Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ ο απολογισμός και από τις δύο πλευρές ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 2.500 θύματα.

Jenny.Gr
NurPhoto / Getty Images

338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Στο μεταξύ πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη (11/10) το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Εγγυήσεις Μπάιντεν για τους Εβραίους στις ΗΠΑ

«Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα, εδώ και στο εξωτερικό»: ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει χωρίς καμιά επιφύλαξη την υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, προσπάθησε χθες Τετάρτη να καθησυχάσει την ισραηλιτική κοινότητα των ΗΠΑ.

Εξέφρασε για ακόμα μια φορά αγανάκτηση και την καταδίκη του για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάνοντας λόγο για την «πιο φονική μέρα για τους εβραίους από το Ολοκαύτωμα», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσώπους οργανώσεων της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.

«Ζήτησα από τις ομάδες μου (...) να συνεργάζονται αδιάκοπα με τους εταίρους μας της εβραϊκής κοινότητας, από τους οποίους πολλοί είσαστε εδώ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια τοποθεσιών όπου ζουν Εβραίοι στην Αμερική, για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την καταπολέμηση των απειλών», συνέχισε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός πρόεδρος.

Jenny.Gr

«Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε και να καταπολεμάμε τον αντισημιτισμό σε κάθε ευκαιρία», υποσχέθηκε ακόμη.

Πριν από τον κ. Μπάιντεν, πήρε τον λόγο ο Νταγκ Έμχοφ, ο σύζυγος της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις. Θρησκευόμενος εβραίος, ο κ. Έμχοφ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εκστρατείες του Λευκού Οίκου εναντίον του αντισημιτισμού.

«Πολλοί από μας φοβόμασταν (...) ότι οι επιθέσεις αυτές θα προκαλούσαν άνοδο του μίσους και του αντισημιτισμού και δυστυχώς ήδη συμβαίνει αυτό. Το βλέπουμε ήδη», είπε.

Δυνάμεις της αστυνομίας «ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας» σε τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται μέλη της εβραϊκής κοινότητας σε πολλές αμερικανικές πόλεις, δήλωνε προχθές Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος.

Στις ΗΠΑ ζει ο μεγαλύτερος αριθμός εβραίων παγκοσμίως, εξαιρουμένου μόνο του Ισραήλ. Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Pew Research Center, στη χώρα ζούσαν 5,8 εκατομμύρια ενήλικοι εβραίοι, θρησκευόμενοι ή μη, στους οποίους προστίθενται άλλοι 2,8 εκατομμύρια ενήλικοι που έχουν τουλάχιστον ένα γονέα με εβραϊκή καταγωγή.

Με πληροφορίες από Reader.gr