UPDATE #NOW

Πέθανε ο Χρόνης Αηδονίδης, σε ηλικία 95 ετών


JTeam

23 Οκτωβρίου 2023

Πέθανε ο Χρόνης Αηδονίδης, σε ηλικία 95 ετών
@Eurokinissi
Έφυγε από τη ζωή ο Χρόνης Αηδονίδης, γνωστός ερμηνευτής της δημοτικής μουσικής

Ο Χρόνης Αηδονίδης πέθανε σε ηλικία 95 ετών. Eπί 75 χρόνια προσέφερε με κάθε τρόπο στη διδασκαλία, τη διάσωση, τη διάδοση και την καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης. Την είδηση επιβεβαίωσε πριν από λίγο και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ενώ την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή ο Απόστολος Ευφραιμίδης, πρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης (ΑΜΠΧΑ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με μεγάλη οδύνη ανακοινώνουμε πως ο αγαπημένος μας Δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης δεν είναι πια μαζί μας.

Σε ηλικία 95 ετών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς διακονίας και προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση, διάδοση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης, οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω του πολύτιμες μουσικές καταγραφές και τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργατών που θα διαιωνίσουν το όνομα, το όραμα και τη διδασκαλία του ες αεί. Αιωνία η μνήμη του και η ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του. Για το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης»

Ο πρόεδρος
Απόστολος Ευφραιμίδης».

Περισσότερα για τον Χρόνη Αηδονίδη

Ο Χρόνης Αηδονίδης, μαζί με τη Δόμνα Σαμίου είναι οι δύο βασικοί πυλώνες ανάδειξης της Παραδοσιακής Μουσικής. Τα Δημοτικά Τραγούδια, ολόκληρης της ΕΛλάδας αλλά και κυρίως της Θράκης, έγιναν γνωστά χάρην σε αυτόν. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, στο ότι ο Χρόνης Αηδονίδης, δάσκαλος και στο επάγγελμα ο ίδιος, γόνος ανατολικοθρακιώτικης οικογένειας, πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη – Ανατοκική Ρωμυλία. Με σπουδές στη Βυζαντινή Μουσική, ανέδειξε όλες τις μουσικές της Πόλης και της Σμύρνης, δημιούργησε μία δική του σχολή Θρακικής και Μικρασιατικής Μουσικής Εκπαίδευσης, με παράλληλα ιστορικά δεδομένα από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του θρακικού πολιτισμού, σε αυτόν χρωστά η Θράκη την μουσική της ανάδειξη, την πολιτισμική της ανάδειξη, ήταν η γέφυρα ανάμεσα στις αλησμόνητες πατρίδες και τη μάνα γη Θράκη που αγκάλιασε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Πόλης και της Ανατολικής Θράκης.