UPDATE #NOW

Kvennafri: Στην Ισλανδία, οι γυναίκες απεργούν και διεκδικούν ισότητα - Μαζί τους και η Πρωθυπουργός


Στεφανία Παπαδημητρίου

24 Οκτωβρίου 2023

Kvennafri: Στην Ισλανδία, οι γυναίκες απεργούν και διεκδικούν ισότητα - Μαζί τους και η Πρωθυπουργός
Ενωμένες, διαμαρτύρονται για το μισθολογικό χάσμα και την έμφυλη βία

Σήμερα, απεργούν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία - μαζί τους, είναι και η Πρωθυπουργός της χώρας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ. Ενωμένες, διαμαρτύρονται για το τεράστιο μισθολογικό χάσμα των φύλων και την έμφυλη βία.

Είναι η έβδομη φορά που οι γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται για να στρέψουν την προσοχή του κόσμου στην ισότητα. Ονομάζεται Kvennafri, σημαίνει «Ημέρα που δεν εργάζονται οι γυναίκες», ενώ σήμερα υπολογίζεται πως έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση γυναικών στη χώρα, σε περίπου 50 χρόνια.

Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο, ήταν στις 24 Οκτωβρίου 1975. Τότε, απέργησε το 90% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας, απαιτώντας ισότητα. Ήταν το πρώτο Kvennafri και είχε τέτοια δύναμη που η Βουλή ψήφισε νόμο που θα εξασφάλιζε ισότιμες αμοιβές.

Η σημερινή απεργία διοργανώθηκε από περίπου 40 οργανισμούς, ανάμεσά τους και το Συνδικάτο των Δημοσίων Υπαλλήλων της χώρας. Η Πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ, δήλωσε ότι κι η ίδια θα απέχει από τα καθήκοντά της, ενώ περίμενε να την ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες βουλεύτριες και υπουργοί, ως ένδειξη αλληλεγγύης.

«Όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε πετύχει ακόμη τους στόχους μας για απόλυτη ισότητα, και εξακολουθούμε να παλεύουμε κατά του μισθολογικού χάσματος των φύλων, που είναι απαράδεκτο το 2023», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Επίσης, ακόμη μαχόμαστε ενάντια στην έμφυλη βία, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου».

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ισλανδία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες, εδώ και 14 χρόνια. Παραμένει στην κορυφή, γιατί δεν σταματά να αγωνίζεται – γιατί μπορεί να είναι μικρή η διαφορά στις αμοιβές (10%-21%), αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.

Ίσως, λοιπόν, οι γυναίκες της Ισλανδίας να είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε όλες – πόσο μάλλον όσες ζούμε στην Ελλάδα, τη χώρα που βρέθηκε 93η στην κατάταξη.