UPDATE #NOW

Free Movement: Η ελευθερία σε τέσσερα ροδάκια και το ελπιδοφόρο πρότζεκτ, μέσα από τα μάτια της Δένιας Κοπίτα


JTeam

27 Οκτωβρίου 2023

Free Movement: Η ελευθερία σε τέσσερα ροδάκια και το ελπιδοφόρο πρότζεκτ, μέσα από τα μάτια της Δένιας Κοπίτα
Μία ιδέα από τη Δυτική Όχθη έφτασε στην Ελλάδα, μέσα σε ένα βανάκι με «φορητό» skate park. Τα δύο παιδιά που τελικά έγιναν δέκα, ένωσαν πρόσωπα και ιστορίες με μία σανίδα και σήμερα η Δένια Κοπίτα, skate instructor και communication manager του Free Movement, εξηγεί στο GWomen γιατί αυτό το πρότζεκτ είναι αναγκαίο στην ελληνική κοινωνία, πως το αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά και πως το σκέιτ έγινε μέσο ενδυνάμωσης και διδασκαλίας

Πριν από έξι χρόνια, δύο παιδιά από την Αγγλία βρέθηκαν ως εθελοντές στο πρόγραμμα SkatePal, στην Παλαιστίνη όπου δίδασκαν παιδιά να κάνουν σκέιτ.

Εκεί, στην Παλαιστίνη των πολέμων και της φρίκης, στο μέρος που κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα μπορεί να ζήσει, η ελευθερία βασίστηκε πάνω σε τέσσερα ροδάκια και μία σανίδα. Τα παιδιά για πρώτη φορά αισθάνονταν αυτό που εμείς έχουμε ως δεδομένο, το πως είναι να νιώθεις ελεύθερος.

Ο Γουίλ και η Ρούμπι, αφού είδαν την επίδραση αυτού του πρότζεκτ στη Δυτική Όχθη, αποφάσισαν πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να έφεραν κάτι τέτοιο και στην Ευρώπη και έτσι επέλεξαν την Ελλάδα, δημιουργώντας το Free Movement. Οι δύο έγιναν δέκα και μέσα σε αυτούς και η Δένια Κοπίτα, που το σκέιτ ήταν η δική της σανίδα ελευθερίας.

Το πρότζεκτ μεγάλωσε και κουβαλάει πια σε ένα βανάκι ένα ολόκληρο skate park, το οποίο μεταφέρουν από γειτονιά σε γειτονιά. Στη μαρίνα της Πύλου, και στο πλαίσιο του πολυαθλητικού event Navarino Challenge, το Free Movement έδωσε το παρών, έστησε εκεί το skate park του και είδε παιδάκια διαφόρων ηλικιών να θέλουν να ανέβουν σε ένα skateboard και να δοκιμάσουν να… τσουλήσουν, πριν δουν από κοντά τα εμπόδια/τις μικρές ράμπες και βάλουν στόχο να τις υπερβούν.

Η Δένια Κοπίτα, skate instructor και communication manager του Free Movement, μιλάει στο GWomen και εξηγεί πως ασχολήθηκε τελικά με το σκέιτ, τι ήταν αυτό που την κράτησε σε αυτό, πως άλλαξαν τα πράγματα και τελικά όσοι κάνουν σκέιτ δεν είναι πια οι… αλήτες της γειτονιάς, αν συμμετέχουν αρκετά κορίτσια σε όλο αυτό και τι είναι αυτό που έχει ακούσει από αρκετούς γονείς και πίστεψε πως ακολουθεί τον σωστό δρόμο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο GWomen