UPDATE #NOW

Για πρώτη φορά, γυναίκες ψήφισαν σε Σύνοδο του Βατικανού


JTeam

29 Οκτωβρίου 2023

Για πρώτη φορά, γυναίκες ψήφισαν σε Σύνοδο του Βατικανού
Unsplash
Η ισότητα, ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη στη Καθολική Εκκλησία

Για πρώτη φορά, γυναίκες συμμετείχαν στη Σύνοδο για τη Συνοδικότητα του Βατικανού, μία συγκέντρωση αφιερωμένη στη συζήτηση γύρω από τη στρατηγική του κρατιδίου, στην οποία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο άντρες.

Στη συγκέντρωση των περίπου 300 επισκόπων από όλον τον κόσμο, συμμετείχαν επίσης για πρώτη φορά μοναχές και 70 λαϊκοί, μεταξύ των οποίων και γυναίκες - όλοι τους, είχαν δικαίωμα ψήφου. Η συνάντηση συγκλήθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο για να συζητηθεί το μέλλον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων θεμάτων - παντρεμένοι ιερείς, ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών, μυστήρια για τους διαζευγμένους και τους ξαναπαντρεμένους, καθώς και ο ρόλος της γυναίκας.

Οι καθολικές γυναίκες παλεύουν εδώ και χρόνια για περισσότερη ισότητα και μεγαλύτερο λόγο στη λειτουργία της Εκκλησίας, αλλά, ενώ υπάρχει συναίνεση για διάφορες μορφές προαγωγής, η βαθιά αντίθεση στη χειροτονία των γυναικών σε διακόνους, πόσο μάλλον σε ιερείς, παραμένει. Μια τόσο βαρυσήμαντη απόφαση εναπόκειται, τελικά, στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος δεν αναμένεται να προβεί σε σημαντικές αλλαγές μετά τη συνάντηση αυτού του μήνα, η οποία έληξε σήμερα, 29 Οκτωβρίου, και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου για μια τελική φάση τον ερχόμενο Οκτώβριο.