UPDATE #NOW

Κέιτ Μπλάνσετ: Ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - «Δεν είμαι από το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη, αλλά είμαι μάρτυρας»


Ερασμία Αρβανιτά

9 Νοεμβρίου 2023

Κέιτ Μπλάνσετ: Ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα -  «Δεν είμαι από το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη, αλλά είμαι μάρτυρας»
«Δεν είμαι από το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν είμαι καν ειδήμων, αλλά είμαι μάρτυρας», τόνισε στην ομιλία της η Κέιτ Μπλάνσετ 

Την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή ζήτησε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Κέιτ Μπλάνσετ, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. H Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε τη λύπη της για «το ανθρώπινο κόστος του πολέμου, της βίας και της δίωξης».

«Δεν είμαι Σύρια. Δεν είμαι Ουκρανή. Δεν είμαι από το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν είμαι καν ειδήμων, αλλά είμαι μάρτυρας», υπογράμμισε η ηθοποιός.

«Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε μαζί με πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και άμεση απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», τόνισε στη συνέχεια.

Αναφερόμενη και στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κέιτ Μπλάνσετ σημείωσε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αναγκαστικός εκτοπισμός έχει πλέον ξεπεράσει το ζοφερό ορόσημο των 114 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Στην ομιλία της, η ηθοποιός τόνισε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να υποστηρίζουν οικονομικά το ανθρωπιστικό έργο, συμπεριλαμβανομένου του έργου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν πολλές συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Ακόμα, ζήτησε να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα η Σύμβαση της Γενεύης του 1951, καθώς αυτό «όχι μόνο εξακολουθεί να είναι σχετικό, αλλά θεμελιώδες για την κοινή μας ανθρωπότητα».