UPDATE #NOW

Καταγράφηκαν οι πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο - Τι αναφέρει έρευνα


JTeam

30 Ιανουαρίου 2024

Καταγράφηκαν οι πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο - Τι αναφέρει έρευνα
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, βέβαια

Μία ομάδα επιστημόνων από το University College London κατέγραψε τα πρώτα δεδομένα που αφορούν στη μετάδοση Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ειδικοί βρήκαν πώς μία θεραπεία ορμονών εισήγαγε τοξικές πρωτεΐνες σε παιδιά και προκάλεσε την εμφάνιση συμπτωμάτων πρόωρης άνοιας.

Για περίπου 25 χρόνια, από τη δεκαετία του ΄50, χρησιμοποιούταν αυξητική ορμόνη για τη θεραπεία παιδιών με συγκεκριμένα προβλήματα ανάπτυξης. Οι γιατροί συνέλεγαν την ορμόνη αυτή, η οποία είναι γνωστή ως c-hGH, από νεκρούς ανθρώπους και τη χορηγούσαν σε παιδιά με ασυνήθιστα μικρό ύψος.

Με την πάροδο των χρόνων, ένα αναπάντεχα υψηλό ποσοστό παιδιών που έλαβαν τη συγκεκριμένη θεραπεία ανέπτυξε μια θανατηφόρα νευροεκφυλιστική πάθηση που ονομάζεται νόσος Creutzfeldt-Jakob. Η νόσος αυτή, προκαλείται από τοξικές λανθασμένα αναδιπλωμένες πρωτεΐνες, που ονομάζονται πριόνες. Μέχρι το 1985 τα στοιχεία που συνέδεαν την c-hGH με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob ήταν ισχυρά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα δείγματα c-hGH περιείχαν τοξικές πριόνες, οι οποίες μετέδιδαν τη νευροεκφυλιστική νόσο σε υγιείς εγκεφάλους. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη αντικαταστάθηκε γρήγορα με μια ασφαλέστερη, συνθετική έκδοση.

Πιο πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών που εξέτασε δείγματα εγκεφαλικού ιστού από ασθενείς με αυξητική ορμόνη που πέθαναν από τη νόσο Creutzfeldt-Jakob ανακάλυψε περίεργα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι νεκροί ασθενείς έφεραν ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες αμυλοειδών πρωτεϊνών -που είναι προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ. Έτσι προέκυψε ένα ερώτημα: Θα μπορούσε το Αλτσχάιμερ να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται άλλες ασθένειες που προκλήθηκαν από πριόνες;

Επειδή οι ασθενείς πέθαναν τόσο νέοι από τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί αν θα εμφάνιζαν στη συνέχεια Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, μια μεταγενέστερη μελέτη ανακάλυψε ότι ορισμένα από τα δείγματα της c-hGH περιείχαν συσσώρευση αμυλοειδών πρωτεϊνών και οι δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η μολυσμένη αυξητική ορμόνη ανέπτυξαν σημάδια παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ.

Έτσι, σε αυτό το σημείο ήταν εύλογη η υπόθεση της μετάδοσης της νόσου Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούσαν να χρειάζονται κάποιο είδος αδιάσειστης απόδειξης. Εδώ, η ομάδα εξέτασε οκτώ ασθενείς που παραπέμφθηκαν πρόσφατα, εξαιτίας νευρολογικών προβλημάτων, στη National Prion Clinic στο Λονδίνο. Όλοι τους, έλαβαν θεραπεία με c-hGH ως παιδιά και τώρα ήταν ηλικίας μεταξύ 38 και 55 ετών.

Πέντε από αυτούς τους ασθενείς διαγνώστηκαν με πρώιμη άνοια, αλλά δεν εμφάνισαν παθολογικά σημάδια της νόσου Creutzfeldt-Jakob. Και οι πέντε, πληρούσαν τα κριτήρια της διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν παρουσίαζαν σημάδια γενετικής προδιάθεσης για πρώιμη εμφάνιση της νόσου.

Η Σούζαν Κόλας, από το Alzheimer's Research UK, πάντως, έρχεται να μας καθησυχάσει. Εξηγεί πως τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση μετάδοσης της νόσου Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά επισημαίνει επίσης ότι είναι απίθανο να συμβεί σήμερα κάτι τέτοιο.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω οποιασδήποτε άλλης οδού, όπως οι καθημερινές δραστηριότητες ή οι ιατρικές διαδικασίες ρουτίνας», δήλωσε. «Αυτή η μελέτη αποκάλυψε περισσότερα για το πώς τα θραύσματα αμυλοειδούς μπορούν να εξαπλωθούν στον εγκέφαλο, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η νόσος του Αλτσχάιμερ και πιθανούς νέους στόχους για τις αυριανές θεραπείες».