UPDATE #NOW

Η Ταϊλάνδη έγραψε ιστορία: Έγινε η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών


JTeam

18 Ιουνίου 2024

Η Ταϊλάνδη έγραψε ιστορία: Έγινε η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Unsplash/ William Fonteneau
«Το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει ένα μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των LGBTQ+ στην Ταϊλάνδη»

Ο Ιούνιος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στο pride. Είναι ένας πολύχρωμος μήνας, στον οποίο φέτος, έρχεται στην Ελλάδα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, από την Ταϊλάνδη. Από την Ταϊλάνδη, η οποία εδώ και καιρό έχει κάνει ένα ιστορικό βήμα προς την ισότητα. Τώρα, έγινε η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, αφού η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων σήμερα, Τρίτη (18/6).

Η Γερουσία, λοιπόν, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου, μετά από τελική ανάγνωση. Σύμφωνα με το CNN, 130 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, και μόνο 4 μέλη αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί, πως εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τον βασιλιά προτού τεθεί σε ισχύ, αν κι αυτή η διαδικασία θεωρείται τυπική.

«Το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει ένα μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των LGBTQ+ στην Ταϊλάνδη», ανέφερε ο ιδρυτής του Love Foundation, μιας ΜΚΟ που κάνει εκστρατεία για την ισότητα LGBTQ+ στην Ταϊλάνδη. «Ο πιθανός αντίκτυπος αυτού του νομοσχεδίου είναι τεράστιος. Όχι μόνο θα άλλαζε τις ζωές αμέτρητων ζευγαριών, αλλά θα συνέβαλε επίσης σε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία για όλους», πρόσθεσε

Τι παρέχει το νομοσχέδιο στα ζευγάρια LGBTQ+

Το νομοσχέδιο παρέχει στα ζευγάρια LGBTQ+ τα ίδια νομικά δικαιώματα και αναγνώριση με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όπως και δικαιώματα που σχετίζονται με την κληρονομιά, την υιοθεσία και τη λήψη αποφάσεων για την υγειονομική περίθαλψη. Ακόμα πιο ελπιδοφόρο, είναι πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από όλα τα μεγάλα κόμματα και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της φήμης της χώρας ως μία από τις πιο φιλικές στην περιοχή προς τα άτομα LGBTQ+.

Από την πλευρά του, ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, Σρέτα Ταβισίν, ανέφερε πως «σήμερα γιορτάζουμε ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι του νομοσχεδίου μας για Ισότητα στον Γάμο». «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη θέση τους».