UPDATE #NOW

Απόστολος Λύτρας: Από υπερασπιστής θυμάτων κακοποίησης, κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία


JTeam

19 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας: Από υπερασπιστής θυμάτων κακοποίησης, κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία
Το χρονικό της υπόθεσης που παρακολουθούμε «παγωμένοι» από την Κυριακή

Την Κυριακή 16 Ιουνίου, ξυπνήσαμε και είδαμε να τρεντάρει στο Χ η λέξη «δικηγόρος». Αρχίσαμε να διαβάζουμε για «διάσημο δικηγόρο» που «φέρεται να ξυλοκόπησε τη σύζυγό του», οι εικασίες για την ταυτότητά του ξεκίνησαν αμέσως και, όπως αποδείχθηκε, ήταν ολόσωστες. Από το μεσημέρι, αντί για το επάγγελμά του, τρένταρε το όνομά του. Ο Απόστολος Λύτρας κακοποίησε τη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου. Εκείνη, είπε ότι χτύπησε πέφτοντας από σκάλα. Κι η υπόθεση έγινε γνωστή χάρη στον γιατρό της, καθώς στιγμή δεν πίστεψε ότι εκεί οφείλονταν τα τραύματά της. Κι εμείς, από τη Δευτέρα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις παγωμένοι από τη μία, γεμάτοι οργή από την άλλη.

Στα τελευταία, η πρώην σύζυγος του ποινικολόγου έχει προσαχθεί στην εισαγγελία, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η Σοφία Πολυζωγοπούλου. Παράλληλα, ο ίδιος αναζητείται από τις αρχές, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εμφανιστεί αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης.

Χθες βράδυ, η πρώην σύζυγος του Λύτρα και η κόρη τους μπήκαν στο σπίτι όπου διέμενε εκείνος με τη Σοφία Πολυζωγοπούλου, για να πάρουν κάποια πράγματα. Άνοιξαν την πόρτα με τα δικά του κλειδιά. Εκείνος, φέρεται να έστειλε στη νυν σύζυγό του απειλητικό μήνυμα.

Η 37χρονη πανικοβλήθηκε, καθώς νόμισε ότι μαζί τους βρισκόταν και ο καθ' ομολογίαν δράστης και ενεργοποίησε το panic button, με αποτέλεσμα να σπεύσουν αστυνομικές δυνάμεις στο σπίτι. Έπειτα, υπέβαλε μήνυση σε βάρος της πρώην συζύγου του Απόστολου Λύτρα και του ίδιου για διατάραξη οικιακής ειρήνης, όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Ο Απόστολος Λύτρας, στο μεταξύ, παραμένει άφαντος. Κι αυτήν την εβδομάδα, το ίντερνετ είναι εξοργισμένο. Εξοργισμένο με τον κακοποιητή που, στο δικαστήριο, υπερασπιζόταν θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενιακής βίας, εξοργισμένο με τη Ζήνα Κουτσελίνη που ωρυόταν για την καριέρα του που βρισκόταν στο ζενίθ της και «καταστράφηκε», ενώ μετά, σε μία προσπάθεια να μαζέψει τα σπασμένα, μίλησε για τα δύσκολα φοιτητικά της χρόνια χωρίς χάμπουργκερ και τσιζμπέργκερ, εξοργισμένο με τον Αλέξη Κούγια που βρήκε «αντρίκια» τη συμπεριφορά του Λύτρα και έκανε χυδαία ομοφοβική επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής 16 Ιουνίου, όταν το ζευγάρι πήγε σε ιδιωτική κλινική των Αμπελοκήπων, με την 37χρονη, που είναι επίσης δικηγόρος, να έχει υποστεί κακώσεις, για τις οποίες τόσο ο σύζυγός της όσο και η ίδια ισχυρίστηκαν ότι προκλήθηκαν από πτώση στις σκάλες.

Ο γιατρός, ωστόσο, δεν πείστηκε από αυτή την εξήγηση, καθώς διαπίστωσε πως τα τραύματά της ήταν συμβατά με ξυλοδαρμό και ειδοποίησε τις Αρχές.

Το ζευγάρι μετά από αυτή την εξέλιξη οδηγήθηκε από αστυνομικούς στο γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας, όπου και εκεί ισχυρίστηκαν αμφότεροι ότι ο τραυματισμός της ήταν αποτέλεσμα πτώσης από σκάλες.

Στο Αστυνομικό Τμήμα παραδόθηκε γνωμάτευση του νοσοκομείου και ελήφθη κατάθεση από τον γιατρό για το περιεχόμενο των οποίων ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος διέταξε να σχηματισθεί κανονικά δικογραφία σε βάρος του Απόστολου Λύτρα, να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιόν του.

Κατόπιν της σύλληψής του και αφού του ασκήθηκε ποινική δίωξη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, έδωσε παραγγελία στον πρόεδρο του πειθαρχικού του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου, να προχωρήσει σε προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση κατά του δικηγόρου.

Η κατάθεση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου - «Ούρλιαζα για βοήθεια»

«Γύρω στις 23:30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας. Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου, στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε, και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με την μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί.

Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη.

Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι.

Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου.

Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε.

Τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας».

Η ομολογία του Απόστολου Λύτρα

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος, μετά τη σύλληψή του.

«Ομολόγησα την πράξη μου, ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου που υπεραγαπώ και από τις τρεις κόρες μου», δήλωσε αμέσως. «Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση, δεν έχω υπάρξει ξανά βίαιος. Θα κοιτάξω πώς να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια». Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οδηγήθηκε σε αυτήν την πράξη, επέμεινε ότι πρόκειται για ψυχολογικά αίτια και σημείωσε ότι «είναι δύσκολο και για εμένα και για εκείνη».

«Έχω χτίσει την καριέρα και την οικογένειά μου με κόπο», συνέχισε. «Βλέπετε πόσο αιχμηρός είμαι. Ζητώ συγγνώμη από όλους, από τη Σοφία και τις κόρες μου, ελπίζω το θέμα να ξεπεραστεί. Θα ζητήσω βοήθεια».

Προχώρησε, έπειτα, σε νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «ποτέ δεν "επινόησα" το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα».

«Όπως υποσχέθηκα, ήδη ξεκίνησα συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα και θα τηρήσω μέχρι κεραίας την υπόσχεσή μου να επανορθώσω (όσο αυτό γίνεται) αυτό που έκανα. Θα ήθελα, μόνον, να τονίσω τα εξής: α) ουδέποτε άσκησα την οποιαδήποτε μορφής βία, λεκτική ή σωματική, στην σύζυγό μου. Αυτό, δεν αναιρεί την απαξία της πράξης μου, πλην όμως σας παρακαλώ να μην αναπαράγονται ψευδείς “ειδήσεις” για δήθεν “άλλες” πράξεις που δήθεν “τέλεσα”. β) Εκτός από εμένα, που δικαίως δέχομαι όλη αυτή την κριτική, υπάρχουν και 3 ανήλικα παιδιά, που τις τελευταίες ημέρες ζουν μια κόλαση. Η ευθύνη δεν είναι οικογενειακή και η κάθε μορφής επίθεση στο διαδίκτυο, σε βάρος μου, δεν είναι δυνατόν να μετακυλίεται σε μικρά παιδιά, λόγω του επωνύμου τους», σημείωσε.

«Θα τεθώ ενώπιον του φυσικού μου Δικαστή, θα δικαστώ και θα αποδεχθώ την τιμωρία που δικαίως θα μου επιβληθεί. Παρακαλώ, όμως, να μην γίνει αυτή η δίκη μέσα από οθόνες, ανώνυμα σχόλια μίσους κλπ. Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ποτέ δεν "επινόησα" το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα. Την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά την διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας, διότι αρχικά θεώρησε ότι έτσι θα τα προστατεύσει από την αρνητική δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι και υποκλίνομαι στην απόφασή της να καταθέσει τι ακριβώς συνέβη».

Ο Αλέξης Κούγιας βρήκε «αντρίκια» τη συμπεριφορά του κακοποιητή

Ο Αλέξης Κούγιας έχει ένα μοναδικό ταλέντο: Πάνω που τον έχεις ξεχάσει και τα εξοργιστικά πράγματα που έχει πει κατά καιρούς έχουν κρυφτεί στο πίσω μέρος του μυαλού σου, εμφανίζεται. Λέει κάτι καινούργιο και, για λίγο, σταματάς να σκέφτεσαι. Για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αναρωτιέσαι αν όντως ξεστόμισε τις λέξεις, μετά θυμάσαι ότι είναι ο Αλέξης Κούγιας και απαντάς στον εαυτό σου πως «φυσικά και τις ξεστόμισε». Έτσι, όταν βρήκε «αντρίκια» τη συμπεριφορά του Απόστολου Λύτρα και «υπερβολική» την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε, δεν έπεσες και από τα σύννεφα.

Με λίγα λόγια είπε «έκανε κάτι κακό μεν, αλλά τουλάχιστον το παραδέχθηκε επειδή είναι άντρας και φοράει παντελόνια και, εντάξει τώρα, έχετε κάνει την τρίχα, τριχιά». Με πολλά λόγια, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» είπε το παρακάτω:

«Μου ετέθη υπόψιν και η δικογραφία και η ιατροδικαστική έκθεση, και είδα ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του ήταν υπερβολική.

Είναι απαράδεκτη ενέργεια, σε κάθε περίπτωση, το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης. Δεν είναι ένα τυχαίο παιδί, αυτοδημιούργητο παιδί. Έχει ανδρικά χαρακτηριστικά, παραδέχτηκε την πράξη του. Θα μπορούσε να αποφύγει να παραδεχτεί τη πράξη του και να παραμείνει στην αρχική του θέση.

Έχουν αναδειχτεί στην υπόθεση αυτή δύο πολύ σοβαρά νομικά θέματα. Δεν είμαι δικηγόρος υπεράσπισης, αλλά είμαι υποχρεωμένος αφού με καλέσατε να πω την άποψή μου, αυτή που συμμερίζονται και όλοι οι συνάδελφοί μου, αυτοί τουλάχιστον που ξέρουν από ποινικό δίκαιο.

Πρώτον, είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του. Ο Άρειος Πάγος έχει νομολογήσει ότι αυτά του είδους τα χτυπήματα δεν είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Δεν είναι κακούργημα, είναι πλημμέλημα. Έχει νομολογήσει ότι αυτά τα τραύματα συνιστούν το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που είναι πλημμέλημα.

Δεν είναι κακοποιητής 100%, το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Είναι διαφορετικό να τον κατηγορούν για πλημμέλημα και διαφορετικό για κακούργημα, δεν το λέω εγώ, το λέει ο νόμος. Από τότε που υπάρχει το ποινικό δίκαιο στην Ελλάδα, αυτά τα χτυπήματα στο πρόσωπο, το κάταγμα στη μύτη, το κάταγμα στο δάχτυλο, οι εκχυμώσεις στο πρόσωπο, δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι όταν προκαλούν είτε αναπηρία, είτε ακρωτηριασμό, είτε μακροχρόνια στέρηση της δυνατότητας να χρησιμοποιεί βασικά μέρη του σώματός του. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Ήταν υπερβολική η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που τιμωρείται με έως πέντε χρόνια φυλάκιση, όμως, συγχρόνως συμπαρασύρει και το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο αυτομάτως υποβαθμίζεται από κακούργημα σε πλημμέλημα, γιατί και αυτό – όπως έχει χαρακτηριστεί με την ποινική δίωξη είναι κακούργημα – κι έτσι ο κ. Λύτρας παρεπέμφθη σε κορυφαία ανακρίτρια και κορυφαίο εισαγγελέα, με δύο κακουργήματα. Αν ήταν το αδίκημα επικίνδυνη σωματική βλάβη, που είναι αποδοκιμαστέα πράξη, είναι κακοποιητής, θα τιμωρηθεί, θα είχαμε το ίδιο και για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας, θα ήταν πλημμέλημα. Και τα δύο δεν δικαιολογούν προσωρινή κράτηση.

Για να κρατηθεί προσωρινά κάποιος πρώτα πρέπει να είναι ύποπτος φυγής, να μπορεί να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως, η σύζυγός του τα έχει περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα, έγινε η κατάθεση».

Αντιδρώντας στην παραπάνω τοποθέτηση, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε το προφανές: «Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην παραδοχή του εγκλήματος, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Κούγιας. Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην κακοποίηση. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι».

Ο Αλέξης Κούγιας, λοιπόν, σε ένα κρεσέντο ομοφοβίας, έκανε μία χυδαία ανάρτηση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε την παραγγελία της στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας να ερευνηθεί αν οι δηλώσεις του ποινικολόγου παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο και συγκεκριμένα το μέρος που αφορά την προσβολή προσωπικών θεμάτων με ομοφοβικές προσεγγίσεις.

Η Ζήνα Κουτσελίνη ανησύχησε για την καριέρα του κακοποιητή και μίλησε για τα δύσκολα φοιτητικά της χρόνια

Ο Απόστολος Λύτρας δήλωνε πως πρώτη φορά εκδήλωσε βίαιη συμπεριφορά, πως υπεραγαπά τη σύζυγό του και πως πρέπει να κοιτάξει πώς θα θεραπευτεί. Εσύ προσπαθούσες να καταλάβεις πόσες φορές χρειάζεται να στείλει κάποιος έναν άνθρωπο στα επείγοντα για να θεωρηθεί κι επίσημα κακοποιητής. Και η Ζήνα Κουτσελίνη κατάφερε πάλι να βρεθεί στο επίκεντρο.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου προβλήθηκαν και στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα». Εκείνη, ήταν κάπως «μαλακή» απέναντί του, δεν υπερασπιζόταν ξεκάθαρα το θύμα. «Ο Απόστολος Λύτρας δυστυχώς έβαλε τραύματα στο παιδί του. Θέλω να το πω γιατί θέλω να είμαι έντιμη. Από τη στιγμή που βγήκε επώνυμα, στον περίγυρο του σχολείου, στους γονείς, θα είναι το κύριο ζήτημα και έτσι θα δημιουργηθεί μια δυσκολία. Πρέπει να τα λέμε. Η συγγνώμη δεν ξέρω αν αρκεί για τη γυναίκα του, πάντως για το παιδί του όσες κι αν είναι οι συγγνώμες δεν αρκούν και ξέρω πόση είναι η λατρεία του στα παιδιά του. Τη δεδομένη στιγμή τα ξέχασε και τα έβαλε στην άκρη όταν συνέβη το γεγονός», είπε.

Θα μπορούσε να είχε μείνει εκεί. Θα μπορούσε απλώς να σχολιαστεί περισσότερο η «ναι μεν, αλλά…» στάση της. Αλλά όχι. Η Ζήνα Κουτσελίνη ξεκίνησε να ωρύεται για την καριέρα του ποινικολόγου που «καταστρέφεται» και το «ιδανικό σε όλους» προφίλ του, που επίσης «καταστρέφεται». Κυριολεκτικά ούρλιαζε στους συνεργάτες της, όταν της είπαν πως δεν έχει σημασία η καριέρα κανενός κακοποιητή. Τους κατηγόρησε μέχρι και για λαϊκισμό. «Ξέρετε αυτήν τη στιγμή τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το σπίτι;», ρωτούσε. «Ξέρεις αν έχει ξανακακοποιηθεί αυτή η γυναίκα;»

Την επόμενη μέρα, η Ζήνα Κουτσελίνη είχε ηρεμήσει. Αποφάσισε να κάνει μία προσπάθεια να ξανακερδίσει το κοινό, είπε πως απομονώσαμε μία δήλωσή της, και έκανε μία κατάθεση ψυχής που λειτούργησε περισσότερο για content σε σατιρικά μέσα, παρά σαν ξεκαθάρισμα της θέσης της. Μας ενημέρωσε, λοιπόν, πως πέρασε πολύ δύσκολα στα φοιτητικά της χρόνια.

«Θα σας πω το εξής. Όταν χρειάστηκε να σπουδάσω, δεν είχα χάμπουργκερ, δεν είχα τσίζμπεργκερ να φάω», είπε, υπονοώντας ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πάρει φαστ φουντ. Και το όνομά της τρεντάρει μέχρι τώρα, για ακόμη πιο λάθος λόγους από πριν.


Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Απόστολου Λύτρα είχε υποβληθεί και το 2017 μήνυση για ενδοοικογενειακή βία από την πρώην τότε σύζυγό του, στο Αστυνομικό Τμήμα Βριλησσίων για την οποία είχε απαλλαγεί.