UPDATE #NOW

Τελικά, είναι πατριαρχική η ελληνική κοινωνία; 75.1% των Ελλήνων λέει «ναι»


Ερασμία Αρβανιτά

28 Ιουνίου 2024

Τελικά, είναι πατριαρχική η ελληνική κοινωνία; 75.1% των Ελλήνων λέει «ναι»
Unsplash/Claudio Schwarz
Νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με την πατριαρχία και τις έμφυλες διακρίσεις στην Ελλάδα

Στην Ισπανία, η Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» σε έναν νέο νόμο για την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε θέσεις εξουσίας. Ουσιαστικά, με τον συγκεκριμένο νόμο, τουλάχιστον το 40% σε φορείς εξουσίας και δημόσιας διοίκησης, πρέπει θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής, στα χέρια γυναικών. Στα διεθνή μέσα, γράφουν πως αυτός ο νόμος αναμένεται να αλλάξει πολλά στη θέση των γυναικών, σε μια χώρα η οποία δείχνει τον δρόμο της έμφυλης ισότητας. Ας μη ξεχνάμε, εξάλλου, πως η Ισπανία το 2023 βρέθηκε στην 4η θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων.

Αντιθέτως, η Ελλάδα το 2023 βρέθηκε στην 24η θέση στον ίδιο δείκτη. Αυτή, ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στη βαθμολογία του Δείκτη Ισότητας. Ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, είναι - από κάθε άποψη, ακόμα μακρύς, κι αυτό αποδεικνύεται από τις εγχώριες έρευνες που λαμβάνουν χώρα και αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές των αντιλήψεων για τα έμφυλα ζητήματα στην Ελλάδα.

Η νέα έρευνα «Gender Divide» από το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, σε συνεργασία με το King’s College του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με την πατριαρχία και τις έμφυλες διακρίσεις στη χώρα μας. Η έρευνα, διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 2.074 πολιτών από τις 4-6 Ιουνίου του 2024 και επικεντρώθηκε σε ζητήματα που ακούμε καθημερινά στην Ελλάδα του σήμερα, όπως οι γυναικοκτονίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία.

Ας δούμε, όμως μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα

Σε ό,τι αφορά στις έμφυλες διακρίσεις, το 79.9% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί ότι οι γυναίκες στην ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις, συγκριτικά με τους άντρες. Το 18.4% από την άλλη, διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό. Παράλληλα, το 75.1% των ερωτηθέντων απάντησε πως συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική, ωστόσο το 22.2% διαφωνεί.

Jenny.Gr
Eteron

Ένα ποσοστό της τάξης 35.8% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι οι γυναίκες υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά στις αδικίες που υφίστανται λόγω φύλου. Από την άλλη, το 59.7% των ερωτηθέντων διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με αυτήν την άποψη. Στο μεταξύ, το 57.4% από τους συμμετέχοντες, συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι o φεμινισμός μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, αλλά ένα 35.9% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με την παραπάνω άποψη.

Η θέση των γυναικών στην επιχειρηματικότητα

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΣΕΒ, στο 39% των επιχειρήσεων στη χώρα μας, οι γυναίκες είναι επικεφαλής στο 1/3 των διευθυντικών τμημάτων τους, αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 11% δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται γυναίκα σε ηγετική θέση σε μια επιχείρηση.

Τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας του Eteron, φαίνεται πως το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι πιο πιθανό οι άντρες να είναι διευθυντικά στελέχη, 42.4% υποστηρίζει πως αυτή η άποψη ισχύει και για γυναίκες και για άντρες, αλλά μόνο 1% από τους συμμετέχοντες, θεωρεί πως είναι πιο πιθανό να ισχύει μόνο για τις γυναίκες. Φυσικά, 0.8% εκ των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι γυναίκες είναι πιθανό να έχουν μεγάλο εισόδημα με το 47.7% των ερωτηθέντων να συμφωνεί με την άποψη πως οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα.

Τα στοιχεία είναι πολλά και τα συμπεράσματα ακόμη περισσότερα. Αλλά, ας κλείσουμε με το εξής: το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) υποστηρίζει πως θα χρειαστεί να περάσουν 134 χρόνια για να επιτευχθεί η έμφυλη ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην έρευνα «Gender Divide», φαίνεται πως στην Ελλάδα 53.1% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε 20 χρόνια από σήμερα δεν θα υπάρχει καμία διαφορά εάν είσαι άντρας η γυναίκα. Άραγε, θα είναι έτσι;