UPDATE #NOW

Ταμπόν: Εντοπίστηκαν τοξικά μέταλλα σε προϊόντα περιόδου και στην Ελλάδα - Νέα έρευνα


JTeam

12 Ιουλίου 2024

Ταμπόν: Εντοπίστηκαν τοξικά μέταλλα σε προϊόντα περιόδου και στην Ελλάδα - Νέα έρευνα
Unsplash/ Kinga Howard
Τοξικά μέταλλα, όπως το αρσενικό, το βάριο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος βρέθηκαν σε ταμπόν που πωλούνται σε Νέα Υόρκη, Αθήνα (Ελλάδα) και Λονδίνο

Τοξικά μέταλλα φαίνεται πως περιέχουν τα ταμπόν που χρησιμοποιούν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environment International». Αυτή η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι 16 διαφορετικά μέταλλα, ορισμένα εκ των οποίων συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, εντοπίστηκαν σε προϊόντα 14 διαφορετικών ταμπόν.

Η ερευνητική ομάδα, ανέλυσε τις συγκεντρώσεις 16 μετάλλων σε 30 ταμπόν, σε 18 σειρές προϊόντων από 14 εμπορικά σήματα, σε Νέα Υόρκη, Αθήνα (Ελλάδα), Λονδίνο και από 2 μεγάλους διαδικτυακούς πωλητές. Ανάμεσα στις ουσίες που αναζητήθηκαν, περιλαμβάνονταν και τοξικά μέταλλα, όπως το αρσενικό, το βάριο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος. Στα αποτελέσματα, αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν υψηλές μέσες συγκεντρώσεις μολύβδου, καδμίου και αρσενικού σε όλα τα ταμπόν, ανεξάρτητα από τη μάρκα ή τον τύπο.

Σε ό,τι αφορά στην περιεκτικότητα, εκείνη ήταν διαφορετική από δείγμα σε δείγμα, ωστόσο όλα είχαν κάποιο μέταλλο. Στα οργανικά ταμπόν, εντοπίστηκε μικρότερη ποσότητα σε μόλυβδο, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού, σε αντίθεση με τα μη οργανικά. Αυτά τα μέταλλα έχει αποδειχθεί ότι μπορούν δυνητικά να βλάψουν τα εσωτερικά όργανα, ακόμα και τον εγκέφαλο, το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα.

Jenny.Gr
Pexels/Sora Shimazaki

«Η μέση συγκέντρωση μολύβδου στα ταμπόν ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερη από τα μέγιστα επίπεδα που επιτρέπονται σήμερα στο πόσιμο νερό», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Κάθριν Σίλινγκ, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Mailman School of Public Health, του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αρσενικό δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου στα ταμπόν και δεν κατανοούμε ακόμη τις επιπτώσεις της κολπικής έκθεσης, καθώς δεν έχει μελετηθεί», τόνισε επίσης.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα μέταλλα θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τα ταμπόν. Οι πρώτες ύλες, όπως το βαμβάκι και το ρεγιόν θα μπορούσαν να μολυνθούν από το νερό, τον αέρα ή το έδαφος κατά την παραγωγή, ενώ τα μέταλλα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προστεθούν σκόπιμα στη διαδικασία παραγωγής είτε για έλεγχο οσμών, είτε ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας.

«Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν θα πρέπει να ενημερώνονται αλλά να μην πανικοβάλλονται», είπε η Δρ. Λάκι Σέκχον, μιλώντας στο Allure. «Η μελέτη βρήκε ίχνη τοξικών μετάλλων στα ταμπόν, αλλά τα επίπεδα ήταν γενικά χαμηλά», εξήγησε και τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι αυτά τα μέταλλα στα ανιχνευμένα επίπεδα μπορούν να διαρρεύσουν στο σώμα. «Δεδομένης της περιορισμένης ποσότητας έκθεσης σε αυτά τα προϊόντα - που χρησιμοποιούνται γενικά για τέσσερις έως επτά ημέρες το μήνα - και των μικρών ποσοτήτων βαρέων μετάλλων που ανιχνεύονται, είναι πιθανότητα ασφαλές να συνεχίσουν οι γυναίκες να τα χρησιμοποιούν».