UPDATE #NOW

Inception: Άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά στα όνειρά τους - Το πείραμα


JTeam

17 Οκτωβρίου 2024

όνειρο-επικοινωνία-πείραμα
Unsplash/Chase Yi
Οι ερευνητές κατάφεραν το ακατόρθωτο μέσα από ένα φαινομενικά απλό πείραμα

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν εάν μπορούσες να μιλήσεις με κάποιον, ενώ ονειρεύεσαι; Εάν ναι, τότε να σε ενημερώσουμε πως επιστήμονες στην Καλιφόρνια φαίνεται ότι πέτυχαν την πρώτη αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ ατόμων που ονειρεύονταν. Απίστευτο, κι όμως αληθινό.

Το πείραμα, διεξήχθη από τη REMspace, μια startup με έδρα την Καλιφόρνια που ειδικεύεται στην τεχνολογία διαυγών ονείρων. Τα διαυγή όνειρα συμβαίνουν όταν ένα άτομο έχει επίγνωση ότι ονειρεύεται ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση συνειδητού ονείρου. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Το ιστορικό πείραμα

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σπίτια όταν οι ερευνητές διακτίνισαν μεταξύ τους μια λέξη που δημιουργήθηκε μέσω μιας μοναδικής γλώσσας. Όλα έγιναν ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση συνειδητού ονείρου. Την ίδια στιγμή, μια ειδικά ανεπτυγμένη συσκευή παρακολουθούσε εξ αποστάσεων τα εγκεφαλικά τους κύματα και άλλα δεδομένα ύπνου.

Τη στιγμή που η συσκευή εντόπισε ότι ένας από τους συμμετέχοντες άρχισε να βιώνει ένα διαυγές όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη από μια γλώσσα ονείρων που ανέπτυξαν οι ερευνητές. Όταν επανέλαβε τη λέξη, η απάντησή του καταγράφθηκε και αποθηκεύτηκε στον διακομιστή. Ο δεύτερος συμμετέχοντας άρχισε να βιώνει ένα διαυγές όνειρο οκτώ λεπτά μετά. Όταν ξύπνησε επιβεβαίωσε πως έλαβε το ηχογραφημένο μήνυμα.

Αυτό το επίτευγμα έρχεται μετά από σχεδόν πέντε χρόνια σκληρής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Από την πρώτη επικοινωνία στα διαυγή όνειρα στις 24 Σεπτεμβρίου, οι ερευνητές βελτιώνουν την τεχνολογία τους και έχουν καλύτερα αποτελέσματα κάθε φορά. «Χθες, η επικοινωνία στα όνειρα έμοιαζε με επιστημονική φαντασία. Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένο που δε θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτήν την τεχνολογία», δήλωσε ο Μάικλ Ραντούγκα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της REMspace.