UPDATE #NOW

Μητρική θνησιμότητα: Μία γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά λόγω των σοβάρων ελλείψεων στην υγειονομική περίθαλψη


JTeam

7 Απριλίου 2025

meta
Shutterstock
Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων, είναι στην υποσαχάρια Αφρική

Μία γυναίκα χάνει τη ζωή της κάθε δύο λεπτά εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν στην υγειονομική περίθαλψη. Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποκαλύπτει ότι το 2023 υπήρξαν 260.000 μητρικοί θάνατοι, που ισοδυναμούν με 712 γυναίκες την ημέρα ή 30 την ώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους, ήταν στην υποσαχάρια Αφρική.

Μητρικός θάνατος είναι κάθε θάνατος που σχετίζεται ή επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη ή εντός έξι εβδομάδων από το τέλος της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2000 τα παγκόσμια ποσοστά μητρικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά 40%, από 328 ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων σε 197 το 2023. Ωστόσο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ανισότητες μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος. Έτσι, στη δυτική Αφρική, ένα στα 36 κορίτσια 15 ετών κινδυνεύει από μητρικό θάνατο. Αυτό συγκρίνεται με 1 στις 16.000 στη νότια Ευρώπη.

Οι μισοί από όλους τους μητρικούς θανάτους το 2023 καταγράφονται στη Νιγηρία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Πακιστάν.

Με βάση άρθρο της εφημερίδας Independent, οργανισμοί υγείας όπως και ο ΠΟΥ, έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες σαρωτικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερα από 770 εκατ. δολάρια για την υγεία των μητέρων και τον οικογενειακό προγραμματισμό, θα προκαλέσουν «οπισθοδρόμηση» στην πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στη μείωση των μητρικών θανάτων. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα περικόψει τις δαπάνες για τη βοήθεια από το 0,5% του εθνικού εισοδήματος στο 0,3% το 2027. Περίπου 92 εκατ. δολάρια της αμερικανικής βοήθειας διανέμονται στη Νιγηρία, όπου τα ποσοστά θανάτου είναι τα υψηλότερα.

Η ίδια η UNPFA (United Nations Population Fund), έχει χάσει 377 εκατ. δολάρια σε επιχορηγήσεις μετά τις περικοπές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τζούλια Μπάντινγκ, διευθύντρια προγραμμάτων του UNFPA, δήλωσε ότι ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των μητρικών θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή «δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά γρήγορη». «Αυτές οι ζωές μπορούν να σωθούν. Δεν είναι μόνο θέμα υγείας. Είναι θέμα δικαιωμάτων, είναι θέμα δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι κάθε γυναίκα πρέπει να αξίζει να επιβιώσει από τον τοκετό. Ξέρουμε πώς να αποτρέψουμε αυτούς τους θανάτους: με εξειδικευμένες μαίες, ποιοτική φροντίδα και πολιτική δέσμευση μπορούμε να σώσουμε πάρα πολλές από αυτές τις ζωές, αλλά υπάρχει πραγματικά επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε να ανατρέψουμε τα κέρδη που έχουν ήδη επιτευχθεί».