Καρκίνος μαστού: Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις εγκρίθηκε χάπι που επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας
JTeam
22 Απριλίου 2025

Μια πρωτοποριακή νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επιβραδύνει την εξάπλωση της πιο κοινής μορφής ανίατου τύπου της ασθένειας. Πριν λίγες μέρες, εγκρίθηκε για χρήση αυτό το νέο φάρμακο από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας, κάτι που οι ειδικοί το χαρακτήρισαν «σημείο τομή».
Όπως διαβάζουμε στα ξένα media, το φάρμακο ονομάζεται capivasertib και λαμβάνεται σε συνδυασμό με μια ήδη διαθέσιμη ορμονική θεραπεία, ενώ έχει αποδειχθεί σε δοκιμές ότι διπλασιάζει τη διάρκεια της θεραπείας που θα εμποδίσει την εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, σε δοκιμές σε 708 γυναίκες, όταν συνδυάστηκε με ορμονοθεραπεία, το συγκεκριμένο φάρμακο διπλασίασε τον χρόνο ανάπτυξης του καρκίνου, από 3,6 μήνες σε 7,3 μήνες και συρρίκνωσε τους όγκους στο 23% των ασθενών.
Η Λίντα Κέλι, μια γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο με προχωρημένο καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί στα οστά και το θωρακικό τοίχωμα, είπε στο BBC ότι αυτό το νέο χάπι της έδωσε επιπλέον χρόνια ζωής και χρόνο για να ταξιδέψει με τον σύζυγό της. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου πια ως ετοιμοθάνατο», τόνισε από την πλευρά της η Έλεν Χιουζ, η οποία χρησιμοποιεί το φάρμακο από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (ΝΙCE) ενέκρινε το capivasertib για χρήση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας μετά από δύο δεκαετίες έρευνας από ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο καθηγητής Νίκολας Τέρνερ, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο που ηγήθηκε της μελέτης, είπε στο Sky News ότι ήταν μια «μεγάλη ιστορία επιτυχίας για τη βρετανική επιστήμη». Πλέον, περισσότερες από 1.000 γυναίκες με τον θετικό τύπο HR-heatVative HER2 της νόσου θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη λήψη του χαπιού δύο φορές την ημέρα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το νέο φάρμακο είναι κατάλληλο για όγκους ασθενών με μεταλλάξεις ή αλλοιώσεις στα γονίδια PIK3CA, AKT1 ή PTEN, τα οποία βρίσκονται περίπου στους μισούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού.