UPDATE #NOW

Πολιτική ουδετερότητα ή φίμωση; Οι νέοι κανονισμοί για τις σημαίες στην Eurovision δεν έχουν προκαλέσει άδικα αντιδράσεις


JTeam

30 Απριλίου 2025

Eurovision
Getty Images @picture alliance
Εάν η Eurovision ήταν απλώς ένας μουσικός διαγωνισμός, ίσως σήμερα να μην ήμασταν εδώ να σχολιάζουμε τις νέες αποφάσεις

Εάν είσαι Eurovision fan τις τελευταίες ώρες θα έχεις δει στο διαδίκτυο πολλούς αντιφατικούς τίτλους σχετικά με τις αλλαγές που θα υπάρχουν στον 69ο μουσικό διαγωνισμό. Κάπου θα έχεις διαβάσει ότι η «απαγόρευση» επίδειξης σημαιών της Παλαιστίνης έχει πλέον αρθεί, ενώ αλλού θα διαβάζεις ότι καταργούνται οι συνεντεύξεις Τύπου και απαγορεύονται όλες οι σημαίες, εκτός από τις εθνικές. Τελικά, ποιες αλλαγές ισχύουν όντως;

Θα ξεκινήσουμε με την περασμένη χρόνια, για να φτάσουμε στο σήμερα. Θα θυμάσαι πολύ καλά ότι ο περσινός διαγωνισμός της Eurovision χαρακτηρίστηκε από τις πολλές αντιπαραθέσεις που προήλθαν σε έναν μεγάλο βαθμό από την παρουσία του Ισραήλ, εν μέσω της σύγκρουσης στην Παλαιστίνη. Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρυσι ζήτησαν μποϊκοτάζ του διαγωνισμού, ενώ άλλοι προσπάθησαν να δείξουν την υποστήριξή τους στην Παλαιστίνη επί σκηνής. Αυτό δεν έγινε γιατί οι διοργανωτές είπαν ότι θα επιτρέπονται μόνο οι σημαίες των διαγωνιζόμενων χωρών. Εξαίρεση ήταν η σημαία του Pride. Ωστόσο, το Nemo και το Bambie Thug δεν είχαν τη δυνατότητα να κυματίσουν τη μη δυαδική σημαία στη σκηνή της Eurovision. Το Nemo τελικά πήρε τη σημαία μαζί του στην αρένα, κρυφά.

Τι γίνεται φέτος με τις σημαίες;

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ανακοίνωσε ότι φέτος στην Eurovision οι καλλιτέχνες και οι αντιπροσωπείες τους θα μπορούν να φέρουν μόνο τη σημαία της χώρας τους, σε όποια εκδήλωση σχετίζεται με τον διαγωνισμό, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις σημαίες Pride. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι οποίες αρχικά ελήφθησαν από τη Δανική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία (DR), απαγορεύεται στους καλλιτέχνες να επιδεικνύουν άλλες σημαίες στην τελετή έναρξης της Eurovision, καθώς και στην κύρια σκηνή της Eurovision, στη σκηνή του Eurovision Village και στο πράσινο δωμάτιο. Εκτός από τις σημαίες Pride, αυτός ο κανόνας απαγορεύει επίσης στους καλλιτέχνες να φέρουν σημαίες σε ένδειξη αλληλεγγύης με άλλες χώρες, όπως η Παλαιστίνη και η Ουκρανία.

Ομοίως, κατά τη διάρκεια της «παρέλασης σημαιών» που παραδοσιακά ανοίγει κάθε τελετή της Eurovision, η επικαιροποιημένη καθοδήγηση φέρεται να αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες επιτρέπεται να φέρουν μόνο «μία σημαία που παρέχεται από την SRG SSR», τον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό που μεταδίδει την εκδήλωση. Παράλληλα, σημειώνεται ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τους καλλιτέχνες που παραβιάζουν τον κανόνα για τις σημαίες. Στην ανακοίνωση της, η EBU πρόσθεσε ότι φέτος θέλει να επιτύχει την κατάλληλη «ισορροπία».

Σε ό,τι αφορά στους θεατές, τα πράγματα διαφέρουν λίγο. Τα μέλη του κοινού θα επιτρέπεται να φέρουν οποιαδήποτε σημαία στον χώρο, εφόσον δεν παραβιάζει την ελβετική νομοθεσία (φέτος η διοργανώτρια χώρα είναι η Ελβετία), η οποία απαγορεύει σημαίες που περιέχουν ρατσιστικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο ή φέρουν σύμβολα που θα μπορούσαν να υποκινήσουν δυσφήμιση, μίσος ή προσβολή. Με άλλα λόγια, τα μέλη του κοινού επιτρέπεται να φέρουν όχι μόνο τη σημαία του Pride, αλλά και της Παλαιστίνης.

Εάν η Eurovision ήταν απλώς ένας μουσικός διαγωνισμός, ίσως σήμερα να μην ήμασταν εδώ να σχολιάζουμε τις νέες αποφάσεις. Αλλά, δεν είναι. Η Eurovision είναι πολιτική, είναι μια μικρογραφία της Ευρώπης και των αξιών της. Στη σκηνή της ανεβαίνουν οι άνθρωποι της, κι όταν περιορίζεται η ελευθερία έκφρασης μέσα από σύμβολα όπως η σημαία, περιορίζεται η φωνή αυτών των ανθρώπων. Στην Eurovision δεν γίνεται να υπάρχει ουδετερότητα, γιατί η ουδετερότητα σε μια τόσο ισχυρή διοργάνωση, είναι απλώς σιωπή μπροστά στην αδικία.