UPDATE #NOW

Τελικά, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι διαφορετικός από τον ανδρικό; Οι νευροεπιστήμονες έχουν την απάντηση


JTeam

7 Μαΐου 2025

Τελικά, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι διαφορετικός από τον ανδρικό; Οι νευροεπιστήμονες έχουν την απάντηση
Unsplash/ Milad Fakurian
«Πιστεύω ότι η δική μας μελέτη είναι η πρώτη που ανιχνεύει διαφορές στη μικροδομή του εγκεφάλου μεταξύ των φύλων»

Για αιώνες οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν μια αυστηρή «γραμμή» μεταξύ του ανδρικoύ και του γυναικείου εγκεφάλου προκειμένου να καταλάβουν ποιος είναι πιο λογικός, πιο συναισθηματικός και πιο ρεαλιστής. Ωστόσο, αυτά τα στερεότυπα δεν υποστηρίζονται πια. Γιατί απλά, οι ερευνητές ξέρουν πλέον ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ πιο ενδιαφέρων και «ακατάστατος».

Εάν είχαμε μπροστά μας έναν ανδρικό και έναν γυναικείο εγκέφαλο, για παράδειγμα, πιθανότατα δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τις διαφορές. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές πραγματικές διαφοροποιήσεις. Μελέτες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και απεικόνιση υψηλής ανάλυσης, έχουν εντοπίσει πλέον ανεπαίσθητες διακυμάνσεις στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου - όπως το πώς η λευκή ουσία ομαδοποιείται και μονώνεται ή πώς συγκεκριμένες περιοχές φωτίζονται κατά τη διάρκεια εργασιών.

Στο Vice, διαβάζουμε ότι σε μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τη Δρ. Ιβόν Λούι στο NYU Langone, μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να προβλέψουν το βιολογικό φύλο των νεαρών ενηλίκων συμμετεχόντων με βάση σαρώσεις εγκεφάλου, έως και με 98% ακρίβεια. «Πιστεύω ότι η δική μας μελέτη είναι η πρώτη που ανιχνεύει διαφορές στη μικροδομή του εγκεφάλου μεταξύ των φύλων», δήλωσε. Αλλά στο τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές, είναι που θολώνουν τα πράγματα.

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι δομικές διαφορές - όπως το ότι οι γυναίκες έχουν ελαφρώς περισσότερη φαιά ουσία γύρω από τον ιππόκαμπο ή οι άντρες έχουν μεγαλύτερο κέλυφος, μπορεί να μην επηρεάζουν καθόλου τη γνωστική λειτουργία. Θα μπορούσαν απλώς να είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να φτάνει στο ίδιο αποτέλεσμα μέσω διαφορετικών οδών. Άλλοι ερευνητές πάλι, τονίζουν ότι αυτές οι γνώσεις θα μπορούσαν κάποια μέρα να βοηθήσουν στην εξήγηση του γιατί ορισμένες ψυχιατρικές και νευρολογικές παθήσεις εμφανίζονται διαφορετικά στους άνδρες και τις γυναίκες. Η κατάθλιψη και οι ημικρανίες, για παράδειγμα, είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια είναι πιο συχνές στους άντρες.

Πρόσφατες μελέτες προσπαθούν να παρακολουθήσουν πώς η ταυτότητα φύλου και οι κοινωνικοί ρόλοι μπορούν επίσης να διαμορφώσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Οι διαφορές στον εγκέφαλο που συνδέονται περισσότερο με το φύλο βρέθηκαν σε δίκτυα που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων, κίνησης, λήψης αποφάσεων και συναισθημάτων», δήλωσε μια νευροεπιστήμονας που συμμετείχε στη μελέτη. Το συμπέρασμα; Δεν υπάρχει ένας μόνο εγκέφαλος που να είναι αρσενικός ή θηλυκός, απλά ένα φάσμα πραγμάτων που διαμορφώνονται από γονίδια, ορμόνες και εμπειρίες.