Global March to Gaza: Χιλιάδες ακτιβιστές θα προσεγγίσουν τη Γάζα με τα πόδια για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια
JTeam
27 Μαΐου 2025

Μετά από σχεδόν 3 μήνες απραξίας, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι θα αρχίσει να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Και τη στιγμή όπου βιώνουμε μια συνεχώς επιδεινούμενη ανθρωπιστικής καταστροφή στην Παλαιστίνη, χιλιάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια πρωτοφανή κίνηση για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με τα ξένα media, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από 31 χώρες, διοργανώνουν μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Παγκόσμια πορεία προς τη Γάζα», ("Global March to Gaza"), με στόχο να προσεγγίσουν την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας με τα πόδια. Οι ακτιβιστές θα συγκεντρωθούν στην Αίγυπτο στις 12 Ιουνίου και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το συνοριακό πέρασμα Ράφα στο βόρειο Σινά, στο πλαίσιο μιας εβδομαδιαίας εκστρατείας που απαιτεί άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, όπου η βοήθεια έχει διακοπεί από τις 2 Μαρτίου.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, κυρίως από τις δυτικές χώρες, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της προσέγγισης των μέσων ενημέρωσης σε πολλές γλώσσες. Ο Δρ. Χουσεΐν Ντουρμάζ, γιατρός με έδρα την Τουρκία και μέλος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Υγείας, δήλωσε στο Anadolu ότι η περιοχή αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» προβλήματα υγείας.
Πριν λίγες μέρες, υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, προειδοποίησε ότι 14.000 μωρά στη Γάζα θα μπορούσαν να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, περίπου 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονταν στη Γάζα σε καθημερινή βάση. Αυτό άλλαξε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μια θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και κρατώντας περίπου 250 ομήρους. Σε αντίποινα, το Ισραήλ επέβαλε την πλήρη πολιορκία που όλοι γνωρίζουμε στη Γάζα, σταματώντας αμέσως την είσοδο όλων των αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο αποκλεισμός σηματοδότησε την έναρξη μιας παρατεταμένης κρίσης, με μόνο ένα κλάσμα των προηγούμενων επιπέδων βοήθειας να έχει επιτραπεί έκτοτε.