Η Σαρακοστή αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να ακολουθήσεις πρόγραμμα νηστείας που θα σε βοηθήσει παράλληλα στην αποτοξίνωση του οργανισμού σου. Όμως παρά την πειθαρχία σου, όλο και κάποιος– ειδικά αν είσαι μητέρα, ξέρεις για τι μιλάμε - θα βρεθεί να σε παρασύρει σε «γλυκές» παρασπονδίες. Το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με Μακεδονικό Χαλβά που προτείνει η Ιωάννα Σταμούλου από το Sweetly.gr, είναι η λύση που θα σε σώσει! Πεντανόστιμο και ζουμερό, παραμένει νηστίσιμο και θα σε κερδίσει από την πρώτη μπουκιά! Το μυστικό του βρίσκεται στα κομμάτια Μακεδονικού Χαλβά με Κακάο που κρύβει μέσα του, στη γεύση σουσαμιού από το Παρθένο Σησαμέλαιο και στα αρώματα πορτοκαλιού.
Ο Μακεδονικός Χαλβάς, που φτιάχνεται από ταχίνι (δηλαδή, 100% αλεσμένο σουσάμι), είναι άλλωστε ό,τι καλύτερο για δύναμη και ενέργεια κατά τη διάρκεια τη νηστεία και όχι μόνο! Φτιάχνεται από ταχίνι και, διατηρώντας τις θρεπτικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού, είναι πλούσιος σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο αλλά και πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Δοκίμασε να φτιάξεις την παρακάτω συνταγή και απόλαυσε τη Σαρακοστή με τον πιο γευστικό τρόπο!
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή, για το sweetly.gr
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ:24-26εκ.
- 350γρ. ζάχαρη
- 440γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 φακελάκι baking powder
- 60γρ. κακάο κοσκινισμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 180γρ. Παρθένο Σησαμέλαιο + λίγο επιπλέον για το ταψί
- 220γρ. νερό σε θερμοκρασία βρύσης
- 220γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
- 200γρ. Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- 175γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο
- 50γρ. Μακεδονικός Χαλβάς με Κακάο
- 7-8 κουμ κουάτ γλυκό ή γλυκό πορτοκάλι ρολό κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και λαδώνετε ένα μέτριο ταψάκι διαμέτρου 24εκ. Κοσκινίζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το baking powder, το κακάο και το αλάτι.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού με το σησαμέλαιο και το νερό. Ρίχνετε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη.
- Κάνετε κομμάτια τον Μακεδονικό Χαλβά με το χέρι και τον ανακατεύετε στο μείγμα του κέικ μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, με μία σπάτουλα.
- Αδειάζετε το τελικό μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσατε και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να βάζετε το μαχαίρι σας στο κέντρο και να το βγάζετε καθαρό. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, θέλει λίγο ακόμη ψήσιμο.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ και αφήνετε να κρυώσει. Τότε ετοιμάζετε το γλάσο: λιώνετε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και ανακατεύετε μέσα το σησαμέλαιο.
- Ρίχνετε το γλάσο πάνω από το κέικ σας, σπάτε τον χαλβά με το πιρούνι και πασπαλίζετε με τα κομματάκια από πάνω. Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα στολίζετε το κέικ, αν θέλετε, με κουμ κουάτ ή πορτοκάλι γλυκό και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!