UPDATE WHAT'S NEW

Μία ιστορία εθελοντισμού με τις γυναίκες σε πρώτο πλάνο


25 Φεβρουαρίου 2020

Μία ιστορία εθελοντισμού με τις γυναίκες σε πρώτο πλάνο

«Σταμάτα να σκέφτεσαι και απλά κάντο! Εστίασε στο τι σε ωθεί στο να γίνεις εθελοντής, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις!». H Mary Mkoji από την Κένυα, ξεπέρασε τον φόβο και την αμφιβολία της και έδωσε την ευκαιρία στον εαυτό της να ζήσει μία εμπειρία που την ωρίμασε και της άλλαξε τη ζωή!

Αυτό που ακολούθησε ήταν εννέα μήνες στη Ζάμπια ως εθελόντρια της ActionAid. Όσα έμαθε και έκανε εκεί, τα συγκαταλέγει πια στα πιο σημαντικά πράγματα που έχει κάνει στη ζωή της. Περνώντας αρκετές ώρες στις τοπικές κοινότητες, υποστήριξε την ανάπτυξη των γυναικείων ικανοτήτων ώστε οι γυναίκες που ζουν εκεί να ενδυναμώνονται και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε πιθανές ανθρωπιστικές κρίσεις, κάτι που συμβαίνει συχνά στις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής. 

Η μέρα της μοιραζόταν στο γραφείο και στο πεδίο είτε υποστηρίζοντας την ομάδα του προγράμματος που ασχολείται με τα γυναικεία δικαιώματα, είτε κάνοντας εκπαιδεύσεις σε μέλη των συνεργατών και στο προσωπικό. Το πρόγραμμα που της έδωσε τη δυνατότητα να τα κάνει όλα αυτά είναι το EUAidVolunteers. Εφόσον επιλέχθηκε ως εθελόντρια, έγινε μέλος του GESHAVOproject, στόχος του οποίου εκτός από την ενδυνάμωση των γυναικών, είναι να παρέχει πιστοποίηση σε τοπικές οργανώσεις ώστε να φιλοξενούν Ευρωπαίους εθελοντές. 

jenny.gr

Η Mary, ήθελε να ζήσει αυτή την εμπειρία, να βγει από τη ζώνη ασφαλείας της και να μάθει πράγματα που μόνο μέσα από την πράξη μαθαίνονται. Και τα κατάφερε! Παθιασμένη και η ίδια με την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, αυτό που την ενθουσίασε στο πρόγραμμα, είναι ότι εμπλέκονται πολλές χώρες και δίνεται προτεραιότητα στην προετοιμασία των πιο ευάλωτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Η αίσθηση εκπλήρωσης που νιώθεις όταν βλέπεις ότι μέσα από τη συνεισφορά σου, οι ζωές ανθρώπων και κοινοτήτων αλλάζουν προς το καλύτερο, είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη επιβράβευση». 

Μέσα από την εμπειρία αυτή, η Mary είχε την ευκαιρία, να γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους, να μάθει την κουλτούρα τους και να εκτιμήσει την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της εργασίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Η εθελοντική εμπειρία που έζησε, την άλλαξε όμως και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο ενώ έμαθε να μαθαίνει, να «ξε-μαθαίνει» και να ξαναμαθαίνει πράγματα και συμπεριφορές. Φέρνοντας τη γνώση που είχε αποκτήσει στη χώρα της, βοήθησε στο να διευρύνει από την πλευρά της του ορίζοντες των ανθρώπων που δεν είχαν κινηθεί εκτός των συνόρων της Ζάμπιας. 

Έχοντας πλέον επιστρέψει στη Κένυα,στην ερώτηση αν θα το ξαναέκανε, απαντάει «σίγουρα ναι» με ένα χαμόγελο. «Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι, καθώς μοιράζομαι την εμπειρία μου και αφήνω το δικό μου φως να λάμψει, υποσυνείδητα εμπνέω τους φίλους μου και τους γύρω μου να κάνουν το ίδιο».

Το πρόγραμμα EUAidVolunteers, δίνει τη δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό εθελοντών να υποστηρίξουν με τις δεξιότητές τους, τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών στην ενδυνάμωσή τους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

TAGS