UPDATE WHAT'S NEW

Ακμή στους ώμους: Πώς εμφανίζεται;


16 Δεκεμβρίου 2020

Ακμή στους ώμους: Πώς εμφανίζεται;

"Με τον όρο ακμή έρχεται αμέσως στο μυαλό μας η περιοχή του προσώπου. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος όπως είναι οι ώμοι, η πλάτη και το στήθος", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης, Διευθυντής της Derma Hair Clinic και τ. Διευθυντής της Δερματοχειρουργικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο gazzetta.gr περιγράφει αναλυτικά πως δημιουργείται καθώς επίσης και πως θεραπεύεται η ακμή στους ώμους.

Πώς δημιουργείται η ακμή;

«Η ακμή είναι ένα δερματικό νόσημα που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή», αναφέρει ο Δρ Καραλέξης και στη συνέχεια εξηγεί. “Στο δέρμα υπάρχουν πόροι, οι οποίοι εκκρίνουν σμήγμα εξαιτίας των σμηγματογόνων αδένων. Τα νεκρά κύτταρα και η λιπαρότητα φράζουν τους πόρους με αποτέλεσμα το σμήγμα να διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Η υπερέκκριση σμήγματος προκαλεί μόλυνση και φλεγμονή και έτσι σχηματίζονται τα σπυράκια”.

Με ποιους τρόπους εκδηλώνεται;

Η ακμή στους ώμους μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές:
● Ανοιχτοί ή κλειστοί φαγέσωρες: Τα γνωστά σε όλους μαύρα ή λευκά στίγματα.
● Οζίδια: Σκληρά και μεγάλα εξογκώματα κάτω από το δέρμα.
● Φλύκταινες: Σπυράκια με φλεγμονή και πύον.
● Βλατίδες: Μικρά και κόκκινα σπυράκια.
● Κύστες: Μεγάλα και επώδυνα σπυράκια με πύον που μπορεί να αφήσουν ουλές.

Τύποι ακμής στους ώμους

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ακμής. Η κοινή ακμή ή αλλιώς acne vulgaris είναι η πιο συνηθισμένη μορφή και εμφανίζεται στο πρόσωπο, την πλάτη και τους ώμους. Τα αίτια της ακμής στους ώμους ποικίλουν ωστόσο σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παίζουν οι ορμονικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στην εφηβεία και οι περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών ευνοούν συχνά την εμφάνιση της.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης λίγες ημέρες πριν την έμμηνο ρύση αποτελούν ένα ακόμη αίτιο της ακμής. Η ινσουλίνη, οι μελανοκορτίνες και η ορμόνη απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης συμβάλλουν επίσης στην εκδήλωση ακμής αφού είναι ορμόνες που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος. Ένας άλλος τύπος ακμής που προσβάλλει τους ώμους είναι η μηχανική ακμή. Με τον όρο μηχανική ακμή εννοούμε την παρουσία βλαβών έπειτα από πίεση, τριβή ή υπερβολική θερμότητα της περιοχής. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η ακμή μπορεί να οφείλεται στην ηλικία, το στρες, την κληρονομικότητα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τρόποι αντιμετώπισης της ακμής στους ώμους

«Η άμεση καταπολέμησης της ακμής είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού ουλών», τονίζει ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης. Η αντιμετώπιση της επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με το είδος και την έκταση της. Ο δερματολόγος είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση. Για την ήπια και μέτρια ακμή συνιστάται η χρήση τοπικής θεραπείας με ρετινοειδή, υπεροξείδιο του βενζολίου, σαλικυλικό ή αζελαϊκό οξύ. Στην περίπτωση μέτριας ακμής χορηγείται αντιβίωση ή αντισυλληπτικά
χάπια για τη ρύθμιση των ορμονών.

Τέλος, στην κυστική ακμή προτείνεται από του στόματος θεραπεία για την άμεση καταπολέμηση της και την αποφυγή ουλών. Βέβαια, στην Derma Hair Clinic διαθέτουμε το εξελιγμένο Laser Nordlys που αντιμετωπίζει τα σημάδια της ακμής αλλά και την ίδια την ακμή ανώδυνα και αποτελεσματικά σε μερικές μόλις συνεδρίες.

Πώς να αποφευχθεί η ακμή στους ώμους

«Για την αποφυγή εμφάνισης ακμής στους ώμους προτείνεται η αλλαγή ρούχων έπειτα από έντονη εφίδρωση, η εφαρμογή αντηλιακού τους καλοκαιρινούς μήνες και η συχνή καθαριότητα της περιοχής καθώς και η αποφυγή τριβής ή πίεσης της περιοχής με βαριά σακίδια». Επισημαίνει ο Δερματολόγος κ. Καραλέξης.

jenny.gr

Απόστολος Καραλέξης

Δερματολόγος

https://www.karalexis.gr/

https://www.dermahair.gr/

τηλ: 210-7232932

mail: [email protected]

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528

TAGS