REAL LIFE MOTHERWORLD

Το μαγικό ταξίδι μέχρι τη μητρότητα- H Εριέττα Κούρκουλου Λάτση συνεργάζεται με τη HOPEgenesis για να κάνει πράξη το όνειρο κάποιων γυναικών


20 Ιουλίου 2021

Το μαγικό ταξίδι μέχρι τη μητρότητα- H Εριέττα Κούρκουλου Λάτση συνεργάζεται με τη HOPEgenesis για να κάνει πράξη το όνειρο κάποιων γυναικών

Η μητρότητα είναι ένα δώρο που χαρίζεται στη γυναικεία φύση αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και επιλογή. Όταν είναι επιλογή μιας γυναίκας να φέρει στον κόσμο συνειδητοποιημένα ένα ακόμη πλάσμα, τότε ξεκινά ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και όμορφες στάσεις. Κάποιες φορές, το ταξίδι αυτό δεν είναι εύκολο καθώς η διαδρομή μπορεί να είναι γεμάτη εμπόδια μέχρι να έρθει στον κόσμο ένα μωρό. 

Παίρνοντας ως δεδομένο τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από την αρχή ή στην πορεία μέχρι να γίνει μία γυναίκα μητέρα, η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, που έχει εκφράσει ανοιχτά την ευαισθητοποίησή της στο θέμα της υπογονιμότητας, αποφάσισε να συνεργαστεί με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία HOPEgenesis για τη δημιουργία του προγράμματος FERTILITY AWARENESS CAMPAIGN FOR GREECE, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και την οικονομική στήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας 

jenny.gr
 Δρ. Στέφανος Χανδακάς, κ. Εριέττα Κούρκουλου Λάτση

Το πρόγραμμα FERTILITY AWARENESS CAMPAIGN FOR GREECE θα υλοποιηθεί με τρεις δράσεις:

1. Ημερίδες σε αστικά κέντρα και οδοιπορικά σε απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές και ακριτικά νησιά της Ελλάδας για την αναπαραγωγική υγεία και τη γονιμότητα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
2. Καμπάνια Εθνικής Εμβέλειας.
3. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσηςγυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν αλλά αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας σε απομακρυσμένα χωριά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και γυναικών εργαζομένων στονιδιωτικό τομέα που επιθυμούν να προβούν σε κατάψυξη ωαρίων.

Το πρόγραμμα τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 19 Ιουλίου πιλοτικά,αρχικά μετην οικονομική ενίσχυση γυναικών που επιθυμούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση (ivf), δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια και είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ζαγορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, του Δήμου Αγράφων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και του Δήμου Αργιθέας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, μετά από προσωπική δωρεά της κ. Κούρκουλου Λάτση.Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παραπάνω επιλεγμένες περιοχές αντιμετωπίζουν γενικότερο πρόβλημα υπογεννητικότητας, καθώς έχουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων και παρουσιάζουν πολύ χαμηλές γεννήσεις, και ότι πρόκειται για περιοχές όπου ήδη δραστηριοποιείται η HOPEgenesis προσφέροντας δωρεάν την κάλυψη εξόδων εξετάσεων, μετακινήσεων και τοκετού σε έγκυες γυναίκες.

Μέσα στο 2021, αναμένεται η επέκταση της δράσης αυτής (οικονομική ενίσχυση για εξωσωματική διαδικασία) σε 26 νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Η κ. Κούρκουλου Λάτση δήλωσε σχετικά:

«Σαν κοριτσάκια, μεγαλώνουμε παρακολουθώντας ταινίες και παιδικά που απεικονίζουν την υποτιθέμενη «φυσική» πορεία της ζωής μιας γυναίκας. Κορίτσι συναντάει αγόρι, ερωτεύονται, παντρεύονται και κάνουν παιδάκι. Αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για όλους.

Όταν έρχεται η ώρα λοιπόν, για εμάς που το επιλέγουμε, να κάνουμε οικογένεια, θεωρούμε δεδομένο ότι η διαδρομή αυτή θα είναι εύκολη και χωρίς εμπόδια, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συχνά προκύπτουν στην πορεία. Ακόμα χειρότερα, επειδή δεν γνωρίζουμε τις εναλλακτικές που μας προσφέρονται και η εξωσωματική παρουσιάζεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας που και να μας δώσει ένα παιδάκι, θα μας αρρωστήσει, φτάνουμε χωρίς λόγο σε αδιέξοδο».

jenny.gr

Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης, σε συνδυασμό με το κοινωνικό στίγμα και το οικονομικό κόστος της θεραπείας, αποτρέπουν πολλές γυναίκες από το να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα που θα τους χαρίσουν ένα παιδάκι. Σε μια τόσο δύσκολη ψυχικά και σωματικά διαδρομή, αποφασίσαμε μέσα από το πρόγραμμα της HOPEgenesis, να στηρίξουμε τις γυναίκες αυτές, μειώνοντας το οικονομικό βάρος της εξωσωματικής και δίνοντάς τους την δυνατότητα να επικεντρωθούν στον αγώνα τους, χωρίς να αγχώνονται για το κόστος της. Τελικός μας στόχος, είναι το πρόγραμμα αυτό να λειτουργήσει ως έναυσμα για την κρατική υποστήριξη ζευγαριών, αλλά και γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν μόνες τους μητέρες μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Ο Πρόεδρος της HOPEgenesis, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής, Δρ. Στέφανος Χανδακάς δήλωσε: «H HOPEgenesis είναι η πρώτη οργάνωση που παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη στη γυναίκα και την ελληνική οικογένεια σε ακριτικές περιοχές, προσφέροντας δωρεάν την κάλυψη εξόδων εξετάσεων, μετακινήσεων και τοκετού. Πριν 2 χρόνια ξεκινήσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες ivf σε γυναίκες ακριτικών περιοχών που παρουσίαζαν προβλήματα γονιμότητας. Σήμερα, με την πολύτιμη στήριξη της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση, η δράση μας αυτή κορυφώνεται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την αναπαραγωγική υγεία και τη σταδιακή εξάπλωση του προγράμματος της οικονομικής ενίσχυσης γυναικών σε 96 απομακρυσμένα χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και 26 ακριτικά νησιά. Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα οικονομικά και ψυχολογικά να προβεί σε θεραπείες γονιμότητας, πόσο μάλλον όταν δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Είμαστε περήφανοι για τη νέα μας συνεργασία με την κ. Κούρκουλου Λάτση». 

Η παραπάνω συνεργασία φέρνει χαμόγελα χαράς και αισιοδοξίας στα χείλη των γυναικών που θέλουν να γίνουν μανούλες και να απολαύσουν το μαγικό ταξίδι μέχρι να πάρουν στα χέρια τους για πρώτη φορά το μωρό τους!