UPDATE WHAT'S NEW

Emily in Paris: Οι Αμερικάνες του Παρισιού θέλουν να φύγει από την πόλη


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

25 Ιανουαρίου 2023

Emily in Paris: Οι Αμερικάνες του Παρισιού θέλουν να φύγει από την πόλη
Instagram/emilyinparis
Όταν οι Αμερικάνες του Παρισιού και ο αντιδήμαρχος του Παρισιού ξεσηκώνονται εναντίον της «Emily in Paris» του Netflix, τότε μάλλον η σειρά το παρατράβηξε

Το «Emily in Paris», μια από τις πιο δημοφιλής σειρές της πλατφόρμας Netflix, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις αληθινές Emily του Παρισιού.

Κατά τη διάρκεια του 3ου κύκλου της σειράς παρακολουθήσαμε την Emily να έχει απολυθεί από την εργασία της και να δουλεύει ως σερβιτόρα στο εστιατόριο του γείτονά της, εισπράττωντας «μαύρα χρήματα», ενώ φοράει επώνυμα παπούτσια. Σοβαρά; Επίσης λες και δεν έχει ζήσει ήδη αρκετό καιρό στην Γαλλική πρωτεύουσα και λες και δεν έχει αρκετούς Γάλλους φίλους, μπερδεύει δύο λέξεις εντελώς άσχετες μεταξύ τους, το champagne, που σημαίνει σαμπάνια και το champignons, που σημαίνει μανιτάρια.

Όλη η παραπάνω σκηνή δημιούργησε μια αναστάτωση και έναν τρόμο στη Nicole Pritchard από τη Βιρτζίνια, μεσίτρια ακινήτων και σκαφών αναψυχής με έδρα το Παρίσι. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ της Dom Pérignon και των μανιταριών. ««Η Emily μου προκαλεί αμηχανία και ντροπή, καθώς την παρακολουθώ να μην προσπαθεί και τόσο σκληρά να ενσωματωθεί στη γαλλική ζωή» αναφέρει η Nicole Pritchard στην ανταποκρίτρια των New York Times.

Αντιδράσεις υπήρχαν και από τους Γάλλους θεατές, ήδη από την πρεμιέρα της σειράς το 2020. Το παράπονό τους είναι ότι η σειρά τους παρομοιάζει ως κακότροπους, υπερόπτες και τεμπέληδες, δείχνοντας το Παρίσι σαν αστικό παράδεισο, γεμάτο από χρωματιστούς μπερέδες, κακότροπα γκαρσόνια και φυσικά πολλούς «πέφτουλες».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde μετά την κυκλοφορία του 3ου κύκλου της σειράς έγραψε πως «Ήρθε η ώρα να φύγει η Emily μακριά από το Παρίσι, έστω για έναν κύκλο», ενώ πριν μερικές ημέρες ο αντιδήμαρχος του Παρισιού David Belliard έκανε λόγο σε ένα άρθρο του στη Libération για ένα «Παρίσι ως Disneyland» στην σειρά, που «περιορίζεται στις πολυτελείς συνοικίες του κέντρου και κατοικείται μόνο από πλούσιους».

Αυτοί που έχουν εκνευριστεί πολύ περισσότερο όμως είναι οι Αμερικάνες, οι οποίες ζουν στην πόλη και τους πιάνει το παράπονο όταν σκέφτονται πόσον καιρό τους πήρε μέχρι να τελειοποιήσουν αυτή την διακριτική κομψότητα και την σωστή προφορά. Δεν ήρθε μια τυχαία από το Σικάγο με ένα Dolce & Gabbana σακάκι με φτερά ώστε να τους χαλάσει την εικόνα που πάλεψαν να φτιάξουν.

Η Emily Hamilton, μια από τις αληθινές «Emily in Paris», αναφέρει ότι δεν βλέπει την σειρά, αφού ούτε ένας χαρακτήρας δεν μοιάζει με κάποιον που να έχει γνωρίσει στην Γαλλία ποτέ. «Όλα μοιάζουν εντελώς υπερβολικά και παράλογα», λέει.

Η πραγματική όμως Emily in Paris, της οποίας ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά, η Rebecca Leffler, δεν περνάει επίσης καλά με την συγκεκριμένη σειρά. Η πρώην κάτοικος του Νιου Τζέρσεϊ, ήταν σύμβουλος του «Emily in Paris» κατά τον πρώτο κύκλο, αξιοποιώντας τα 20 χρόνια που έμεινε στο Παρίσι. Σαν την πρωταγωνίστρια της σειράς, έτσι και η Leffler μετακόμισε στο Παρίσι στα 20 της και εργάστηκε σε διαφημιστική εταιρεία. Αν και φυσικά γνωρίζει ότι η πρωταγωνίστρια είναι αδέξια σε extreme βαθμό λόγω της δραματουργίας, δεν της άρεσε που στον τρίτο κύκλο η Emily παίρνει πάντα αυτό που θέλει, είτε είναι ρούχα υψηλής ραπτικής, είτε είναι άνδρες, είτε επιτυχίες, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπισε η ίδια, την γαλλική γραφειοκρατία και τα πανάκριβα ενοίκια.

Όπως είναι αναμενόμενο τα μέλη της δημιουργικής ομάδας της σειράς αρνούνται κάθε αίτημα για συνέντευξη, εφόσον έχουν κουραστεί να δέχονται επικρίσεις για παντελή έλλειψη αληθοφάνειας. Ο δημιουργός της σειράς Darren Star, είχε τονίσει βέβαια στο παρελθόν ότι η σειρά «Emily in Paris» είναι «ένα ερωτικό, λαμπερό γράμμα στο Παρίσι από μια Αμερικάνα που δεν έχει ζήσει ποτέ εκεί. Είναι μια φαντασίωση, μια προσδοκία, όχι κοινωνική ανθρωπολογία».

Πηγή: New York Times