VIDEO

#equalpay: Τα παιδιά μάς διδάσκουν ισότητα και δικαιοσύνη


Χριστίνα Γουδρούπη

21 Νοεμβρίου 2018

2.jpg

Η ίση δουλειά χρειάζεται ίση αμοιβή κι αυτό είναι κάτι που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε. Ίσως κάποιοι ερδοδότες δυσκολεύονται με αυτήν την έννοια, όμως για κάποιους ανθρώπους είναι αυτονόητο.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι αγόρια και κορίτσια σε ηλικίες δημοτικού, στα οποία η Φινλανδική εταιρεία Finans for bundet ανέθεσε μια πολύ απλή δουλειά. Δύο παιδιά, δύο μεγάλα βάζα και μπάλες σε δύο χρώματα, ροζ και γαλάζιο. Τα παιδιά δούλεψαν σε ζευγάρια για να βάλουν τις μπάλες στα βάζα, διαχωρίζοντάς τα ανά χρώμα. Στο ένα βάζο οι γαλάζιες μπάλες, στο άλλο βάζο οι ροζ.

Στο video, τα παιδιά συνεργάζονται, επιτυχγάνουν και αλληλοεπιβραβεύονται. Όταν όμως έρχεται η ώρα της ανταμοιβής, το ένα παιδί παίρνει εμφανώς λιγότερα από το άλλο. "Εσύ πήρες λιγότερα γλυκά, επειδή είσαι κορίτσι", τους λένε. Τα πρόσωπα των κοριτσιών γεμίζουν παράπονο, τα πρόσωπα των αγοριών με αμηχανία.

"Αυτό είναι απλώς περίεργο!", "Είναι τόσο άδικο!", "Κάναμε την ίδια δουλειά", λένε κάποια κορίτσια. "Ήταν το ίδιο καλή με εμένα, οπότε πρέπει να πάρει την ίδια επιβράβευση, γιατί αλλιώς είναι άδικο", λέει ένας παραπονεμένος πιτσιρικάς και βγάζει τα γλυκά από το ποτηράκι του και τα προσθέτει στο ποτήρι της συνεργάτιδάς του. Σε όλες τις δυάδες, τα παιδιά ανταλλάσσουν γλυκά μέχρι που επιτυγχάνουν την ίδια ποσότητα σε κάθε ποτηράκι, και μόνο τότε ξαναχαμογελάνε με την καρδιά τους.

Αφενός, στα μάτια των παιδιών είναι προφανές κάτι που σε αρκετούς εργοδότες δεν είναι: Αν δύο άνθρωποι έχουν κάνει την ίδια δουλειά, για την ίδια ώρα, με το ίδιο αποτέλεσμα, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι το να αμειφθούν διαφορετικά θα ήταν άδικο. Στην Ευρώπη, οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από ό,τι οι άντρες. Για τα παιδιά όμως, η δικαιοσύνη στην αμοιβή της εργασίας είναι αυτονόητη.

Αφετέρου, οι παιδικές αντιδράσεις είναι ανεκτίμητες. Κάποια παιδιά αυθόρμητα και κάποια με ελάχιστες καθοδηγητικές ερωτήσεις, καταλαβαίνουν αμέσως την αδικία και δρουν αντίθετα σε αυτή. Εξισορροπούν μόνα τους το λάθος που βλέπουν να γίνεται και προτίθενται είτε να διεκδικήσουν το δίκιο τους, είτε να παραχωρήσουν το συμπτωματικό τους προνόμιο για να επιτευχθεί η ισότητα. Κι αυτό είναι πραγματικά πολύ όμορφο.

Δείτε ακόμη: 9 γυναίκες που κατέκτησαν το διάστημα