VIDEO

Τρεις γυναίκες μιλάνε για το διαδικτυακό bullying που έχουν δεχτεί ως θύματα σεξουαλικών επιθέσεων


Χριστίνα Γουδρούπη

3 Ιανουαρίου 2019

cyberbullying.jpg

Πώς είναι να μιλάνε για μια τραυματική σου εμπειρία οι άνθρωποι στο διαδίκτυο; Πώς είναι να σε λένε "ψεύτρα", να σου λένε ότι "πήγαινες γυρεύοντας" και να σε κατηγορούν για μια βαθιά τραυματική εμπειρία της ζωή σου, άγνωστοι στους οποίους δεν μπορείς καν να απαντήσεις;

Τρεις γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, η Ella, η Jada και η Daisy, μιλάνε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αφότου δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση, ιδίως στο διαδίκτυο.

"Αφότου έπεσα θύμα βιασμού, υπέθεσα ότι έπρεπε να μου αξίζει κάτι τέτοιο", λέει η Ella Fauiron, η οποία έπεθε θύμα βιασμού από το αγόρι της, όταν ήταν 14 ετών. "Oι άνθρωποι κάνουν ερωτήσεις στο θύμα αντί να του λένε ότι το πιστεύουν και το υποστηρίζουν. Ξεκινάει πάντα από το τι θα έπρεπε να έχουν κάνει και πώς τελικά συμμετείχαν στην επίθεση. Είναι μια πολύ συχνή παρανόηση, ότι υπάρχουν σωστές απαντήσεις για κάποιον που έχει επιβιώσει από μια επίθεση", συνεχίζει.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την αντίδραση του διαδικτύου, η Ella λέει: "Υπήρξαν πολλές δημοσιεύσεις για εμένα. Γιατί να πεις ψέματα, αυτό δεν είναι αλήθεια, τέτοια πράγματα. Εμφανιζόντουσαν στην οθόνη μου και τότε βουτούσα σε μια βαθιά οργή και αυτοκαταστροφή. Σε κάποιο σημείο συνειδητοποίησα, ότι όταν κάποιος μιλάει για εσένα με τέτοιον τρόπο στο διαδίκτυο, το πρόβλημα είναι δικό του, όχι δικό σου".

"Νομίζω ότι υπάρχει τόσο έντονη απόδοση ευθυνών στο θύμα, επειδή οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι κάποιος που αγαπούν θα έκανε κάτι τόσο κακό όπως επίθεση ή βιασμός", λέει η Daisy, η οποία ήταν το θυμα της τεράστιας υπόθεσης βιασμού στο Μaryville, το 2012. "Οι γυναίκες αναμένεται συχνά να κάνουν πράγματα όπως το να προσέχουν πού θα πάνε και τι θα πιουν, πράγματα τα οποία αν δεν κάνουν σημαίνει ότι φταίνε για ό,τι τους συμβεί - το οποίο δεν είναι καθόλου αλήθεια".

Η Daisy έμαθε ότι κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ένα video σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε, κι όπως ήταν φυσικό, ενοχλήθηκε πολύ. "Ένιωσα ότι δεν μου πέφτει λόγος για το τι θα δει ο κόσμος από εμένα. Ένιωσα πραγματικά μόνη μου. Όταν είναι διαδικτυακό bullying και όχι πρόσωπο με πρόσωπο δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις. Oι φίλοι ξεκινάνε να σχολιάζουν, οι φίλοι της οικογένειας ξεκινάνε να σχολιάζουν".

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που αναφέρει η Daisy, είναι το εξής: "Αποφάσιζαν κατευθείαν ποια ήμουν, βασιζόμενοι σε φήμες, κι αυτό έκανε τεράστια ζημιά στην αυτοεκτίμησή μου, γιατί ένιωθα οτι δεν άξιζα να με γνωρίσει κανείς."

Η Jada Smith ναρκώθηκε σε ένα πάρτι και ξύπνησε την επόμενη μέρα χωρίς να ξέρει τι της έχει συμβει. Έμαθε για το περιστατικό του βιασμού όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες τις επόμενες μέρες. "Το hashtag #Jadapose δημιουργήθηκε όταν ο τύπος που δημοσίευσε τις φωτογραφίες στα social media έκανε μια πόζα μιμούμενος τον τρόπο που ήμουν στο πάτωμα, με έκανε tag και έγινε viral". Συνεχίζει λέγοντας: "Όλοι είναι στο internet. Η γενιά μας είναι συνέχεια στα social media. Τυχαίοι άνθρωποι που δε γνώριζα το έκαναν retweet και του έδιναν ακόμα μεγαλύτερη διάσταση από αυτήν που είχε. Χρειάστηκε να διαγράψω όλους τους λογαριασμούς μου για να μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Τότε αποφάσισα ότι έπρεπε να δημιουργήσω το hashtag #IamJada".

Oι τρεις γυναίκες απευθύνονται στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, λέγοντας "Θέλουμε να ξέρετε ότι δεν φταίτε εσείς και ότι δεν είστε μόνοι"

Δείτε επίσης: O λόγος που η Megan Fox δεν έχει μιλήσει για τις δικές της #MeToo στιγμές