VIDEO

#safewatersports: Το video για την ασφάλεια στη θάλασσα που έγινε viral


The Jennettes

25 Ιουνίου 2019

safewater.jpg

O Παραολυμπιονίκης κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης και πρεσβευτής της Safe Water Sports, μέσα από μία αυτοβιογραφική μικρού μήκους ταινία, εμπνέει, δίνει σε όλους μας δύναμη και θάρρος, ενώ μοιράζεται την αξία της ασφάλειας, το δικό του απόσταγμα ζωής. Με πυξίδα το μπλε της Κρήτης και των Χανίων, εξηγεί σε όλους πως μία ήττα περιλαμβάνει πάντα και μία νίκη.

Γιατί όμως τελικά να μην έχουμε ασφάλεια και να νικάμε πάντα;

Σκηνοθεσία-κάμερα: Στάμος Μπιρσίμ

Διευθ. παραγωγής- σενάριο/κείμενα: Ευτυχία Φράγκου

Technical manager & sound: Φάνης Γκουντινάκης

Μοντάζ: Χριστίνα Βαμβακά

Colour Correction: Ana Stanojevic

Βοηθός παραγωγής: Αριάδνη Σαραντάρη

Sound mixing: Γιώργος Σιμάτος

Copyright: SWS

 

Η Safe Water Sports (www.safewatersports.com) ιδρύθηκε αμέσως μετά την τραγική απώλεια του Μιχαήλ Πασχαλάκη πριν από 5 χρόνια. Από το 2014 η πορεία της, οι δράσεις της και η διεισδυτικότητα αυτών στην κοινωνία ξεπερνούν και τα πιο παράτολμα όνειρα του ιδρυτή της, Παναγιώτη Πασχαλάκη.

Η αρχή δεν ήταν εύκολη. Η Safe Water Sports δεν πήρε ποτέ καμία κρατική επιχορήγηση ενώ η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα αναφορικά με την ασφάλεια στο υγρό στοιχείο, αποτέλεσε την αρχή μιας συνεχόμενης μάχης με το τέρας της ανομίας και της γραφειοκρατίας.

Πρωτοφανείς δράσεις για τα ελληνικά αλλά και διεθνή δεδομένα της ασφάλειας στη θάλασσα:

  • Υποστήριξη του έργου της πολιτείας (Λιμενικό Σώμα) για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο, μέσω ενός Πληροφοριακού Συστήματος που έχει παραχωρήσει εντελώς δωρεάν το Safe Water Sports
  • Εκπαίδευση παιδιών και νέων σε σχολεία, κατασκηνώσεις, κολυμβητήρια, παραλίες με το εγκεκριμένο από το Υπ. Παιδείας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού. Το 2018, 40.000 μαθητές ενημερώθηκαν – εκπαιδεύτηκαν μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών δράσεων
  • Safe Water Sports app: ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών για Ελλάδα και Κύπρο, διαθέσιμη στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί με το πάτημα ενός πλήκτρου, να ενημερωθεί για ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) που λειτουργούν στη χώρα, τις 3.000+ παραλίες με τα χαρακτηριστικά τους που έχουν χαρτογραφηθεί από κοινού με το Λιμενικό Σώμα, τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ, τα ημερόπλοια, τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κ.ά.
  • Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas. Τα δύο μέρη δημιούργησαν ένα Ιδιωτικό Πρότυπο Πιστοποίησης για Επιχειρήσεις Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ), βάσει του οποίου, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις μπορούν να πιστοποιηθούν, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας και να λαμβάνουν το Σήμα Ποιότητας “Watersports certified quality”
  • Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Safe Water Sports - Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με σκοπό την υλοποίηση από κοινού προγραμμάτων και δράσεων ευαισθητοποίησης στην ασφαλή διεξαγωγή θαλάσσιων αθλημάτων και δραστηριοτήτων καθώς και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και της Safe Water Sports

Μέσα στα χρόνια όμως αποδείχτηκε πως η μεγαλύτερη δύναμη της Safe Water Sports, είναι οι άνθρωποί της.

Εθελοντές, φίλοι, χορηγοί, μία ατελείωτη λίστα ακούραστων οραματιστών που μοιράζονται το ίδιο ακριβώς πάθος με την ιδρυτική ομάδα.

Και τον ίδιο ακριβώς στόχο: Καμία άλλη απώλεια στις ελληνικές θάλασσες.

Σε αυτά τα 5 χρόνια, το κάλεσμα της Safe Water Sports αποδέχτηκαν αμέτρητοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές: Ο Νίκος Κακλαμανάκης, o Σπύρος Γιαννιώτης, η Αγγελική Καραπατάκη, η Σοφία Παπαδοπούλου, η Εθνική Ομάδα Συγχρονισμένης κολύμβησης, ο Χρήστος Αφρουδάκης, ο Νικόλας Πλυτάς, ο Γιώργος Παναγιωτάκης, ο Γιάννης Δρυμωνάκος και τώρα ο Αντώνης Τσαπατάκης.