VIDEO

Wish You Were Here: Η ιστορία πίσω από το πιο εμβληματικό album της rock


Χριστίνα Γουδρούπη

12 Σεπτεμβρίου 2019

Wish You Were Here: Η ιστορία πίσω από το πιο εμβληματικό album της rock

44 χρόνια κλείνουν σήμερα από την κυκλοφορία ενός από τα σημαντικότερα μουσικά album όλων των εποχών. Το Wish You Were Here κυκλοφόρησε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1975, κι έγινε έγινε ορόσημο της rock -και όχι μόνο- μουσικής ιστορίας.

Το 9ο album του αγγλικού συγκροτήματος Pink Floyd ήρθε σε συνέχεια του πολύ επιτυχημένου The Dark Side of the Moon, το οποίο κατάφερε να παραμείνει στα charts για 741 συνεχόμενες εβδομάδες. Μετά από αυτό, η πρόκληση για το συγκρότημα ήταν πολύ μεγάλη. Οι Floyd όμως τα κατάφεραν, κυκλοφορώντας ένα album το οποίο έμελλε να γίνει και το αγαπημένο τόσο του κοινού όσο και του David Gilmour, και του Richard Wright.

Shine On You Crazy Diamond - Ένα τραγούδι για τον Syd Barrett

Η ιδέα γύρω από την οποία ήθελε ο Roger Waters να περιστρέφεται ο δίσκος ήταν η απουσία, - εξ'ού κι ο τίτλος. Ένας από τους λόγους για αυτό ήταν η απουσία του ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος Syd Barrett του οποίου η ωραία εξωτερική εμφάνιση και το ταλέντο είχαν συντροφεύσει το συγκρότημα στις πρώτες επιτυχίες του. Ο Syd εκείνη την εποχή είχε εξαφανιστεί από το συγκρότημα εξαιτίας των ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων συνέβη ένα γεγονός που στοίχειωσε την καριέρα του συγκροτήματος. "Θυμάμαι να μπαίνω μέσα, και ο Roger ήταν ήδη στο studio και δούλευε", είπε ο Richard Wright. "Μπήκα μέσα κι έκατσα δίπλα στον Roger. Μετά από 10 λεπτά, μου είπε: Ξέρεις ποιος είναι αυτός ο τύπος;" Του λέω "Δεν έχω ιδέα. Υπέθεσα ότι ήταν φίλος σου. Και τότε συνειδητοποίσα ότι ήταν ο Syd".

Ο Barrett εμφανίστηκε στο studio ανώνυμα. Ήταν μόλις 29 ετών και είχε την εμφάνιση ενός παχύσαρκου μεσήλικα με ξυρισμένο κεφάλι. Σύμφωνα με τον Waters, είχε την εικόνα ενός "τρελού".

Το πιο περίεργο από όλα, είναι ότι ο Syd εμφανίστηκε ακριβώς την ημέρα που το συγκρότημα ξεκίνησε τις τελικές μίξεις του τραγουδιού που ήταν φόρος τιμής σε αυτόν, του Shine On You Crazy Diamond. Η εμφάνισή του εκείνη την ημέρα τάραξε το συγκρότημα, και πέρασε για πάντα στην μυθολογία των Pink Floyd.

Wish You Were Here

O Roger Waters αναφερόταν σε κάτι αρκετά γενικότερο όμως όταν μιλούσε για την απουσία. Αναφερόταν σε οποιονδήποτε άνθρωπο είναι παρών σωματικά, αλλά όχι συναισθηματικά. Αναφερόταν σε όσους βρίσκονται νοερά, κάπου αλλού. Η σχέση των μελών του συγκροτήματος μεταξύ τους, και η σχέση του με τη γυναίκα του αποτέλεσαν βασικά ερεθίσματα για αυτό. Στη ουσία, ο Roger Waters ήθελε να μιλήσει για την συναισθηματική έλλειψη διαθεσιμότητας.

Κάπως έτσι, γίνεται καλύτερα κατανοητό το νόημα πίσω από το διάσημο εξώφυλλο του album. Το αίσθημα της προδοσίας, της κενότητας και της απουσίας είναι διάχυτο σε όλο το artwork του album, κάνοντας παραλλήλως μια -όχι και τόσο- έμμεση κριτική στη μουσική βιομηχανία.