VIDEO

Εν αρχή ην ο λόγος: Το video που εξυμνεί τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και εξυψώνει το ηθικό μας


The Jennettes

24 Απριλίου 2020

Εν αρχή ην ο λόγος: Το video που εξυμνεί τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και εξυψώνει το ηθικό μας

Η εποχή που διανύουμε όλοι, θα χαραχτεί στη μνήμη μας ως μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και ενός διαρκούς αγώνα που σχετίζεται με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κάθε μέρα είναι μία μάχη, κυρίως των εργαζομένων στον ιατρικό και νοσηλευτικό τομέα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για τη διαφύλαξη της δικής μας. 

H έννοια του ηρωισμού μπορεί να αποκτήσει διαφορετική δυναμική και ερμηνεία μετά το τέλος της άνισης αυτής μάχης και είναι σημαντικό σε περιόδους σαν και αυτή, να επαφέρουμε έννοιες και αξίες που προέρχονται από το μακρινό παρελθόν μας, αλλά είναι ικανές να μας υπενθυμίζουν πως ανά αιώνες έχουμε καταφέρει πολλά ως Έλληνες, και με τον ίδιο τρόπο θα βγούμε νικητές και αυτή τη φορά. 

Με αφορμή την δύσκολη περίοδο που ζούμε, ανατρέξαμε στον "θρύλο των επιστημών", σε μια σειρά βραβευμένων γαλλικών ντοκιμαντέρ του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα, Michael Serres, κατά τη διάρκεια των οποίων, o ίδιος αναφέρεται και "στο θαύμα των Ελλήνων". Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, περιηγούμαστε στις επιστήμες που γεννήθηκαν κατά τον 6ο έως τον 4ο αιώνα και παγίωσαν μερικές από τις σημαντικότερες γνώσεις που έχει αποκτήσει ο άνθρωπος.

Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των επιστημών πραγματοποιείται με αναφορές στον Όμηρο, τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Ιπποκράτη, τον Πυθαγόρα, τον Ηράκλειτο, και σε άλλους Έλληνες πατέρες των επιστημών, της ποιητικής, της χαρτογραφίας, της ιατρικής, των μαθηματικών και της γεωμετρίας. Φυσικά, όλες οι αναφορές συνοδεύονται από υπέροχα τοπία με σπουδαίο ιστορικό παρελθόν, όπως η Πάτμος και η Σάμος. "Εν αρχή ην ο λόγος", λοιπόν καθώς πριν "δύο χιλιετίες γεννήθηκε αυτό που όξυνε το πνεύμα μας, δηλαδή ο λόγος, η σχέση στην ελληνική γλώσσα".