VIDEO

Το μυστικό που κάνει τον κόσμο καλύτερο, κρύβεται πίσω από μία ελληνική λέξη


The Jennettes

28 Απριλίου 2020

Το μυστικό που κάνει τον κόσμο καλύτερο, κρύβεται πίσω από μία ελληνική λέξη

Πίσω από κάθε πράξη γενναιοδωρίας κρύβεται πάντα η ίδια λέξη, που δεν είναι άλλη από το "φιλότιμο".

Η περίοδος που ζούμε όλοι αυτό το διάστημα, έφερε στην επιφάνεια μικρούς αφανείς ήρωες που για να κάνουν το σωστό στον τομέα υγείας, έθεσαν ή θέτουν ακόμα το συμφέρον και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ερμηνευτεί η λέξη "φιλότιμο" που μοιάζει να είναι ελληνική κληρονομιά, η οποία ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων, μετέφερε το θετικό της πρόσημο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

"Το φιλότιμο είναι σαν την αναπνοή", όπως είχε πει εύστοχα ο Θαλής και φαίνεται πως είναι "η πιο μοναδική λέξη την οποία έχει ο άνθρωπος για να εκφραστεί". Περιέχει τη λέξη "αγάπη" και ίσως αυτό είναι που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Αγάπη για την οικογένεια, για την εργασία, για τον συνάνθρωπο. "Η πιο λεπτή έννοια με ιδιαίτερη απόχρωση" έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη συμπόνια και τη γενναιοδωρία, τη συνολική αίσθηση καθήκοντος, ακόμη και όταν η ίδια σου η ζωή μπαίνει σε ρίσκο.

Στο μυαλό όλων, η λέξη "φιλότιμο" σήμερα γεννιέται αυτομάτως δίπλα από την εικόνα του χειροκροτήματος στα μπαλκόνια προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που έκαναν ακριβώς αυτό... Έκαναν πράξη την τέλεια αυτή λέξη για το καλό της ανθρωπότητας. Έθεσαν σε εφαρμογή "τον πολύπλοκο αστερισμό αξιών που είναι δύσκολο να οριστεί", αλλά είναι εύκολο να γίνει κατανοητός, ρίχνοντας μια ματιά στην πραγματικότητα γύρω μας. 

Το παρακάτω short film από το The Washington Oxi Day Foundation έχει διαχρονικό χαρακτήρα και ξεδιπλώνει το περιεχόμενο της λέξης που ορίζεται ως το μυστικό ενός λαού που αποκαλύφθηκε με τα χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να γίνει καλύτερος. Κοιτάζοντας γύρω μας, παρατηρώντας τον μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων και των διαρκών επιστημονικών ενημερώσεων, συμπεραίνουμε ότι χωρίς κάποιες αξίες, τίποτα δεν θα ήταν δεδομένο ακόμη και στην πρόληψη και αντιμετώπισης μιας πανδημίας.

Πέρα από την επιστημονική κατάρτιση, τις εμπεριστατωμένες γνώσεις, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα μηχανήματα, υπάρχει πάντα κάτι ανώτερο που δημιουργεί το πιο ισχυρό "υπόγειο ρεύμα συνεκτικότητας" και παίρνει μορφή μέσα από τη λέξη "φιλότιμο"... Γιατί, όπως λέει και ο 6χρονος Ian στο παρακάτω video, "Το φιλότιμο είναι σημαντικό γιατί είναι αυτό που κάνει τον κόσμο καλύτερο"!