VIDEO

(In)visible Portraits: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ- «γράμμα αγάπης» προς κάθε Αφροαμερικανή


The Jennettes

22 Ιουνίου 2020

(In)visible Portraits: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ- «γράμμα αγάπης» προς κάθε Αφροαμερικανή

Στις 19 Ιουνίου του 1865, οι σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας έμαθαν ότι πλέον είναι ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από τα δεσμά τους.

 

Από τότε, οι ΗΠΑ τιμούν κάθε χρόνο τέτοια μέρα, την κατάργηση της δουλείας αλλά φέτος, η 155η επέτειος της λεγόμενης «Juneteenth» έγινε κάτω από έντονες διαμαρτυρίες για τις φυλετικές διακρίσεις, που επανέφερε το ζήτημα της δολοφονίας του George Floyd. 

Προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει την τιμητική αυτή ημέρα, που εναντιώνεται στη σκλαβιά και τα δεσμά της, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "(In)visible Portraits", ρίχνει φως σε μερικές από τις κυριότερες πτυχές της ζωής των Αφροαμερικανών στο πέρασμα του χρόνου, που αναδύονται πολλές φορές, μέσα από το φυλετικό ζήτημα και τον ρατσισμό. Η ταινία με σκηνοθέτη την Oge Egbuonu, εξιστορεί και περιγράφει την ιστορία των μαύρων γυναικών και κυρίως, το πώς διαμορφώθηκε η πορεία τους μέχρι σήμερα μέσα από τις δικές τους, ξεχωριστές αφηγήσεις και φωνές. Παράλληλα, αποτελεί ένα "όμορφο γράμμα αγάπης από τις Μαύρες γυναίκες με παραλήπτη και πάλι, τις Μαύρες γυναίκες". 

Φυσικά, εκείνο που έχει την περισσότερη σημασία, είναι ότι το ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να ανοίξει τον δρόμο αυτών των γυναικών από εδώ και πέρα, χαράσσοντας νέα πορεία μακριά από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις των περασμένων εποχών. Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά, η σκηνοθέτις, "Όλο το ντοκιμαντέρ έχει πολλές συνδέσεις με τη ζωή μου. Έκανα πολλή έρευνα για την ιστορία αυτών των γυναικών και μπορώ να πω ότι αγνοούσα το 80% από αυτά που διάβασα. Έρχομαι σε σύγκρουση με τόσα συναισθήματα που μου γεννιούνται, προσπαθώ να υπερνικήσω, για παράδειγμα, τον θυμό και την απογοήτευση, κυρίως για τον ίδιο μου τον εαυτό, που αγνοούσε αυτό το κομμάτι της Ιστορίας". 

Το trailer του ντοκιμαντέρ είναι συγκλονιστικό ενώ πολλοί είναι οι celebrities, που το έχουν υποστηρίξει ενεργά. Ανάμεσά τους, και η Katie Holmes, η οποία το χαρακτηρίζει ως "αριστούργημα" και προτρέπει τον καθένα να το παρακολουθήσει.  

https://instagram.com/p/CBoAwVsJCVI/

Δείτε παραπάνω, μερικά μόνο στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ, που είναι διαθέσιμο στο Vimeo On Demand και θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα πιο σημαντικά video του μήνα. 

Δείτε ακόμη: Σκιτσογράφοι αποτίουν φόρο τιμής στην έγκυο ελεφαντίνα που την τάισαν ανανά με κροτίδα