VIDEO

#sprayitforward: Η διαφήμιση για τον θηλασμό που «σπάει» κάθε στερεότυπο


Εύα Κονδύλη

28 Φεβρουαρίου 2021

#sprayitforward: Η διαφήμιση για τον θηλασμό που «σπάει» κάθε στερεότυπο

Μια νέα διαφήμιση πρόκειται να προβληθεί στα λαμπερά βραβεία Golden Globes, η οποία εμφανίζει κανονικά τα στήθη μιας γυναίκας και στιγμές πραγματικού θηλασμού, δίνοντας ένα σπουδαίο παράδειγμα.

Από τη λογοκρισία των θηλών του Instagram έως τη γενική αντίληψη ότι μόνο οι άνδρες επιτρέπεται να είναι γυμνόστηθοι στο κοινό, τα γυναικεία στήθη ήταν από πάντα επικριτέα.

Πουθενά αυτό δεν είναι πιο εμφανές από ό, τι σε επώνυμες διαφημίσεις, όπου επιτρέπεται η υπερσεξουαλικότητα, νεαρών ακόμη ατόμων, αλλά οι εικόνες των πραγματικών στηθών είναι πολύ λίγες και σπάνιες.

Η αμερικανική γυναικεία μάρκα ευεξίας Frida Mom προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με τη νέα της διαφήμιση #sprayitforward, η οποία εμφανίζει κανονικά τα στήθη μιας γυναίκας, ενώ δείχνει και αποσπάσματα πραγματικού θηλασμού.

Κυκλοφόρησε στις 24 Φεβρουαρίου και το βίντεο έγινε viral λόγω της ακριβούς απεικόνισής του σχετικά με θέματα γαλουχίας, χαλάρωση διέγερσης μαστού και εξάντλησης των νέων μητέρων.

Η αντίδραση στην καμπάνια ήταν θετική, με πολλούς χρήστες κοινωνικών μέσων να επαινούν τη μάρκα που έδειξε την ακατάστατη πραγματικότητα της ζωής ως θηλάζουσα μητέρα. 

«Μόλις έκλαψα. Αυτό είναι τόσο αληθινό. Το βλέπω αυτό ενώ τρέφω το κοριτσάκι μου. Ήταν ένα τόσο δύσκολο αλλά πολύ χρήσιμο ταξίδι», έγραφε ένα σχόλιο, ενώ μια άλλη χρήστης είπε: «Σας ευχαριστώ που αντιπροσωπεύετε με ακρίβεια πώς είναι μια νέα μητέρα που θηλάζει».

Ενώ η διαφήμιση έχει ήδη αποκτήσει μια αξιοσημείωτη ανταπόκριση στο διαδίκτυο, μια έκδοση 30 δευτερολέπτων πρόκειται να κάνει το αμερικανικό τηλεοπτικό ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια των 78ων βραβείων Golden Globe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Frida Mom (@fridamom)

Σύμφωνα με το εμπορικό σήμα, η Frida Mom είχε προηγουμένως εμποδιστεί να εμφανίσει μια παρόμοια διαφήμιση κατά τη διάρκεια των Ακαδημιών 2020.

Σε μια δήλωση που ανέβηκε στο YouTube παράλληλα με το βίντεο, η μάρκα είπε:

«Δεν έχει "βίαιο, πολιτικό" ή "σεξουαλικό" χαρακτήρα. Η διαφήμισή μας δεν είναι "θρησκευτική ή άσεμνη" και δεν απεικονίζει "όπλα ή πυρομαχικά". "Γυναικεία υγιεινή & Η ανακούφιση από την περίοδο" είναι επίσης απαγορευμένα θέματα. Είναι απλά μια νέα μαμά, σπίτι με το μωρό της και το νέο της σώμα για πρώτη φορά. Ωστόσο, απορρίφθηκε».

#FreeTheNipple

Αυτή η καταπίεση οδήγησε το 2012 στον σχηματισμό της εκστρατείας Free The Nipple και του ομώνυμου ντοκιμαντέρ το 2014, από την Lina Esco, παρουσίαζε την αδικία σε σχέση με τους άνδρες στην ελευθερία της γυμνότητας.

Πολλές διάσημες κυρίες, όπως είναι η Miley Cyrus, η Rihanna και η Chrissy Teigen, ανέβασαν από τότε φωτογραφίες με το hashtag #freethenipple, δείχνοντας την υποστήριξή τους σε αυτόν τον αγώνα.

Από το 2014 έως και σήμερα, το #freethenipple έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο ενάντια στην γυναικεία καταπίεση για μια «ευπρεπή» εμφάνιση, ενώ διαμαρτυρίες υπέρ του έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως, στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία και αλλού.

Σε πολλές περιπτώσεις, γυναίκες συνελήφθησαν ή κατηγορήθηκαν για δημόσια ασέβεια, για διαταραχή της ειρήνης ή για άσεμνη συμπεριφορά, επειδή έδειξαν το στήθος τους στο κοινό, ακόμη και σε δικαιοδοσίες όπου δεν υπήρχε κανένας νόμος που να απαγορεύει ρητά κάτι τέτοιο.

Το θέμα με τις πολιτικές του Instagram

Κάθε μεγάλη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων έχει τη δική της κατευθυντήρια γραμμή και πολιτική σχετικά με το γυμνό και τις αποκαλυπτικές θηλές.

Το Facebook επιτρέπει τη δημοσίευση φωτογραφιών θηλών μόνο όταν «στο πλαίσιο του θηλασμού, του τοκετού και των στιγμών μετά τον τοκετό, της υγείας (για παράδειγμα, μετά τη μαστεκτομή, επίγνωση καρκίνου του μαστού ή χειρουργική επιβεβαίωση φύλου) ή μια πράξη διαμαρτυρία».

Οι πολιτικές για το γυμνό στο Instagram όμως αναφέρουν: 

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στιγμές που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να μοιράζονται γυμνές εικόνες καλλιτεχνικής ή δημιουργικής φύσης, αλλά για διάφορους λόγους, δεν επιτρέπουμε το γυμνό στο Instagram. Αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, και ορισμένα ψηφιακά δημιουργημένα περιεχόμενα που δείχνουν σεξουαλική επαφή, γεννητικά όργανα και κοντινές λήψεις από πλήρως γυμνούς γλουτούς».

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, όλο και περισσότεροι χρήστες, διάσημοι και μη, δημοσιεύουν φωτογραφίες με το hashtag #freethenipple, ώστε να κάνουν αισθητή την αντίδρασή τους σε αυτήν.

Θηλασμός σε δημόσιο χώρο

Σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, καθώς και σε ορισμένες χώρες της Ασίας, οι γυναίκες έχουν ρητό νόμιμο δικαίωμα να θηλάζουν δημόσια και στο χώρο εργασίας.

Παρόλο που η πρακτική μπορεί να είναι νόμιμη ή κοινωνικά αποδεκτή, ορισμένες μητέρες μπορεί ωστόσο να είναι απρόθυμες να εκθέσουν το στήθος τους στο κοινό για να θηλάσουν, λόγω πραγματικών ή πιθανών αντιρρήσεων από άλλα άτομα, αρνητικών σχολίων ή παρενόχλησης.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ορισμένα περιστατικά κατά τα οποία εργαζόμενοι ή απλοί πολίτες έχουν αντιταχθεί ή απαγορεύσει το θηλασμό των γυναικών, ενώ μερικές μητέρες από μόνες τους αποφεύγουν την αρνητική προσοχή και επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλη τοποθεσία.

Ωστόσο, ορισμένες μητέρες έχουν διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση τους και έχουν αναλάβει νομική δράση ή έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες.

Στην Ελλάδα ακόμη, τόσο η δημόσια έκθεση του στήθους, όσο και ο θηλασμός σε δημόσιο χώρο θεωρείται «ταμπού», πιέζοντας και ντροπιάζοντας την γυναίκα για κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr