«Αποχρώσεις του ήχου»: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική

The Jennettes
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να ακούς τα χρώματα; Αν σας φαίνεται περίεργο αυτό, τότε δεν γνωρίζετε τι σημαίνει «συναισθησία»!

Το 5 και 15% των ανθρώπων έχουν βιώσει κάποια μορφή συναισθησίας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τι είναι η συναισθησία; Είναι μια νευρολογική κατάσταση, κατά την οποία ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να συνδέει αισθήσεις που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Ένας άνθρωπος συνήθως ακούει τη μουσική, ένας άνθρωπος με συναισθησία ακούει τη μουσική και βλέπει ένα χρώμα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melissa McCracken (@melissamccrack)

Σύμφωνα με το Harvard Medical School, μόλις το 1% των ανθρώπων έχει συναισθησία και μέσα σε αυτούς και μερικοί celebrities, όπως η Marilyn Monroe, ο Pharrell Williams, η Lady Gaga και ο Kanye West, οι οποίοι έχουν μιλήσει για αυτήν την παράξενη πάθηση. 

Το ίδιο κάνει και η καλλιτέχνης Melissa McCracken, της οποίας η μορφή ονομάζεται «χρωμοαισθησία» και δημιουργεί πίνακες με βάση τα χρώματα και τις σκηνές που της προκαλεί η αγαπημένη της μουσική, από τον Jimi Hendrix έως τις Spice Girls.

«Για να είμαι ειλικρινής, μεγάλωσα χωρίς να το σκέφτομαι καθόλου», λέει η McCracken στον Robin Young. «Ήταν κάτι που ήταν φυσικό, και ποτέ δεν το αμφισβήτησα, ούτε καν θεώρησα ότι κάποιος μπορεί να μην το βιώνει επίσης».

Η McCracken θυμάται μια ανάμνηση από όταν ήταν έφηβη που εξηγεί το πώς έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά από τους υπόλοιπους: Είχε ένα μπλε τηλέφωνο και ήθελε να βρει έναν ήχο κλήσης, που θα κολακεύει αυτό το χρώμα.

«Βρήκα αυτό το τραγούδι του Michael Jackson, και γύρισα στον φίλο μου και είπα, "αυτό είναι τέλειο. Είναι ένα πορτοκαλί τραγούδι. Ταιριάζει τέλεια στο τηλέφωνό μου." Και εκείνος δεν καταλάβαινε για τι πράγμα μιλούσα», λέει η McCracken. «Αυτή ήταν η στιγμή της συνειδητοποίησης ότι θα μπορούσα να βιώνω τα πράγματα διαφορετικά».

Πολλοί άνθρωποι με συναισθησία θεωρούν πως αυτή η κατάσταση είναι ένα δώρο, επειδή μπορούν να δουν τον κόσμο με ασυνήθιστους τρόπους, οι οποίοι ενισχύουν την δημιουργικότητά τους και τις πνευματικές ικανότητες.

Πρόκειται για έναν φανταστικό τρόπο να ανακαλύπτεις τον κόσμο! Οι πίνακες της McCracken περιέχουν πολλά διάσημα τραγούδια, όπως το «Imagine» του John Lennon, το «Life on Mars» του David Bowie, «At Last», της Etta James και «Karma Police» από Radiohead. Πόσα από αυτά μπορείτε να αναγνωρίσετε; 

Δείτε τις εντυπωσιακές ζωγραφιές της Melissa McCracken 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook
Πηγή gallery: Melissa McCracken, Instagram