WELL BEING

5 κανόνες για την «υγιεινή διατροφή» που πρέπει να σταματήσετε να ακολουθείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Αυγούστου 2022

5 κανόνες για την «υγιεινή διατροφή» που πρέπει να σταματήσετε να ακολουθείτε
pexels
Ποιος αποφάσισε ότι το «Μην τρώτε μετά τις 8 το βράδυ» είναι σωστό;

Οι αυθαίρετοι κανόνες διατροφής είναι πανταχού παρόντες στην κοινωνία μας, χάρη στην κουλτούρα της διατροφής και τις λανθασμένες απόψεις για το τι είναι στην πραγματικότητα η «υγιεινή διατροφή» . Αυτοί οι κανόνες συχνά εκδηλώνονται ως συγκεκριμένες εντολές και σχετικά με το τι, πότε και πώς πρέπει να τρώμε.

Μερικοί από αυτούς τους κανόνες είναι καλοπροαίρετοι και μπορούν να είναι χρήσιμοι - σε μερικούς ανθρώπους, μερικές φορές - όταν χρησιμοποιούνται ως κατευθυντήριες αρχές, σε αντίθεση με τους αυστηρούς κανόνες. Αλλά πολλοί από αυτούς είναι, ειλικρινά περιοριστικοί, μη ρεαλιστικοί ή αντιεπιστημονικοί—και, συχνά, δυνητικά επιβλαβείς για τη σχέση σας με το φαγητό .

Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι κανόνες είναι εξ ορισμού ίδιοι για όλους, παρόλο που έχουμε διαφορετικά σώματα, εξατομικευμένες διατροφικές ανάγκες, προτιμήσεις αλλά και διαφορετικό ιατρικό ιστορικό. Επομένως είναι λογικό πως οι άκαμπτοι, γενικοί κανόνες σχετικά με το φαγητό δεν θα λειτουργήσουν για όλους.

Έχοντας αυτό κατά νου θα δείτε κανόνες για την «υγιεινή διατροφή» που πρέπει να σταματήσετε να ακολουθείτε

Κανόνας 1: «Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα»

Αυτός ο κανόνας είναι ασυνάρτητος και δεν σας βοηθά απαραίτητα να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές. Υπάρχει πολλή πληροφορία γύρω από τη λέξη «επεξεργασμένο», αλλά αυτό που πραγματικά σημαίνει, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, είναι ότι το τρόφιμο έχει συνδυαστεί με τουλάχιστον ένα άλλο συστατικό ή έχει αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο από τη φυσική του κατάσταση (για παράδειγμα: κονσέρβα, ανάμεικτο, κομμένο ή παστεριωμένο).

Έτσι ένα επεξεργασμένο τρόφιμο μπορεί να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το γιαούρτι, το ψωμί ολικής αλέσεως, το βούτυρο αμυγδάλου. Αντί λοιπόν να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι προτιμότερο να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να μην γενικεύετε τα τρόφιμα ως καλά ή κακά».

Κανόνας 2: «Μην το παρακάνετε με τα φρούτα που έχουν πολλά σάκχαρα»

Αυτή είναι μια τόσο κοινά διαδεδομένη πεποίθηση, αλλά είναι λάθος. Ναι, τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη. Αλλά παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και μια ποικιλία από απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτές οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να χορτάσετε, ενώ επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας απορροφά τη ζάχαρη των φρούτων, κάτι που βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και των ενεργειακών επιπέδων.

Κανόνας 3: «Να επιλέγετε πάντα τα δημητριακά ολικής αλέσεως».

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν πολλαπλά οφέλη και θα ήταν καλό να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσουμε για πάντα τα εκλεπτυσμένα δημητριακά. Το να τρώτε κανονικά ζυμαρικά ή λευκό ρύζι και όχι την εναλλακτική λύση με περισσότερες φυτικές ίνες δεν σημαίνει ότι το γεύμα σας δεν είναι «υγιεινό».

Αυτό που είναι πιο σημαντικό από πλευράς διατροφής είναι η ισορροπία του γεύματός σας στο σύνολό της. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσθέσετε περισσότερες πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες στο γεύμα σας- σκεφτείτε τα φασόλια , τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά και το κρέας ή τη φυτική πρωτεΐνη.

Κανόνας 4: «Κόψε τους υδατάνθρακες»

Στη βιομηχανία διατροφής, τα μακροθρεπτικά συστατικά μπαίνουν και βγαίνουν από τη μόδα, παρόλο που όλα τα συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τις βιολογικές διεργασίες. Πρόσφατα, η επιρροή των διατροφών που εξυμνούν το λίπος και δαιμονοποιούν τους υδατάνθρακες έχει οδηγήσει σε μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση οτι όσο λιγότεροι υδατάνθρακες τόσο καλύτερο.

Όμως οι υδατάνθρακες πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλο μακροθρεπτικό συστατικό, γιατί μας παρέχουν το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα μας τόσο για πνευματική όσο και για σωματική απόδοση. Και χωρίς αρκετούς υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, φρούτα, αμυλούχα λαχανικά, φασόλια και όσπρια, διατρέχουμε τον κίνδυνο να εξαντλήσουμε την ενέργειά μας. Επίσης πολλοί υδατάνθρακες περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται πραγματικά το σώμα σας για να παραμείνει υγιές.

Κανόνας 5: «Να κάθεστε πάντα στο τραπέζι για να φάτε»

Το να δίνετε προτεραιότητα να καθίσετε και να είστε παρόντες για να απολαύσετε πραγματικά το γεύμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το φαγητό μια πιο ευχάριστη και ουσιαστική εμπειρία. Αλλά αν και θα ήταν ωραίο να έχουμε πάντα χρόνο να καθόμαστε και να απολαμβάνουμε τα γεύματά μας, είναι απλώς μη ρεαλιστικό να το κάνουμε συνέχεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά γεύματα θα είναι ακατάστατα και βιαστικά, και αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν αυτό ακούγεται σαν την καθημερινότητά σας, τότε μην προσπαθήσετε να υιοθετήσετε ένα πρότυπο που δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας ή σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα όταν δεν το πληροίτε. Όρθιοι στον πάγκο, στο γραφείο σας μεταξύ των Zoom, εν κινήσει καθώς πηγαίνετε στη δουλειά, δεν έχει σημασία, αρκεί οπότε έχετε χρόνο να προσπαθείτε να τρώτε όλοι μαζί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.