WELL BEING

Σε τρομάζει να μιλάς σε κοινό; 7 συμβουλές ειδικών για άψογες δημόσιες ομιλίες


JTeam

26 Αυγούστου 2022

Σε τρομάζει να μιλάς σε κοινό; 7 συμβουλές ειδικών για άψογες δημόσιες ομιλίες
@robinsharma
Όσα πρέπει να έχεις κατά νου για να αποφύγεις αμήχανες στιγμές και στρες

Οι δημόσιες ομιλίες είναι για πολλούς και πολλές μια πρόκληση. Ενώ για να τις επιτύχεις και να είναι απολαυστικές, παίρνουν πολύ χρόνο και εξάσκηση. Υπάρχει όμως κάτι πιο ευχάριστο από μια απολαυστική, γεμάτη με αυτοπεποίθηση ομιλία, χωρίς τρακ και αμήχανες στιγμές;

Κι όμως, όσο και αν τρέμεις (που είναι λογικό), με τις παρακάτω συμβουλές μπορείς να νιώσεις πολύ πιο σίγουρη, να καταλάβεις που πρέπει να εστιάσεις, αλλά κυρίως να νιώσεις έτοιμη για να κερδίσεις τον θαυμασμό και να περάσεις το μήνυμά σου στους ακροατές σου.

Δυστυχώς τα δεδομένα δείχνουν, ότι πολλές γυναίκες (και άντρες) αποφεύγουν τις δημόσιες ομιλίες μόνο και μόνο εξαιτίας του στρες και του άγχους που νιώθουν πάνω στη σκηνή, έχοντας τα βλέμματα όλων. Ωστόσο, όσοι ξεπερνούν το challenge αυτό, περά από το γεγονός οτι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, εξελίσσονται, αλλά και αποκτούν κύρος μεταδίδοντας τις γνώσεις τους. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις σε οποιοδήποτε κοινό, είτε μικρό είτε μεγάλο, μην πελαγώσεις.

Πάρε μια ανάσα και ας δούμε πώς μπορείς να αποκτήσεις το κατάλληλο mindset για μια επιτυχημένη δημόσια ομιλία.

Ας διευκρινήσουμε αρχικά πως ό,τι και αν πάει λάθος, ε, πήγε. Κανείς άλλωστε δεν είναι τέλειος, ούτε και χρειάζεται να πιέσεις τόσο πολύ τον εαυτό σου ώστε να είσαι αψεγάδιαστη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι

Jenny.Gr
unsplash

Παρά το θέμα της ομιλίας σου, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις καλά το κοινό το οποίο έχεις απέναντι σου. Τι εκπαίδευση έχουν, ποια είναι η ιδιότητα των περισσότερων, τι απαιτήσεις έχουν από την ομιλία αλλά και τα γενικότερα δημογραφικά χαρακτηριστικά του κοινού σου. Θα σε βοηθήσει πολύ όχι μόνο να είσαι καλύτερα προετοιμασμένη, αλλά και να έχεις μια πιο ουσιαστική σύνδεση μαζί τους.

Στην ομιλία σου να θυμάσαι το μήνυμα και τον σκοπό της

Αν σε πελαγώνουν τα βλέμματα των άλλων πάνω σου, τότε να θυμάσαι πως δεν έχει να κάνει με σένα, αλλά με αυτό που έχεις να προσφέρεις και να μεταδόσεις. Σημασία έχει το μήνυμα που θα περάσεις. Όπως δηλώνει και η Christine Buzan, posing expert και self-confidence TikTok star: «Αντι να εστιάζεις στο πώς οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν, αλλά και τι πιστεύουν για σένα, εστίασε στον σκοπό της ομιλίας, αλλά και στο τι έχεις να μεταδόσεις στο κοινό που σε παρακολουθεί».

Μια καλή και επιτυχημένη ομιλία, έχει 3 βασικά χαρακτηριστικά. Ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και εμπνέει.

Μπορείς να σκέφτεσαι επίσης, το πώς θέλεις να κανείς το κοινό σου να νιώθει αλλά και τι αξία θέλεις να πάρουν από την ομιλία σου.

Έχε ένα χρονοδιάγραμμα στο μυαλό σου

Με τι θα ξεκινήσεις την ομιλία σου; Πώς θα περάσεις το μήνυμά σου; Τι θέματα θα θίξεις; Βάλε σε μια βασική σειρά όλα όσα θέλεις να μοιραστείς για να έχεις μια ροή. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να την ακολουθείς πιστά και αμετάκλητα, αλλά ως βοηθητική για να έχει μια ομαλή μετάβαση η ιστορία που μεταδίδεις.

Jenny.Gr
unsplash

Συνεννοήσου με τον διοργανωτή της ομιλίας για τον σκοπό του event

Γνωρίζοντας το τι μπορεί να έχει κατά νου ο διοργανωτής, έχεις και εσύ καλύτερη εικόνα και για να προετοιμαστείς αλλά και για να δώσεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι θα μπορείτε και οι δυο να μείνετε ικανοποιημένοι από το θέμα της συζήτησης αλλά και τον σκοπό της διοργάνωσης. Κάποια ακόμη τα tips τα οποία μπορεις να έχεις κατα νου ειναι φυσικά η εξάσκηση, όσο περισσότερο practice κάνεις τόσο πιο επιτυχημένη ομιλία θα έχεις. Μπορείς επίσης να μαγνητοσκοπήσεις την ομιλία σου, όσο είσαι μόνη σου και να εχεις μια καλη εικόνα για το πως μπορεί να εξελιχθεί.

Όπως και να έχει... τίποτα δεν μπορεί να πάει τόσο στραβά όσο νομίζεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.