WELL BEING

Κέντρα συνείδησης: Τι είναι και σε ποια από τις 7 κατηγορίες ανήκεις;


JTeam

31 Αυγούστου 2022

Κέντρα συνείδησης: Τι είναι και σε ποια από τις 7 κατηγορίες ανήκεις;
Pexels
Γνωρίστε τις κατηγορίες της συνείδησης, αλλά και πώς σας επηρεάζουν στον τρόπο που λειτουργείτε

Ατέλειωτες συζητήσεις έχουν γίνει και ατελείωτο μελάνι έχει χυθεί γύρο από την έννοια της συνείδησης, με φιλοσόφους και ψυχολόγους να προσπαθούν να δώσουν τον τέλειο ορισμό. Ωστόσο δεν τα έχουν καταφέρει ακόμη, μιας και οι ερμηνείες διαφέρουν. Τι είναι λοιπόν συνείδηση;

Ένας σύντομος ορισμός που θα μπορούσαμε να δώσουμε, είναι ότι τα συνειδητά όντα έχουν επίγνωση του περιβάλλοντός τους, του εαυτού τους και της αντίληψής τους. Πιο συγκεκριμένα είναι όλα όσα βιώνετε. Είναι η μελωδία για παράδειγμα που έχει κολλήσει στο κεφάλι σας, η γεύση που έχετε όταν τρώτε κάποιο φαγητό, ο πόνος που νιώθεται, η έντονη αγάπη για το παιδί σας και η πικρή γνώση ότι τελικά όλα τα συναισθήματα θα τελειώσουν.

Jenny.Gr
@pexels

Οι άνθρωποι είναι από την φύση τους πολύπλοκοι. Αισθήματα, προθέσεις και γνώση είναι μόνο λίγοι από τους ατελείωτους σχηματισμούς που μας ορίζουν και τους συνειδητοποιούμε. Μέσω διαφορετικών τρόπων πειθαρχίας (διαλογισμός ή γιόγκα για παράδειγμα) μπορούμε πλήρως να γνωρίσουμε και να επιδράσουμε με τον εαυτό μας, αφού πρώτα όμως γνωρίσουμε την συνείδηση μας. Όσο πιο καθαροί και διεξοδικοί είμαστε στην αναγνώριση αυτών των σχηματισμών τόσο πιο αποτελεσματικά ωριμάζουμε και πνευματικά και διανοητικά.

Υπάρχει λοιπόν μια κατηγοριοποίηση κεντρικών σχηματισμών:

Το κέντρο ασφάλειας

Αυτό είναι το μέρος του εαυτού σας που χειρίζεται την ασφάλεια και προστασία των βασικών σας αναγκών και υγείας. Το φαγητό, το καταφύγιο, το νερό, η οικογένεια, οι φίλοι και το γενικό συναισθηματικό περιεχόμενο είναι μόνο λίγα παραδείγματα των στοιχείων που αυτή η πλευρά του εαυτού σας βάζει ως προτεραιότητα. Εξυπηρετώντας ως ένα είδος αίθουσας επιχειρήσεων, αυτή η πλευρά ενεργοποιείται όταν απειλούμαστε ή μια αναγκαιότητα αναγνωρίζεται.

Το αισθητηριακό κέντρο

Αυτό το κομμάτι του εαυτού σας αφορά την απόλαυσή σας στα πλούτη της ζωής. Προσπαθεί να ενθαρρύνει όσες πιο πολλές ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί. Στην ανάποδη πλευρά αυτού του αισθητηριακού νομίσματος, γίνεται φιλότιμη προσπάθεια να μην πληγωθεί.

Το κέντρο δύναμης

Αφορά και τα εσωτερικά και τα εξωτερικά είδη δύναμης. Αυτή η πλευρά ψάχνει τη δύναμη και τείνει προς τα κει. Χτίζει πηγές πλούτου και επιρροής για να κερδίσει περισσότερα από το ίδιο ή μοχθεί για ένα συγκεκριμένο στόχο. Θα θέλετε να είστε προσεκτικοί όταν αναπτύσσετε αυτό το κέντρο. Είναι σημαντικό να είστε ικανοί να επηρεάσετε τον κόσμο γύρω σας με όση μεγαλύτερη ποικιλία γίνεται. Ίσο στη σπουδαιότητα είναι η ταπείνωση και η επιθυμία να δυναμώσετε την κοινότητά σας. Για να προφυλαχθείτε από την απληστία που οδηγεί τους ανθρώπους στο να κάνουν τρομερά πράγματα για τα λεφτά και την εξουσία, μην βάζετε σε προτεραιότητα την επιρροή και την δύναμη. Αυτά τα είδη θα πρεπε να αναζητούνται μόνο όταν ένας συγκεκριμένος στόχος έχει αναγνωριστεί.

Το κέντρο αγάπης

Αυτό το κέντρο είναι φανερά υπεύθυνο για τις ρομαντικές σας σχέσεις. Οι ευθύνες αυτού του κέντρου παρατείνουν τα περασμένα, συμπεριλαμβανομένων κάθε διαπροσωπικών σχέσεων και των πολύ σημαντικών ικανοτήτων να αγαπάμε τον εαυτό μας. Η ανάπτυξη αυτού του κέντρου είναι κρίσιμη για το ξεπέρασμα των φραγμών και εμποδίων. Καθώς αναπτύσσετε αυτό το κέντρο, δυναμώνετε το μέσα και το έξω της καρδιάς σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ειλικρίνειας και την συχνότητα των αποκρίσεων που δείχνουν κατανόηση.

Το κέντρο της αφθονίας

Αυτή η πλευρά του εαυτού σας που καθοδηγείται από τα αισθήματα είναι υπεύθυνη για την δημιουργία και διατήρηση της αίσθησής σας της συνείδησης και της ειδικής αντιληπτικής σας ικανότητας της πραγματικότητας.

Το κέντρο της επίγνωσης του εαυτού

Αυτό το κέντρο σας, είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό αυτής της λίστας. Το κέντρο της επίγνωσης του εαυτού σας θα συντονίσει τις δυνάμεις της προσωπικότητάς σας στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού σας και του κόσμου γύρω σας. Αυτή η εμφανιζόμενη στάση είναι συγκεκριμένη για εσάς, έτσι ώστε θα θέλετε πάντα να έχετε τον χρόνο για να κατανοήσετε τα αισθήματά σας προς τη ζωή και την σχέση μεταξύ των αισθημάτων σας και του ρυθμού ωριμότητας και παραγωγικότητας.

Το κέντρο κοσμικής επίγνωσης

Το κέντρο κοσμικής επίγνωσης είναι το πώς όλα τα άλλα κέντρα σας, ταλέντα φίλοι και κατανοήσεις συμπυκνώνονται στο «μεγάλο σχήμα». Αυτό είναι το πιο μεγάλο λειτουργικό σας κέντρο. Όταν τα πάντα ευθυγραμμίζονται σωστά με τα άλλα σας κέντρα, αυτό θα χει να κάνει με το που ψάχνετε για τα μυστήρια και την ατελείωτη ομορφιά του σύμπαντος. Εδώ είναι που βάζετε στην άκρη το «εγώ», το όνομά σας και γίνεστε ένα με τον κόσμο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.