WELL BEING

5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου


JTeam

3 Φεβρουαρίου 2023

5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου
Τι πρέπει να προσέξεις και να παρατηρήσεις στη συμπεριφορά σου

Οι περισσότερες αντιδράσεις και συναισθήματα έρχονται υποσυνείδητα, δίχως να μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί τα νιώθουμε ή μας συμβαίνουν. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό, αλλά και η σχέση που έχεις μαζί του, είναι καθοριστική και αυτό γιατί επηρεάζει και όλες τις υπόλοιπες σχέσεις της ζωής σου.

Αν δεν έχεις υγιής δεσμούς με τον εαυτό σου, δεν θα έχεις ούτε με τον σύντροφό σου αλλά ούτε και με την οικογένεια σου ή άλλα πρόσωπα. Κυρίως αν δεν έχεις μια υγιής σχέση με τον εαυτό σου, δεν μπορέσεις να νιώσεις πραγματικά καλά και ευτυχής.

Ποια σημάδια λοιπόν μπορούν να φανερώσουν πως κρύβεται μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου, την οποία ούτε εσύ η ίδια/ος δεν μπορείς να αναγνωρίσεις;

Κάνεις συνεχώς θυσίες για άλλους

Το να βάζεις τον εαυτό σου πάντα σε 2η μοίρα και να ικανοποιείς συνεχώς τα θέλω των γύρω σου, παραμερίζοντας τα δικά σου, θα σε οδηγήσει στη δυστυχία. Δεν μπορείς να τα πηγαίνεις καλά με όλους και το σημαντικότερο που οφείλεις να κάνεις για τη ψυχική σου υγεία, είναι να θέτεις όρια, πάντα με σεβασμό και κατανόηση.

Δικαιολογείς τις κακές σου συνήθειες

Όλοι γνωρίζουμε λίγο - πολύ τι μας κάνει καλό και τι όχι. Από το κάπνισμα μέχρι και τις κακές διατροφικές συνήθειες, είναι σημαντικό να περιορίσουμε όλα όσα μας βλάπτουν. Οι τοξικές συνήθειες φανερώνουν και μια κακή σχέση με τον εαυτό μας.

Αναζητάς την επιβεβαίωση από τους γύρω σου

Αν ψάχνεις για ένα καλό σχόλιο, για μια καλή κουβέντα, για την αποδοχή από τους γύρω σου, ή ακόμη χειρότερα οι επιλογές σου επηρεάζονται από την γνώμη των άλλων, τότε κάτι πρέπει να αλλάξεις. Το να επιζητάς συνεχώς αποδοχή και θετικά σχόλια από τον περίγυρο σου, φανερώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και απόφασης.

Είσαι ιδιαίτερα επικριτικός με τον εαυτό σου και τους άλλους

Αν κάτι δεν πάει καλά ξεκινάει να σε κατακλύζει η ανασφάλεια και να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα τα οποία σε οδηγούν σε ξεσπάσματα. Και αντιστοίχως, αν κάποιος από τον περίγυρο σου κάνει κάποιο λάθος ή δεν φερθεί όπως περίμενες, ξεκινάς την σκληρή κριτική και τα σχόλια. Είναι σημαντικό να μάθεις πότε πρέπει και πότε όχι να δίνεις τόση σημασία στα πράγματα. Όταν αποδεχτείς πως δεν υπάρχει η τέλεια προσωπικότητα και πως όλοι έχουν δικαίωμα σε λάθη, τότε ίσως έρθει και η στιγμή να αφήσεις την κριτική στην άκρη.

Είσαι σε σχέσεις που δεν σου κάνουν καλό

Αν ερωτεύεσαι "τα λάθος άτομα", αν έχεις βρεθεί σε κακοποιητική σχέση και δυσκολεύεσαι να βγεις από αυτήν, τότε μάλλον είναι η στιγμή να αναζητήσεις βοήθεια ή να προχωρήσεις σε ψυχοθεραπεία. Οι τοξικές σχέσεις με συντρόφους είναι ένα από τα βασικά σημάδια, που αναδεικνύουν και μια προβληματική σχέση με τον εαυτό σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.