WELL BEING

5 μύθοι για την ενδομητρίωση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


JTeam

18 Απριλίου 2023

5 μύθοι για την ενδομητρίωση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Pexels
Ας δούμε τους 5 μύθους γύρω από την ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση αποτελεί μία συχνή γυναικολογική πάθηση, η οποία σύμφωνα με έρευνες επηρεάζει το 10% των γυναικών. Το όνομα της ενδομητρίωσης προέρχεται από το ενδομήτριο, τον λεπτό ιστό που υπάρχει στην επένδυση της μήτρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με ενδομητρίωση, αναπτύσσουν έναν ιστό, που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο, σε περιοχές εκτός της μήτρας. Αυτή η ανάπτυξη προκαλεί πόνο, ουλές και σε ορισμένες περιπτώσεις στειρότητα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και επτά χρόνια για να διαγνωστεί μια γυναίκα με ενδομητρίωση, διότι τα συμπτώματα που προκαλεί (επώδυνες περιόδους, παρατεταμένος πόνος στην πλάτη ή τη λεκάνη), μιμούνται άλλα θέματα υγείας, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή τη φλεγμονή νόσο της πυέλου.

Το πιο δύσκολο κομμάτι της πάθησης λοιπόν είναι αφενός η έγκυρη διάγνωση και αφετέρου οι
λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν την ασθένεια, οι οποίες εμποδίζουν τις γυναίκες να ζητήσουν άμεσα βοήθεια.

Μύθος 1: Ο έντονος πόνος είναι απλά σύμπτωμα μιας επώδυνης περιόδου

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση υποθέτουν απλά ότι ο έντονος πόνος που νιώθουν είναι σύμπτωμα μιας επώδυνης περιόδου, αλλά όταν τελικά αναζητήσουν βοήθεια αντιμετωπίζονται ως υπερβολικές και πολύ ευαίσθητες. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που τους συμβαίνει είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από τις απλές κράμπες της περιόδου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιστός που μοιάζει με ενδομήτριο, παρόλο που βρίσκεται εκτός μήτρας, ανταποκρίνεται στα ορμονικά σήματα και παράγει χημικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή και πόνο.

Jenny.Gr
Pexels

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, η ενδομητρίωση πυκνώνει και τελικά αιμορραγεί.Σε αντίθεση με το ενδομήτριο, το οποίο αποστραγγίζεται μέσω του κόλπου κάθε μήνα, το αίμα που συσσωρεύεται στην ενδομητρίωση δεν έχει πουθενά να αποστραγγιστεί, με αποτέλεσμα να ερεθίζει τα κοντινά όργανα και τους ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Μάλιστα, σε σπάνιες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση, λόγω της ανάπτυξης της, μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική ένωση των κοντινών οργάνων, πράγμα που προκαλεί πόνο κατά την κίνηση ή την σεξουαλική επαφή.

Μύθος 2: Η ενδομητρίωση επηρεάζει μόνο την πυελική περιοχή

Οι αναπτύξεις της ενδομητρίωσης αναπτύσσονται κυρίως στην πυελική περιοχή, όπως στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, την ουροδόχο κύστη και στις σάλπιγγες, όμως μπορούν να εμφανιστούν και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, ενώ πολύ σπάνια μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονες.

Μύθος 3: Η ενδομητρίωση είναι πάντα επώδυνη

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση δεν βιώνουν πάντα έντονο πόνο. Συνήθως, οι περισσότερες ανακαλύπτουν ότι έχουν ενδομητρίωση όταν αρχίσουν να ψάχνουν τους λόγους που δεν μπορούν να μείνουν έγκυες, καθώς η ενδομητρίωση είναι η κύρια αιτία υπογονιμότητας. Μάλιστα, η πάθηση αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής ή άλλων προβλημάτων στην εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι στην πλειοψηφία τους, οι γυναίκες με ενδομητρίωση, καταφέρνουν τελικά να αποκτήσουν παιδί.

Jenny.Gr
Pexels

Μύθος 4: Υπάρχει τρόπος πρόληψης της ενδομητρίωσης

Η αιτία που προκαλεί ενδομητρίωση δεν είναι σαφής και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένας τρόπος πρόληψης. Σύμφωνα, ωστόσο, με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στο σώμα μιας γυναίκας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, καθώς τα οιστρογόνα τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης και επιδεινώνουν τα συμπτώματα της. Για να μειώσετε το επίπεδο των οιστρογόνων σας, χρησιμοποιείστε, μετά από οδηγία γιατρού, φάρμακα που ρυθμίζουν τις ορμόνες, μειώστε το βάρος σας και ασκηθείτε καθημερινά.

Μύθος 5: Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης υποχωρούν μετά την εμμηνόπαυση

Παρόλο που τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια της περιόδου, πολλές γυναίκες ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση συνεχίζουν να έχουν πόνους. Μετά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες συνεχίζουν να παράγουν μικρές ποσότητες οιστρογόνων και οι αναπτύξεις της ενδομητρίωσης συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα της ορμόνης προκαλώντας πόνο.

Jenny.Gr
Pexels

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από συμπτώματα ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, συνήθως επιλέγουν να προβούν σε χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση των ενδομητριακών ιστών ή για αφαίρεση των ωοθηκών. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, αυτές οι διαδικασίες δεν καταφέρνουν να μειώσουν τον πόνο και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ορμονικές θεραπείες μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι απολύτως αποτελεσματικές.

Πηγή: health.harvard.edu