WELL BEING

14 celebrities που για χρόνια έρχονται αντιμέτωπες με την ενδομητρίωση και το κοινωνικό στίγμα


JTeam

18 Μαρτίου 2023

14 celebrities που για χρόνια έρχονται αντιμέτωπες με την ενδομητρίωση και το κοινωνικό στίγμα
Οι σταρς συχνά σιωπούν για τα προβλήματα υγείας τους, αλλά στην περίπτωση της ενδομητρίωσης, πολλές έχουν μιλήσει «δυνατά» στέλνοντας ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα

Η ενδομητρίωση είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και έτσι οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε. Πολλοί μάλιστα την αποκαλούν «αόρατη πάθηση» καθώς είναι δύσκολη η έγκαιρη διάγνωσή της. Η ενδομητρίωση βασανίζει εκατομμύρια γυναίκες, όμως λίγες έχουν την τύχη να την αντιμετωπίσουν. Πολλοί τις υποτιμούν, ακόμα, τους λένε πως απλά δεν αντέχουν τους πόνους περιόδου. Ο Emmanuel Macron δεν ανήκει σε αυτούς. Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε οργανώνει εθνική πολιτική για την ενημέρωση, τη διάγνωση και την καταπολέμησή της.

«Δεν είναι γυναικείο πρόβλημα. Είναι κοινωνικό πρόβλημα», είπε, τονίζοντας ότι η ενδομητρίωση βασανίζει τουλάχιστον 1 στις 10 Γαλλίδες (2,5 εκατομμύρια γυναίκες, περίπου) ενώ αποτελεί την κύρια αιτία υπογονιμότητας στη χώρα. Είναι μία ασθένεια που ήρθε ώρα «να βγει από τη σιωπή», όπως επεσήμανε.

Αυτή η σιωπή σταματά όταν και οι γυναίκες με ενδομητρίωση, μιλούν ανοιχτά. Η Amy Schumer, η Chrissy Teigen και η Mandy Moore βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες τις γυναίκες που θέλησαν να «σπάσουν» το κοινωνικό στίγμα και μοιράστηκαν την ιστορία τους με την ενδομητρίωση θέλοντας καμία άλλη γυναίκα να υποφέρει σιωπηλά.

1. Amy Schumer

Jenny.Gr
Splash Ideal Images

Η Amy Schumer έχει μοιραστεί με το κοινό μέσω των social media το πρόβλημα της ενδομητρίωσης που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια. Όπως κάποια star θα ανακοίνωνε κάτι απλό για τη ζωή της, με τον ίδιο τρόπο η Schumer αποφάσισε να μιλήσει για το δύσκολο ταξίδι της υστερεκτομής. Η ηθοποιός που έχει μοιραστεί στο παρελθόν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αλλά και νωρίτερα, υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας της αλλά και της σκωληκοειδίτιδας.

Σε παλαιότερή συνέντευξη είχε πει: Λοιπόν είναι το πρωί μετά τη χειρουργική επέμβαση για ενδομητρίωση και η μήτρα μου έχει αφαιρεθεί. Ο γιατρός βρήκε 30 σημεία ενδομητρίωσης που αφαίρεσε. Μου αφαίρεσε και τη σκωληκοειδή απόφυση γιατί η ενδομητρίωση της είχε επιτεθεί. Υπήρχε πολύ, πολύ αίμα στη μήτρα μου και, ξέρετε, πονάω και έχω κάποιους πόνους αερίων», πρόσθεσε η Schumer.

2. Tia Mowry-Hardrict

Jenny.Gr
Splash Ideal Images


Μετά από μια δεκαετία επώδυνων συμπτωμάτων και πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων, η ηθοποιός και YouTuber, Tia Mowry-Hardrict μίλησε για πως είναι να είσαι μαύρη γυναίκα που ζει με το ενδομητρίωση. «Νόμιζα ότι ήμουν μόνη μου γιατί δεν γνώριζα καμία άλλη γυναίκα στον κύκλο μου που να είχε ενδομητρίωση. Και τότε συνειδητοποίησα: Ποτέ δεν είχα δει πραγματικά κάποια Αφροαμερικανή να μιλά για την ενδομητρίωση ή τους αγώνες της με τη στειρότητα», έγραψε. «Και όταν δεν ξέρεις ή δεν βλέπεις κανέναν άλλον που μοιάζει με εσένα να μιλάει για αυτό που περνάς, νιώθεις μόνος και υποφέρεις στη σιωπή».

Η Tia Mowry-Hardrict είναι επίσης ενεργή στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ευαισθητοποιώντας για την άνιση μεταχείριση που έχουν οι μαύρες γυναίκες όταν έρχονται αντιμέτωπες με αυτήν την ασθένεια. «Μετά από κάποιες διατροφικές αλλαγές και εστιάζοντας στην υγεία και την ευεξία μου, κατάφερα να γίνω μητέρα. Όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές. Συνεχίστε να ελπίζετε και να θεραπεύεστε!» έγραψε σε μια ανάρτησή της στέλνοντας μήνυμα ελπίδας.

3. Lena Dunham

Jenny.Gr
Instagram/@lenadunham

Στις αρχές του 2018, η Lena Dunham έγραψε ένα άρθρο στη Vogue περιγράφοντας την απόφασή της να κάνει υστερεκτομή σε ηλικία 31 ετών για να ανακουφιστεί από τους ανυπόφορους πόνους την ενδομητρίωσης. Η Dunham είχε ζήσει με τη νόσο για μια δεκαετία και είχε υποβληθεί σε οκτώ χειρουργικές επεμβάσεις.

Εξηγώντας την απόφασή της για επέμβαση είχε γράψει: «Ξέρω ότι η υστερεκτομή δεν είναι η σωστή επιλογή για όλες… ότι δεν αποτελεί εγγύηση ότι αυτός ο πόνος θα εξαφανιστεί. Έχω όμως την φεμινιστική πεποίθηση ότι οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να επιλέγουν πώς θέλουν να περάσουν τα χρόνια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους.»

Στα τέλη του 2019, η Dunham αποκάλυψε ότι έχει σύνδρομο Ehlers-Danlos, μια διαταραχή του συνδετικού ιστού που μπορεί να συνδέεται με ενδομητρίωση και άλλες γυναικολογικές διαταραχές.

4. Padma Lakshmi

Jenny.Gr
Splash Ideal Images

Από την πρώιμη εφηβεία, η Padma Lakshmi, υπέφερε από έντονο πόνο, κράμπες, ναυτία, οσφυαλγία, κόπωση και υπερβολική ροή αίματος που την έκανε να υποφέρει για μια εβδομάδα κάθε μήνα. Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια για να πάρει μια διάγνωση, παρόλο που είχε πρόσβαση στους καλύτερους γιατρούς.

Η εμπειρία της την οδήγησε να ιδρύσει το Ίδρυμα «Endometriosis of America» το 2009, και έγινε η πρώτη διάσημη γυναίκα που έφερε αυτή την πάθηση στο προσκήνιο. «Δεν ήθελα η επόμενη γενιά γυναικών να περάσει αυτό που πέρασα εγώ, να νιώσουν προδομένες από το σώμα τους ή να αισθάνονται μόνες».

5. Chrissy Teigen

Jenny.Gr
Splash Ideal Images

Η Chrissy Teigen, είχε ανεβάσει στο Twitter τον Φεβρουάριο του 2021 ότι τέσσερις μήνες από την αποβολή του μωρού της, έκανε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης.

«Πραγματικά αισθάνομαι σαν να με κλωτσάει κάποιος στην κοιλιά μου. Αύριο κάνω εγχείρηση για την ενδομητρίωση... αλλά η αίσθηση της περιόδου αυτό το μήνα είναι ακριβώς όπως οι κλωτσιές του μωρού.», έγραψε στο Twitter. Ακριβώς μετά την επέμβαση μοιράστηκε μια selfie από το νοσοκομείο γράφοντας: «Η χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης εύχομαι να τελειώσει αυτόν τον πόνο.»

Η Teigen με την στάση της έχει καταφέρει να κάνει πολλές γυναίκες, να νιώσουν λιγότερο μόνες με τα αντίστοιχα προβλήματά τους και έχει καταφέρει να σπάσει την ψευδαίσθηση ότι αν είσαι διάσημη όλα στη ζωή είναι υπέροχα.

6. Mandy Moore

Jenny.Gr
Splash Ideal Images

Η Μandy Moore είχε μιλήσει για το πώς παραλίγο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για ενδομητρίωση πριν ανακαλύψει ότι ήταν έγκυος. «Λόγω του προβλήματος με τη μήτρα μου, δίσταζα πολύ να το πιστέψω», είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2021.

Η Moore εξήγησε ότι όταν προσπαθούσε να μείνει έγκυος, συμβουλεύτηκε έναν ειδικό γονιμότητας, ο οποίος υποψιάστηκε ότι μπορεί να έχει ενδομητρίωση. Ο γιατρός την συμβούλεψε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πριν φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

«Ήμουν πλήρως προετοιμασμένη να πάω να κάνω εγχείρηση και να φτιάξω τη μήτρα μου. Ήθελα να απαλλαγώ από την ενδομητρίωση.»

7. Alexa Chung

Jenny.Gr
Splash Ideal Images

Ένα από τα αγαπημένα μας it girls, η Alexa Chung, είχε αποκαλύψει ότι πάσχει από ενδομητρίωση. Η ίδια είχε μοιραστεί το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε με τους fans της στο Instagram, ανεβάζοντας μία φωτογραφία της μέσα από το νοσοκομείο.

Έγραφε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να ανήκω σε κανένα σύλλογο που θα με δεχόταν ως μέλος, αλλά εδώ είμαι. #Endometriosisclub #partytime. H ίδια είχε διαγνωστεί σε ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο με τα συμπτώματά της, όπως εξηγεί, να μην είναι τόσο φρικτά.

Η Alexa Chung έχει ενδομητρίωση και θέλει να το μάθουν όλοι. «Είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να συζητάμε και είμαι τόσο χαρούμενη που βρίσκομαι σε μια θέση όπου θα μπορούσα να αλλάξω ή τουλάχιστον να ευαισθητοποιήσω».

8. Julianne Hough

Jenny.Gr
Instagram/@juleshough

Η ηθοποιός και ο δύο φορές πρωταθλήτρια στο «Dancing with the Stars» δεν αποφεύγει να μιλά για την ενδομητρίωση. Όταν η Julianne Hough ήταν έφηβη, αρκετοί γιατροί «υποτίμησαν» τους πόνους που είχε λόγω της περιόδου. «Όλοι είπαν ότι αυτό που βίωνα ήταν φυσιολογικό», δήλωνε η Hough. «Απλώς σκέφτηκα: «Έτσι είναι το να είσαι γυναίκα». Όλοι μιλούσαν για κακές κράμπες.»

Μετά από χρόνια διάγνωσης, και δύο λαπαροσκοπικές επεμβάσεις , η Hough έχει βρει έναν τρόπο για να ανακουφιστεί από τους πόνους. «Όσο απλό κι αν ακούγεται, βυθίζομαι στην μπανιέρα με άλατα. Βάζω ενέργεια και αγάπη στην περιοχή που πονάει».

Το 2018, η Hough προχώρησε σε κατάψυξη ωαρίων, γνωρίζοντας ότι η ενδομητρίωση μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη σύλληψη.

9. Halsey

Jenny.Gr
Instagram/@hasley

Η βραβευμένη τραγουδίστρια με Grammy, μοιράστηκε μέσω του Instagram, τις μετεχγειριτικές της φωτογραφίες, δείχνοντας την εμπειρία της με την ενδομητρίωση.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε «Πολλοί άνθρωποι διδάσκονται να πιστεύουν ότι ο πόνος είναι φυσιολογικός. Ο στόχος μου είναι να υπενθυμίσω στις γυναίκες ότι ο πόνος στης ενδομητρίωσης δεν είναι φυσιολογικός και ότι πρέπει να απαιτήσουμε από κάποιον να μας πάρει στα σοβαρά.»

Η Halsey ωστόσο δεν έμεινε εκεί και παγώσε τα ωάρια της, σε ηλικία 23 ετών ώστε να έχει την επιλογή να γίνει μητέρα στο μέλλον.

10. Whoopi Goldberg

Jenny.Gr
Splash Ideal Images

Η Whoopi Goldberg διαγνώστηκε με ενδομητρίωση πριν από σχεδόν 40 χρόνια και θεωρεί τον εαυτό της πολύ τυχερό που βρήκε έναν γιατρό που τη διέγνωσε και τη βοήθησε στη θεραπεία της. Μάλιστα είχε εκπλαγεί όταν είχε συνειδητοποιήσει πόσο λίγες γυναίκες είχαν ακούσει για την συγκεκριμένη ασθένεια.

Στο συνέδριο Blossom Ball του Ιδρύματος Endometriosis το 2009, η Goldberg είχε πει: «Δεν υπάρχει τίποτα βρώμικο σε αυτό. Γιατί αν δεν το συζητήσετε ανοιχτά, πολλές περισσότερες γυναίκες δεν θα μπορούν να κάνουν παιδιά ή θα βρεθούν κοντά στον θάνατο».

11. Susan Sarandon

Jenny.Gr
Splash Ideal Images

Μιλώντας στο Ίδρυμα Ενδομητρίωσης της Αμερικής, η ηθοποιός και ακτιβίστρια Susan Sarandon είχε μοιραστεί ότι πέρασε χρόνια υποφέροντας από την πάθηση και «νόμιζα ότι ήμουν αδύναμη και κάπως υστερική».

«Όταν το μόνο που ξέρεις είναι ο πόνος, δεν κατανοείς ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό», έχει δηλώσει η Sarandon για το πώς είναι να πολεμάς την ενδομητρίωση σε μια γεμάτη έμπνευση και δύναμη ομιλία της στο Ίδρυμα για την Ενδομητρίωση της Αμερικής.

«Δεν είναι η μοίρα της γυναίκας να υποφέρει, ακόμα κι αν έχουμε μεγαλώσει να το πιστεύουμε αυτό. Δεν είναι φυσιολογικό να χάσετε ένα μέρος της ζωής σας εξαιτίας του πόνου και της υπερβολικής αιμορραγίας».

12. Daisy Ridley

Jenny.Gr
Splash Ideal Images

Η ηθοποιός του Star Wars διαγνώστηκε όταν ήταν μόλις 15 ετών και τα συμπτώματά της φούντωσαν το 2015 λόγω του άγχους της. «Ήμουν τρελή με το άγχος και δεν ήμουν καλά», είχε δηλώσει στο Elle Australia.

Σε μια ανάρτηση της στο Instagram, η Ridley είχε γράψει: «Όποιος από εσάς υποφέρει από οτιδήποτε, απλά να επισκεφτεί έναν γιατρό, πληρώστε για έναν ειδικό. Κάντε εξετάσεις για τις ορμόνες σας, κάντε τεστ αλλεργίας και παρακολουθήστε πώς αισθάνεται το σώμα σας και μην ανησυχείτε αν ακούγεστε υποχόνδριες. Από το κεφάλι σας μέχρι τις άκρες των ποδιών σας έχετε μόνο ένα σώμα, ας βεβαιωθείτε ότι το δικό σας λειτουργεί και είναι σε άριστη κατάσταση.»

13. Alaia Baldwin Aronow

Jenny.Gr
Instagram/@Alaia Baldwin Aronow

Η κόρη του Stephen Baldwin και η αδερφή της Hailey Bieber διαγνώστηκε με ενδομητρίωση το 2016, σύμφωνα με το Endometriosis Foundation of America. Από τότε, η Aronow μιλάει για τη μάχη της με την ενδομητρίωση στο Instagram για να υποστηρίξει και άλλες γυναίκες και να δημιουργήσει μια κοινότητα υποστήριξης.

Τον Μάρτιο του 2019, μοιράστηκε μια φωτογραφία με τις χειρουργικές ουλές της, γράφοντας «είναι ένας τρόπος για να σας δείξω πώς είναι να ζει κανείς με αυτή την ασθένεια».

14. Molly Qerim

Jenny.Gr
Instagram/@Molly Qerim

Η παρουσιάστρια, Molly Qerim, δεν είχε ακούσει ποτέ για την ενδομητρίωση πριν διαγνωστεί πριν από οκτώ χρόνια και μάθει ότι είχε εξαπλωθεί σε όλο της το σώμα.

«Η ενδομητρίωση δεν ήταν μόνο στα αναπαραγωγικά μου όργανα, ήταν παντού», είχε δηλώσει η Querim. «Όλα είχαν μετατραπεί σε μια κύστη, η οποία έσκασε.
Και τότε οι τοξίνες ήταν όλες στο σώμα μου.»

Η Qerim, η οποία έχει ενδομητρίωση σταδίου 4, χρειαζόταν συχνά να κρύψει την κούραση, τον πόνο και το φούσκωμα ενώ εμφανιζόταν στην τηλεόραση. «Πρέπει να είμαι πραγματικά επιμελής στην καθημερινότητά μου, κοιμάμαι 8 ώρες, έχω περιορίσει το αλκοόλ και τη ζάχαρη και κάνω βελονισμό μία φορά την εβδομάδα.»

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.