WELL BEING

Η ηλικία που αδιαθέτησες πρώτη φορά ίσως να προβλέπει το προσδόκιμο ζωής σου


JTeam

24 Μαρτίου 2023

Η ηλικία που αδιαθέτησες πρώτη φορά ίσως να προβλέπει το προσδόκιμο ζωής σου
pexels
Η πρώτη περίοδος (εμμηναρχή) εξακολουθεί να εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε ηλικία 12-13 ετών στα περισσότερα κορίτσια

Σε ποια ηλικία είχες την πρώτη σου περίοδο; Όσο παράδοξο κι αν σου φαίνεται, αυτό ίσως μπορεί να προβλέψει το προσδόκιμο της ζωής σου. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της California στο San Diego, όταν η πρώτη περίοδος μιας γυναίκας έρχεται καθυστερημένα, είναι πιο πιθανό να μακροημερεύσει.

Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, η πρόωρη έναρξη της περιόδου συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Από την άλλη, οι γυναίκες στις οποίες τόσο η περίοδος όσο και η εμμηνόπαυση έρχονται καθυστερημένα είναι πιο πιθανό να φτάσουν στα 90, σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων η αναπαραγωγική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα.

Η πρώτη περίοδος (εμμηναρχή) εξακολουθεί να εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε ηλικία 12-13 ετών στα περισσότερα κορίτσια, αν και η έναρξη του κύκλου μεταξύ 10-15 θεωρείται φυσιολογική.

Πώς γίνεται άραγε η αναπαραγωγική περίοδος των γυναικών να επηρεάζει τη μακροζωία τους; Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 16.251 συμμετέχοντες, από το 1993 έως και το 1998 μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Όλες οι γυναίκες είχαν γεννηθεί πριν από το Σεπτέμβριο του 1924. Οι 8.892, δηλαδή ποσοστό 55%, έφτασαν μέχρι τα 90 χρόνια της ζωής τους.

Οι γυναίκες που ήταν τουλάχιστον 12 ετών κατά την εμμηναρχή, είχαν περίπου 9% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σύγκριση με αυτές που η εμμηναρχή τις βρήκε σε μικρότερη ηλικία. Επίσης όσες ήταν τουλάχιστον 50 ετών όταν μπήκαν στην εμμηνόπαυση, είχαν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σύγκριση με αυτές που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40.

Η μεγαλύτερη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, επίσης, συνδέθηκε με τη μακροζωία. Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόρροια για περισσότερα από 40 χρόνια είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σχέση με εκείνες των οποίων τα αναπαραγωγικά χρόνια ήταν λιγότερα από 33.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί τα χαρακτηριστικά αυτά συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά υποθέτουν ότι επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες ή από τον τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.