WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φρούτα και απώλεια βάρους: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Μαρτίου 2023

Φρούτα και απώλεια βάρους: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε
pexels
Όταν πρόκειται για τη διατροφή και την απώλεια βάρους, υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω και δυστυχώς οι περισσότερες δεν είναι αληθινές

Ανάλογα με το τι διαβάζετε, κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι τα φρούτα είναι είτε ο καλύτερος φίλος είτε ο χειρότερος εχθρός εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Αλλά τι είναι αλήθεια και τι όχι; Εδώ είναι οι κορυφαίοι μύθοι για τα φρούτα και την απώλεια βάρους.

Μύθος 1: Δεν πρέπει να τρώτε φρούτα επειδή είναι πλούσια σε ζάχαρη

Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις για τα φρούτα είναι ότι επειδή είναι γλυκά, περιέχουν ζάχαρη και ως εκ τούτου είναι «κακό» για εσάς. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ της φυσικής ζάχαρης στα φρούτα και των τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τελείως διαφορετικά τη φυσική φρουκτόζη των φρούτων από αυτή που προέρχεται από την επεξεργασμένη ζάχαρη

Τα φρούτα είναι επίσης από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα και παρέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και νερό.

Ιδιαίτερα οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα βοηθούν στην ενίσχυση της πληρότητας καθώς επιβραδύνουν την πέψη, που σημαίνει ότι μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μύθος 2: Τα φρούτα θα σας κάνουν να κερδίσετε βάρος επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες

Ναι, τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά οι υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από φυτικές ίνες, που βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Επίσης, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες γιατί παρέχουν στον εγκέφαλο και το σώμα σας ενέργεια και υποστηρίζουν τις σωματικές λειτουργίες καθώς και οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Jenny.Gr
unsplash

Μύθος 3: Τα αβοκάντο παχαίνουν

Ένα φρούτο που συχνά δεν τρώτε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι το αβοκάντο. Και αυτό συμβαίνει επειδή τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά. Μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει να κόψετε τα λίπη για να χάσετε βάρος, αλλά αυτό είναι μύθος. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική πρόσληψη υγιεινών λιπαρών (όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο) μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της όρεξης και να μας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης το να κόψετε τα λίπη μπορεί να σας κάνει να νιώθετε στέρηση και ανικανοποίητοι, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναζητήσετε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άλατα και ζάχαρη. Αντ αυτού θα ήταν προτιμότερο να προσθέσετε καλά λιπαρά και να τα συνδυάζετε με άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά για ένα ισορροπημένο, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.

Μύθος 4: Δεν πρέπει να τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι

Ένας άλλος μύθος για τα φρούτα είναι ότι η κατανάλωση τους με άδειο στομάχι συμβάλλει σε αέρια, φούσκωμα και πεπτικά προβλήματα. Τα φρούτα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες όπως τα μήλα και τα εσπεριδοειδή προσελκύουν νερό στο έντερο, σχηματίζοντας ένα τζελ, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Αλλά αυτό δεν είναι κακό. Στην πραγματικότητα οι φυτικές ίνες στα φρούτα σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και αποτρέπει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση γευμάτων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και του βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.