WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι κάνει το αβοκάντο τόσο υγιεινό;


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Μαρτίου 2023

Τι κάνει το αβοκάντο τόσο υγιεινό;
unsplash
Η δημοτικότητα του ταπεινού αβοκάντο έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και ακολουθεί η Καλιφόρνια, η οποία παράγει περισσότερο από το 90% των αβοκάντο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες , αλλά το πιο πιθανό είναι να βρείτε αβοκάντο Hass στα καταστήματα.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ήταν επίσης το κλειδί για την αμφισβήτηση του μύθου ότι τα λίπη είναι ανθυγιεινά.

Το διατροφικό προφίλ

Τα αβοκάντο είναι από τις φυτικές τροφές που περιέχουν τα περισσότερα λιπαρά και έχουν περισσότερο λίπος από υδατάνθρακες. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στα αβοκάντο είναι μονοακόρεστα λίπη. Εάν τρώτε μέτριες ποσότητες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αυτό το είδος λίπους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν τους περισσότερους υδατάνθρακες του αβοκάντο. Ένα ολόκληρο αβοκάντο περιέχει 17 γραμμάρια υδατάνθρακες και 14 γραμμάρια από αυτά είναι φυτικές ίνες. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β, C, Ε και Κ — καθώς και βασικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Επιπλέον είναι πλούσια σε φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες , οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν τη φλεγμονή, την υγεία της καρδιάς και την υγεία του εντέρου.

Αποθήκευση αβοκάντο

Τα αβοκάντο τείνουν να ωριμάζουν μέσα σε 2-3 ημέρες από την αγορά. Είναι καλύτερο να τα αποθηκεύετε σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Εάν ένα αβοκάντο είναι ώριμο, αλλά δεν είστε έτοιμοι να το φάτε ακόμα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για να επιβραδύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης.

Τα αβοκάντο είναι απίστευτα ευέλικτα. Μπορείτε να τα προσθέσετε στα κυρίως πιάτα, να τα σερβίρετε ως συνοδευτικά ή να τα ενσωματώσετε σε σάλτσες. Μπορούν να προστεθούν ακόμη και σε smoothies και επιδόρπια. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια γρήγορη μους σοκολάτας με αβοκάντο.

Jenny.Gr
unsplash

Τα οφέλη του αβοκάντο για την υγεία

Επειδή τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, έχουν πολλά πιθανά οφέλη.

Υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες στο αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσουν να έχετε ένα υγιές έντερο. Επίσης η έρευνα έχει δείξει ότι το αβοκάντο μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου λειτουργώντας ως πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικών ινών που λειτουργούν ως «τροφή» για τα φιλικά βακτήρια του εντέρου μας.

Μια κλινική δοκιμή βρήκε υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, συγκεκριμένα Faecalibacterium και Lachnospira , σε άτομα που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα, σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν το έκαναν.

Υγεία της καρδιάς

Το λίπος στο αβοκάντο μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, δύο κλινικές δοκιμές διερεύνησαν αυτό το θέμα σε συμμετέχοντες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Οι ομάδες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα για 5 εβδομάδες βελτίωσε τα επίπεδα λίπους στο αίμα ή μείωσε τα επίπεδα της LDL - γνωστής ως «κακής» - χοληστερόλης σε αυτούς τους συμμετέχοντες, σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν κατανάλωνε αβοκάντο.

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη παρατήρησης ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα το 2022. Συνέδεσαν την υψηλότερη πρόσληψη αβοκάντο με 16-22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Υγεία των οστών

Τα αβοκάντο περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Επίσης, μισό αβοκάντο παρέχει περίπου 14 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μελέτες έχουν συνδέσει τη βιταμίνη Κ με χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος και υψηλότερη οστική πυκνότητα.

Jenny.Gr
unsplash

Υγεία εγκεφάλου

Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου - πιθανώς λόγω μιας φυτικής χημικής ουσίας που ονομάζεται λουτεΐνη. Η λουτεΐνη υπάρχει επίσης στον εγκέφαλο και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης μπορεί να ωφελήσουν τη γνωστική λειτουργία.

Σε μια κλινική δοκιμή διάρκειας 6 μηνών, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα είχαν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Και μια κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο οδήγησε σε οφέλη στην απόδοση του γνωστικού ελέγχου μεταξύ των ατόμων με υπέρβαρα ή παχυσαρκία.

Εν τω μεταξύ, τα ευρήματα από τη National Health and Nutrition Examination Survey 2011–2014 έδειξαν ότι οι ενήλικες που ήταν τουλάχιστον 60 ετών και κατανάλωναν αβοκάντο είχαν καλύτερες γενικές βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ, από εκείνους που δεν έτρωγαν αυτό το φρούτο.

Συμπερασματικά το αβοκάντο έχει ένα μοναδικό διατροφικό προφίλ, καθώς περιέχουν άφθονα υγιή μονοακόρεστα λίπη, μαζί με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές χημικές ουσίες. Αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου, της καρδιάς, των οστών και του εγκεφάλου σας, γι αυτό και αξίζει να το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.