WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ψωρίαση και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Φεβρουαρίου 2023

Ψωρίαση και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
unsplash
Το πιο βασικό που πρέπει να γνωρίζετε, εάν δεν το ξέρετε μέχρι τώρα, είναι πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και προσβάλλει το ίδιο συχνά και τα δυο φύλα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα. Αν και πρόκειται για κοινή ασθένεια, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα σχετικά με αυτή. Το πιο βασικό που πρέπει να γνωρίζετε, εάν δεν το ξέρετε μέχρι τώρα, είναι πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και προσβάλλει το ίδιο συχνά και τα δυο φύλα.

Παγκοσμίως περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι ασθενείς ξεπερνούν τους 250.000. H ψωρίαση μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδηλώνεται στις ηλικίες 20 έως 35 ετών, ενώ μία ακόμα κορύφωση παρατηρείται γύρω από την ηλικία των 50-60 ετών.

Η συχνότερη κλινική μορφή της ψωρίασης, είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, που χαρακτηρίζεται από ροδόχροες πλάκες, καλυπτόμενες από αργυρόχροα λέπια. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι αγκώνες και τα γόνατα, ενώ μερικές φορές η ψωρίαση έχει την τάση να επεκτείνεται ή να εμφανίζεται και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως τα νύχια. Τα συχνότερα συμπτώματα που συνοδεύουν την ψωρίαση είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα και η απολέπιση. Μερικές φορές το εξάνθημα μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, ιδιαίτερα εάν οι βλάβες εντοπίζονται στις παλάμες και τα πέλματα και υπάρχουν ρωγμές.

Αν και δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη ψωρίαση, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η απώλεια βάρους μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και κάποιες τροφές να τα επιδεινώσουν. Επίσης η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη στη ψωρίαση, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που είναι αυξημένα σε άτομα με ψωρίαση.

Δείτε τι είναι προτιμότερο να καταναλώνετε

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σαρδέλες, και συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα ιχθυέλαια πιστεύεται ότι μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ιχθυέλαιο δεν μπορεί να θεραπεύσει τη ψωρίαση, αλλά υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες ανθρώπων που έτειναν να έχουν λιγότερη φαγούρα και ερυθρότητα όταν κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Οι τροφές ολικής άλεσης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της υγιεινής διατροφής, γιατί έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επίσης η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Jenny.Gr
unsplash

Φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τα φρούτα και τα λαχανικά με τα συμπτώματα της νόσου, παρόλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη γενική υγεία.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Παρόλα αυτά μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι όταν αποφεύγουν τις παρακάτω τροφές βλέπουν διαφορά προς το καλύτερο.

Ποιες τροφές να καταναλώνετε λιγότερο

Κόκκινο κρέας

Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση δήλωσαν ότι βελτιώθηκαν τα συμπτώματα τους όταν έκοψαν το κόκκινο κρέας.

Αλκοόλ

Πιστεύεται ότι το αλκοόλ πυροδοτεί τα συμπτώματα της ψωρίασης, πιθανώς γιατί αυξάνει τη φλεγμονή. Μια μέτρια κατανάλωση μπορεί να μη δημιουργήσει προβλήματα, όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί ενδέχεται να επηρεάζει τη δράση ορισμένων φαρμάκων. Αν και τα συμπτώματα της ψωρίασης δεν ελέγχονται προσπαθήστε να περιορίσετε ή να κόψετε το αλκοόλ, εφόσον διαπιστώνετε βελτίωση.

Γαλακτοκομικά

Οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει κάτι, όμως μερικοί ασθενείς με ψωρίαση ανέφεραν βελτίωση όταν έκοψαν τα γαλακτοκομικά. Θα πρέπει να κρίνετε μόνοι σας αν πρέπει ή όχι να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Αν όμως δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα τότε προτιμήστε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Επίσης μια καλή επιλογή είναι το γάλα σόγιας.

Τηγανητά

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα τηγανητά προάγουν τη φλεγμονή και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν θέλετε να βοηθήσετε στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, αλλά και της γενικής υγείας, μείνετε μακριά από τα τηγανιτά.

Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.