WELL BEING

Μπορεί το σεξ να καθυστερήσει την περίοδο; Πώς οι οργασμοί επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο


JTeam

5 Απριλίου 2023

Μπορεί το σεξ να καθυστερήσει την περίοδο; Πώς οι οργασμοί επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο
Έχεις ποτέ παρατηρήσει να έρχεται η περίοδός σου μετά από σεξουαλική επαφή ή αντίθετα να καθυστερεί; Να πώς το εξηγούν οι ειδικοί

Ο κύκλος περιόδου επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, και κυρίως τη σεξουαλική. Οι ορμόνες και οι διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα μας, αυτές τις (περίπου) 28 ημέρες, φέρνουν αλλαγές τόσο συναισθηματικές, όσο και οργανικές.

Τι συμβαίνει όμως, με τις ορμόνες που επηρεάζουν τον κύκλο μας, μετά την σεξουαλική επαφή; Και κυρίως, το σεξ επηρεάζει τον κύκλο μας, και το πότε θα έρθει η περίοδος μας;

«Το σεξ απελευθερώνει ορμόνες χαράς, όπως ντοπαμίνη και ενδορφίνες και την «ορμόνη της αγάπης», την ωκυτοκίνη- η οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, αλλά και την παραγωγή προλακτίνης, η οποία έχει συνδεθεί με τη σεξουαλική ικανοποίηση. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι (το σεξ) μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες», εξηγεί η Zoya Ali, επιστημονική ερευνήτρια και συνεργάτης επικοινωνίας στην υπηρεσία ορμονικών δοκιμών «Hertility».

Σύμφωνα με την Zoya Ali, αρκετές γυναίκες παρατηρούν πως η περίοδος τους, έρχεται μετά τη σεξουαλική επαφή. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε, πως η αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά, είναι διαφορετική περίπτωση από την έναρξη της περιόδου μας.

Αν έχουμε παρατηρήσει αιμορραγία μετά ή κατά τη διάρκεια του σεξ, οφείλουμε να κάνουμε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο, προκειμένου να γνωρίσουμε την αιτία. Μπορεί να πρόκειται είτε για μια απλή ξηρότητα στον κόλπο, ή κάποια φλεγμονή, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να υποδηλώνει καρκίνο στον τράχηλο.

Στην περίπτωση όμως, που μιλάμε για έναρξη περιόδου, μετά την επαφή, υπάρχουν δεδομένα, τα οποία δείχνουν πως όντως, το σεξ και οι οργασμοί επηρεάζουν και τον χρόνο που θα εμφανιστεί η περίοδος μας. Ορισμένες γυναίκες με σταθερό κύκλο, παρατήρησαν πως μετά την σεξουαλική επαφή, είχαν έναρξη της περιόδου, 3 με 4 ημέρες νωρίτερα, απ' ότι περίμεναν.

«Ακριβώς πριν από την περίοδό σας, τα επίπεδα των ορμονών σας (οιστρογόνα και τεστοστερόνη), πέφτουν στον οργανισμό, για να σηματοδοτήσουν στο σώμα ότι η περίοδος σας έρχεται άμεσα. Το σεξ σε αυτό το σημείο του κύκλου σας, μπορεί μερικές φορές να κάνει την περίοδό σας να έρθει νωρίτερα, (ειδικά αν υπάρξει οργασμός), καθώς αυτό μπορεί να κάνει τη μήτρα σας να συστέλλεται και να λειτουργεί ως έναυσμα για να ωθήσει έξω το αίμα», εξηγεί η ειδικός.

Επομένως το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές, αλλά στις συσπάσεις της μήτρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.