WELL BEING

3 συμπεριφορές που αναπτύσσουν τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και 3 που τον συρρικνώνουν


JTeam

6 Απριλίου 2023

3 συμπεριφορές που αναπτύσσουν τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και 3 που τον συρρικνώνουν
H καλή υγεία του εγκεφαλικού ιππόκαμπου προστατεύει τη μνήμη σου και από εγκεφαλικές ασθένειες

Αν θέλεις να βελτιώσεις την μνήμη σου, αλλά και να αποφύγεις ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια, δεν έχεις παρά να φροντίσεις για τη σωστή υγεία του εγκεφάλου σου και, συγκεκριμένα, για τη δομή που ονομάζεσαι ιππόκαμπος.

Τι είναι ο ιππόκαμπος εγκεφάλου;

Ο ιππόκαμπος είναι μία μικρή κυλινδρική δομή του μεταιχμιακού συστήματος. Συγκεκριμένα, βρίσκεται εσωτερικά στον κροταφικό λοβό. Είναι το μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον σχηματισμό της μνήμης, της μυρωδιάς και στη χωρική μάθηση. Ακόμα, συμβάλλει στον έλεγχο του άγχους και του συναισθήματος.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως το συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου μας αναπτύσσεται με τα συναισθήματα αγάπης, για παράδειγμα, καi επομένως έχουμε καλύτερη μνήμη και εγκεφαλική λειτουργία - ενώ αντίθετα, με το χρόνιο στρες συρρικνώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικές ασθένειες.

Μη σταματάς να κινείσαι

Σύμφωνα με το British Journal of Sports Medicine, η άσκηση δεν αυξάνει μόνο την αντοχή της καρδιάς, αλλά και το συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου. Όσο περισσότερα «κύτταρα ιππόκαμπου», τόσο καλύτερα θα αντεπεξέλθετε στις εγκεφαλικές λειτουργίες, αναφέρεται στην έρευνα. Ιδιαίτερα σημαντική η συνήθεια αυτή, για άτομα άνω των 65 ετών.

Παίξτε περισσότερα παιχνίδια ή video games

Το να βάζετε το μυαλό σας στη διαδικασία να σκεφτεί, να προβληματιστεί, αλλά και να προσπαθήσει να βρει τα κατάλληλη βήματα για τη νίκη, είναι μια εξάσκηση που επίσης βοηθά. Βάλτε περισσότερα σταυρόλεξα στη ζωή σας, ή ακόμη και βιντεοπαιχνίδια, τα οποία θα κρατήσουν τον εγκέφαλο σας και τη μνήμη σας σε εγρήγορση. Σύμφωνα με μελέτη του BMC Neuroscience, η πεζογραφία ή η απομνημόνευση ποιημάτων, ήταν επίσης μια τακτική που είχε πολλά οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία.

Μάθε κάτι καινούργιο ή άκουσε νέα μουσική

Η μουσική διευρύνει τους εγκεφαλικούς νευρώνες, όπως επίσης και οι νέες δραστηριότητες. Το να μάθεις κάτι καινούργιο, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία του «ιππόκαμπου». Μια μελέτη στο Neuroimage διαπίστωσε ότι η εντατική μάθηση, διεύρυνε τον ιππόκαμπο μετά από μόλις 14 εβδομάδες.

3 συνήθειες που συμβάλλουν στην συρρίκνωση του συγκεκριμένου μεταιχμιακού συστήματος στον εγκέφαλο

Και αφού γνωρίσαμε 3 βασικές συνήθειες που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου σου, πάμε να δούμε εκείνες τις 3 που επιβαρύνουν την κατάσταση:

Χρόνιο στρες

Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να είναι επιβλαβές για τη σωματική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία. Δυστυχώς, είναι επίσης επιζήμιο και για τον ιππόκαμπό σας. Μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μειώνει το μέγεθος του ιππόκαμπου. Στην πραγματικότητα, η παρατεταμένη έκθεση σε ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, σκοτώνει τα νέα κύτταρα που παράγονται στον ιππόκαμπο σας. Και το άγχος στη μέση ηλικία έχει συσχετιστεί με γνωστική δυσλειτουργίες.

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και συγκεκριμένα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, σχετίζεται με μικρότερους ιππόκαμπους. Ακόμη και τα ήπια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν συνδεθεί με συρρίκνωση του ιππόκαμπου και προβλήματα μνήμης. Σε επιστημονική μελέτη προέκυψε ότι τα διαβητικά άτομα, και εκείνα που κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα ζάχαρης είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στον εγκέφαλο τους, στην μετέπειτα ζωή τους.

Χαμηλά ωμέγα 3 λιπαρά στον οργανισμό

Μια μελέτη του 2022 στο Neurology διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα είχαν μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου και καλύτερη αφηρημένη λογική. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα καλά λιπαρά υποστηρίζουν την εγκεφαλική λειτουργεία και βοηθούν στην εκτέλεση των διαδικασιών που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου. Τα ανησυχητικά δεδομένα ωστόσο, είναι πως 49 στους 50 ανθρώπους που συμμετείχαν σε έρευνα, είχαν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών στο αίμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.