WELL BEING

3 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν κάθεσαι σταυροπόδι (και καλό θα ήταν να αποφύγεις)


JTeam

11 Απριλίου 2023

3 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν κάθεσαι σταυροπόδι (και καλό θα ήταν να αποφύγεις)
Ποια θέματα υγείας έχουν συνδεθεί με τη στάση «σταυροπόδι»

Για πολλές και πολλούς το να σταυρώνουμε τα πόδια μας μόλις καθόμαστε, είναι μια κίνηση που μας βγαίνει φυσικά και βολεύει πολύ. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη στάση, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβαρύνει τον οργανισμό και την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον οστεοπαθητικό Brendon Talbot, η θέση «σταυροπόδι» επιβαρύνει ιδιαίτερα το κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να βλάψει τις φλέβες. «Αποφεύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε. Όλο το αίμα από τα κάτω άκρα ρέει στη μηριαία φλέβα, η οποία βρίσκεται βαθιά στον μηρό και εκτείνεται έως τη βουβωνική χώρα», σημειώνει ο ειδικός.

«Το να σταυρώνετε τα πόδια σας, ενώ βρίσκεστε σε θέση καθίσματος έχει επίσης συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας πως η συχνή και πολύωρη στάση σε «σταυροπόδι», μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση κιρσών, ή να επιβαρύνει την κατάσταση, εάν υπάρχουν ήδη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την έρευνα του πανεπιστημίου Lancaster, με τον καθηγητή και γιατρό Adam Taylor να δηλώνει:

«Η έρευνα δείχνει ότι το να κάθεσαι σταυροπόδι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και της στάσης του σώματος».

Σημειώνεται ακόμη πως η συγκεκριμένη στάση, θα έπρεπε να αποφεύγεται ειδικά από τις έγκυες γυναίκες, καθώς ασκείται μεγάλη πίεση και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.