WELL BEING

5 σημαντικοί λόγοι για να μην καταπιέζεις το κλάμα σου - Οι ευεργετικές ιδιότητες των δακρύων


JTeam

27 Απριλίου 2023

5 σημαντικοί λόγοι για να μην καταπιέζεις το κλάμα σου - Οι ευεργετικές ιδιότητες των δακρύων
Ποια είναι η επίδραση των δακρύων στον οργανισμό και γιατί είναι σημαντικό να απελευθερώνουμε το κλάμα

Καλώς ή κακώς ήμουν άνθρωπος που μπορούσε πολύ εύκολα να κλάψει. Σιωπηρά μεν, για πολλή ώρα δε. Ακόμη και σε ευτυχισμένες στιγμές, μα ιδιαίτερα στις δύσκολες, το κλάμα ήταν μονόδρομος. Αφού έπαιρνα τον χρόνο μου μακριά από όλους, επέστρεφα στην πραγματικότητα άλλος άνθρωπος. Το κλάμα ήταν η θεραπεία μου, ο δικός μου χρόνος με τον εαυτό μου. Όμως όλοι γύρω μου αντιμετώπιζαν το κλάμα ως ένδειξη αδυναμίας. Μέχρι που έφτασα να το καταπιέζω όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα τα ξεσπάσματά μου να μειωθούν σημαντικά, πόσο μάλλον μπροστά σε άλλα άτομα (οικεία και μη).

Μεγαλώνοντας όμως, συνειδητοποιείς πόσο παρεξηγημένο είναι το κλάμα, πόσο αρέσει στην κοινωνία να το καταπιέζει και να το λαμβάνει ως ένδειξη αδυναμίας, αλλά και πόσο ανάγκη το έχουμε τελικά, καθώς οδηγεί στη λύτρωση.

Παρακάτω ακολουθούν όλοι οι σωστοί λόγοι για να μην καταπιέσεις το κλάμα σου, την επόμενη φορά που θα το έχεις ανάγκη:

Αρχικά να σημειώσουμε πως τα δάκρυα μας, περιέχουν πρόσθετες πρωτεΐνες και ορμόνες, όπως προλακτίνη, κάλιο, μαγγάνιο και ορμόνες του στρες. Για να ξεκινήσουν τα συναισθηματικά δάκρυα, το μεταιχμιακό σύστημα – το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα – στέλνει ένα σήμα στο σύστημα του εγκεφάλου για να ενεργοποιήσει τους δακρυϊκούς αδένες σας και να παράγουν δάκρυα. Αυτή η σχετικά απλή διαδικασία του οργανισμού έχει ως σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο (είτε συναισθηματικό, είτε σωματικό).

Μεταξύ άλλων το κλάμα:

  • Έχει αυτοκαταπραϋντική επίδραση στους ανθρώπους

Πρόσφατη μελέτη, αποκάλυψε πως μέσω του κλάματος ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS), το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και επίσης θέτει σε έλεγχο το συμπαθητικό σύστημα (το οποίο ενεργοποιείται σε καταστάσεις στρες και τρόμου).

  • Απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδορφίνες (ορμόνες της ευεξίας)

Έρευνες έχουν διαπιστώσει, ότι εκτός από αυτοκαταπραϋντική δράση, η έκχυση συναισθηματικών δακρύων απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδορφίνες, που βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη διάθεση.

  • Αποτοξινώνει και αποβάλλει ορμόνες του στρες

Τα δάκρυα περιέχουν μια σειρά από ορμόνες του στρες και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες αποβάλλονται από τον οργανισμό μόλις τα απελευθερώνουμε.

  • Βοηθά στον ύπνο

Μέσα από μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα μωρά να αποκοιμηθούν. Οι ανακουφιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα το να αποκοιμηθείς πιο εύκολα.

  • Καθαρίζει την περιοχή των ματιών από βακτήρια

Το κλάμα βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων και στη διατήρηση των ματιών καθαρών, καθώς τα δάκρυα περιέχουν ένα υγρό που ονομάζεται λυσοζύμη. Η λυσοζύμη έχει τόσο ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες που θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων που παρουσιάζουν οι βιοτρομοκρατικοί παράγοντες, όπως ο άνθρακας.

  • Βελτιώνει την όραση

Τα δάκρυα έχουν και λιπαντική δράση για τα μάτια, αφού κρατούν τις μεμβράνες των ματιών πιο ενυδατωμένες και επομένως βοηθούν σε καλύτερη όραση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.