WELL BEING

Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για το δέρμα σου σύμφωνα με δερματολόγους


JTeam

16 Μαΐου 2023

Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για το δέρμα σου σύμφωνα με δερματολόγους
Οι τροφές που συνήθως προκαλούν φλεγμονές, ακμή, ψωρίαση ή έκζεμα

Υπάρχουν τόσες πληροφορίες από ειδικούς και μη, σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε, πως πρέπει να γυμναζόμαστε, αλλά και ποιες είναι οι καλύτερες συνήθειες για να ακολουθήσουμε. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί ένα χαώδες περιβάλλον και εμείς να μένουμε μπερδεμένοι ή να ψάχνουμε τελικά τι ισχύει και τι όχι.

Η καλύτερη συμβουλή ωστόσο, έρχεται από τη δερματολόγο Dr. Tiffany J. Libby και την ομάδα της, οι οποίοι μας καλούν να ακούσουμε το σώμα μας, αλλά και τι του ταιριάζει καλύτερα. Σε κάποια άτομα ορισμένες τροφές μπορεί να μην έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, ενώ σε άλλα άτομα, οι ίδιες τροφές να είναι τελικά οι κατάλληλες.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες πτυχές της καθημερινότητας μας πέρα από τη διατροφή. Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα, και ουσίες, οι οποίες συνήθως προκαλούν δερματικές φλεγμονές. Τέτοιες τροφές, σύμφωνα με την δερματολόγο Dr. Yoram Harth, είναι:

Γαλακτοκομικά

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και το τυρί, περιέχουν ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή σε μερικούς ανθρώπους», σύμφωνα με την ειδικό. «Το γάλα περιέχει ανδρογόνα (ορμόνες) που μπορεί να αυξήσουν τη λιπαρότητα στο δέρμα και να φράξει τους πόρους. Το τυρί επίσης περιέχει υψηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, που οδηγεί σε φλεγμονές στο σώμα και το δέρμα».

Τηγανητά φαγητά

«Τα τηγανητά τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά, ιδιαίτερα τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη», δήλωσε ο Δρ Asmi Sanghvi, πιστοποιημένος δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Ανέφερε, πρώτα και κύρια, ότι αυτά τα είδη λιπών μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία σας – αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν και στο δέρμα σας. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος», είπε ο Sanghvi. «Η φλεγμονή είναι ένας κοινός παράγοντας σε πολλές δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής, της ψωρίασης και του εκζέματος. Μια διατροφή πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη μπορεί επίσης να συμβάλει στη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και ανάπτυξη ρυτίδων».

Σόδα

Πολλοί από τους δερματολόγους ανέφεραν πως αποφεύγουν συστηματικά τα αναψυκτικά και της σόδες, και αυτό εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν.

«Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία μπορεί να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ροδόχρου ακμή και το έκζεμα», είπε ο Sanghvi. Δηλώνει επίσης ότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη δεν είναι μια καλή εναλλακτική, επειδή «τα τεχνητά γλυκαντικά παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές λειτουργίες που ελέγχουν την πείνα και τον κορεσμό», αυξάνοντας τον κίνδυνο να καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη. Συνιστά την παράλειψη της στέβιας, της ασπαρτάμης, της σουκραλόζης και των αλκοολών ζάχαρης όπως η ξυλιτόλη και η μαλτιτόλη προς όφελος των φυσικών γλυκαντικών όπως τα φρούτα του μοναχού, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου.

Καφεΐνη

Επίσης αναφέρει πως «πολλά αναψυκτικά περιέχουν καφεΐνη, η οποία μπορεί να αφυδατώσει το σώμα και να αφήσει το δέρμα να φαίνεται ξηρό και θαμπό. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξασθενημένο δερματικό φραγμό, το οποίο μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές βλάβες και ερεθισμούς του δέρματος».

Τρόφιμα πλούσια σε ισταμίνες

Οι ισταμίνες, για πολλά άτομα μπορεί να λειτουργήσουν ως αλλεργική ουσία και να προκαλέσουν φλεγμονές τόσο στον οργανισμό, όσο και στο δέρμα. Ισταμίνες περιέχουν τροφές όπως το σπανάκι, προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (μπύρα, κρασί, γιαούρτι, τουρσί) και άλλα λαχανικά ή ψάρια, όπως η ντομάτα για παράδειγμα ή η αντζούγια.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις δερματικά προβλήματα, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα, από τις παραπάνω τροφές προκειμένου να δεις πως θα αντιδράσει το δέρμα σου. Αν παρατηρήσεις πως η φλεγμονή και τα εξανθήματα βελτιώνονται, τότε καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού, για να δεις τι ακριβώς προκαλεί εξάψεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.