WELL BEING

Περάσαμε ένα απόγευμα με τον διάσημο yoga instructor Brent Laffoon στα Holmes Place, για ένα μοναδικό yoga session - και πολύτιμες συμβουλές wellness


Τόνια Τζάφερη

21 Μαΐου 2023

Περάσαμε ένα απόγευμα με τον διάσημο yoga instructor Brent Laffoon στα Holmes Place, για ένα μοναδικό yoga session - και πολύτιμες συμβουλές wellness
@brentasana
Τα γυμναστήρια Holmes Place υποδέχθηκαν τον διάσημο yoga instructor από την Καλιφόρνια, ο οποίος μας έφερε λίγο πιο κοντά στον διαλογισμό και τη γαλήνη και μας μίλησε για την εμπιστοσύνη που οφείλουμε να δείχνουμε στο σώμα μας

Είτε βρίσκεσαι σε ένα προχωρημένο επίπεδο, είτε μόλις έχεις ξεκινήσει τα πρώτα σου μαθήματα yoga, ο Brent Laffoon είναι ο άνθρωπος που θα ευχόσουν να σε διδάσκει κάθε μέρα. Τρομερά ήρεμος, μεταδοτικός, χαμογελαστός και με χιούμορ, έχει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει η yoga μια αξέχαστη και μεταμορφωτική εμπειρία.

Αυτή τη φορά ταξίδεψε από την Καλιφόρνια, όπου διατηρεί το δικό του yoga studio, προκειμένου να βρεθεί στα γυμναστήρια Holmes Place και να χαρίσει μερικά αξέχαστα yoga sessions. Αφού εξέφρασε την αγάπη του για τη φωτεινή (μας) χώρα στην οποία βρίσκεται, περάσαμε σε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τη yoga. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι; Μας βοηθά όντως να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες και το άγχος; Πόσο επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας; Τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πριν ξεκινήσουμε μαθήματα yoga; Όλα αυτά και άλλα πολλά, τα συζητάμε και μας τα απαντά παρακάτω.

Προτού γίνει όμως αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε λίγα παραπάνω πράγματα για το ταξίδι του Brent με την yoga, την οποία γνώρισε και διδάχθηκε σε μια όχι και τόσο καλή στιγμή της ζωής του:

Πότε ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχες σε μάθημα yoga; Και πώς αυτό άλλαξε τη ζωή σου;

Ήταν πριν από περίπου 13 χρόνια, όταν έκανα για πρώτη φορά στη ζωή μου yoga. Τότε δεν ήμουν σε μια καλή φάση της ζωής μου. Δεν απολάμβανα την δουλειά μου, δεν ήμουν ευχαριστημένος στη σχέση μου, δεν ένιωθα καλά με το σώμα μου. Δεν ήμουν με λίγα λόγια αυτός που ήθελα. Κάνοντας yoga, μέσα από το πρώτο μάθημα, όχι μόνο αισθάνθηκα διαφορετικά με το σώμα μου, αλλά και με το μυαλό μου επίσης. Αυτό το συναίσθημα εφορίας που ένιωσα μόλις βγήκα από το μάθημα, με έκανε να ψάξω περισσότερα για την yoga και να θέλω να συνεχίσω. Και κάπως έτσι, μέσα σε 5 μήνες, πήρα πιστοποίηση και ξεκίνησα να διδάσκω και εγώ. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η ζωή μου άλλαξε ριζικά.

Επομένως το να γίνεις δάσκαλος yoga ήταν κάτι το οποίο ήρθε τυχαία στη ζωή σου;

Δεν το είχα ποτέ στο μυαλό μου. Μέχρι τη στιγμή που έκανα το πρώτο μου μάθημα, εκεί άλλαξαν όλα. Και όσο πιο πολύ εξάσκηση έκανα, τόσο περισσότερο αγαπούσα τη yoga. Για τα σωματικά και τα ψυχικά της οφέλη. Ήταν κάτι στο οποίο ήμουν καλός, την καταλάβαινα απόλυτα και εύκολα, οπότε όλα οδηγούσαν στο να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Επίσης είχα μεγάλη ανάγκη να βοηθήσω περισσότερο κόσμο, και να νιώσουν και εκείνοι, ότι ένιωσα εγώ μέσα από τη yoga.

Jenny.Gr
@Brentasana

Πώς ακριβώς επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση η πρακτική της yoga;

Σκέψου πως εγώ στο πρώτο μου μάθημα, ήμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά. Μόλις τελείωσα όμως το session, αισθανόμουν τόσο καλύτερα. Ένιωθα πως είχα συνδεθεί περισσότερο με τον εαυτό μου, ένιωσα ανακουφισμένος, πως είχα αφήσει πίσω μου ότι με προβλημάτιζε. Και όσο περισσότερο εξάσκηση έκανα, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούσα πως η yoga είναι μια μοναδική εξάσκηση, ανάμεσα στις τόσες άλλες προπονήσεις που υπάρχουν.

Η yoga σε ωθεί να εστιάσεις στον εαυτό σου. Να εστιάσεις στις αναπνοές σου, στην ύπαρξη σου. Σε ωθεί να γνωρίσεις το σώμα σου, να χρησιμοποιήσεις τόσους πολλούς μύες ταυτόχρονα. Να μείνεις σε στάσεις που δεν είναι βολικές για πολύ χρόνο. Και εκείνη τη στιγμή είναι που πρέπει να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου. Να αντιμετωπίσεις τις σκέψεις σου, να βρεις δύναμη να ξεπεράσεις το οτιδήποτε και να συνεχίσεις. Δεν σε αναγκάζει κανείς να είσαι εκεί, είσαι μόνο εσύ απέναντι από τον ίδιο σου τον εαυτό και τις επιλογές σου.

Αυτή η διαδικασία σε βοηθά να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε κάνει να θυμώνεις, τι είναι αυτό που σε κάνει να μην έχεις υπομονή. Μαθαίνεις σταδιακά πως άμα θέλεις να βελτιώνεσαι ψυχικά και σωματικά, πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που εκλαμβάνεις τα πράγματα. Σε ενδυναμώνει και σου δίνει αντοχές να έχεις περισσότερη υπομονή, να μένεις ανοιχτός σε περισσότερες πιθανότητες, να σκέφτεσαι διαφορετικά σε ότι έχει να κάνει με τις προκλήσεις της ζωής, τα όρια. Μαθαίνεις να βλέπεις ευκαιρίες.

Ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέγει κανείς να ξεκινήσει yoga, είναι για να διαχειριστεί το στρες. Βάση της δικής σου εμπειρίας ως instructor, πόσο πολύ βοηθά τελικά η yoga στη διαχείρηση του στρες;

Όλοι έχουμε στιγμές που μας απασχολούν τόσα πολλά στο κεφάλι μας. Και εκεί είναι που έρχεται η yoga, και σε βοηθά αρχικά να εστιάσεις για στην αναπνοή σου. Και αν μπορείς να απανεύσεις πιο αργά και βαθιά, τότε μπορείς να σκεφτείς και καλύτερα. Ένα από τα βασικά πράγματα που μαθαίνεις στη yoga, είναι να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Το ίδιο και στη ζωή. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και από' κει και πέρα, μη σε απασχολεί το αποτέλεσμα. Εστιάζεις στο τώρα.

Στην πραγματικότητα μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε εντελώς διαφορετικά. Εστιάζουμε στο μέλλον, στο τι θα γίνει, χωρίς να απολαμβάνουμε το τώρα. Οι πρακτικές που μαθαίνεις μέσα από την yoga σε ακολουθούν και στη ζωή. Και μαθαίνεις να προσεγγίζεις τις δυσκολίες, με διαφορετικό τρόπο.

Πώς μπορεί η yoga να βοηθήσει νέες μητέρες να διαχειριστούν ή ακόμη και να αποδεχθούν το σώμα τους;

Από αυτά που ακούω στον χώρο, η yoga βοηθά απίστευτα στον τοκετό τις νέες μητέρες, χάρη στις αναπνοές. Οι γυναίκες που εξασκούν την yoga, έχουν μάθει να διαχειρίζονται καλύτερα τις ανάσες τους και να τις ελέγχουν. Με τη σειρά τους οι σωστές ανάσες σε ηρεμούν.Εμπιστεύεσαι το σώμα σου και τις ικανότητες του. Επίσης, όπως τόνισα, η yoga σε βοηθά να προσαρμόζεσαι σε άβολες στάσεις. Γίνεσαι familiar με μια άβολη κατάσταση. Επομένως, έχεις ήδη δυο βασικούς τομείς στους οποίους βοηθά πολύ τις μέλλουσες μητέρες η yoga. Να μη ξεχνάμε και την ευλυγισία. Όσο πιο υγιές είναι ένα σώμα, τόσο πιο εύκολο είναι να εστιάσει και να επιτύχει αυτό που θέλει.

Τι πρέπει να έχει κανείς κατά νου, αν επιθυμεί να ξεκινήσει yoga;

Αυτό που είχε πει κάποτε ο δάσκαλος μου στο Μπαλί και νομίζω πως ισχύει απόλυτα, είναι πως η yoga είναι ιδανική για ένα άτομο, το οποίο νιώθει έτοιμο να κάνει μια αλλαγή στην ζωή του. Και εγώ σε εκείνη την περίοδο που ξεκίνησα για πρώτη φορά yoga, είχα ανάγκη πιο πολύ από ποτέ μια αλλαγή. Αν θες να απολαμβάνεις περισσότερο τις ημέρες σου, αν θες να έχεις μια καλύτερη σχέση με το σώμα σου και το τι μπορεί να κάνει, αν ψάχνεις γαλήνη και ηρεμία, ακόμη αν απλά θες καλύτερες σχέσεις, η yoga μπορεί να σου δείξει τον δρόμο.

Πόσο καιρό χρειάζεται κανείς για να νιώσει όλα αυτά τα οφέλη που μας περιγράφετε;

Η yoga είναι μια πρακτική. Όσο περισσότερο κάνεις, τόσα περισσότερα θα παίρνεις από αυτή. Το διάστημα εξαρτάται από το κάθε άτομο, όμως είναι σα να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα. Ένα νέο οργανο μουσικής. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να γίνει τρόπος ζωής. Είναι σημαντικό να μένεις συνεπής.

Ποια είναι τα 3 σημαντικότερα μαθήματα ζωής που έμαθες χάρη στη yoga;

  • Το ένα είναι σίγουρα, το να μένω προσηλωμένος στην διαδικασία και όχι στο να εστιάζω στα αποτελέσματα, κάτι που μου διώχνει πολύ περίσσιο άγχος και στρες. Γιατί το στρες έχει να κάνει με ότι μας προβληματίζει στο μέλλον.

  • Το δεύτερο είναι, πως η ζωή είναι γεμάτη δώρα που δεν βλέπουμε. Συνήθως παραπονιόμαστε γιατί μας συνέβη το ένα ή το άλλο. Ή αναρωτιόμαστε γιατί να πρέπει να περάσουμε όλα αυτά. Αλλά είναι τόσο σημαντικό να έχεις το μυαλό σου ανοιχτό. Γιατί το κάθε τι, έχει να σου προσφέρει πολλά, τα οποία συνήθως αγνοείς. Όσο άσχημα και αν είναι τα γεγονότα στη ζωή σου, όσο άσχημα νέα και να πήρες, ποτέ δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσουν και τι τελικά μπορεί να μάθεις από αυτά. Είναι ώρα να αποδέχεσαι ορισμένα πράγματα.
  • Και τρίτο μάθημα, είναι το πόσο σημασία έχει, να είσαι μια ύπαρξη αγάπης προς τον εαυτό σου και προς τους άλλους ανθρώπους.
    Ζούμε σε έναν τόσο μεγάλο και χαώδες κόσμο, με πολλές διαφορές στην κουλτούρα και στον τρόπο ζωής, κάτι που δημιουργεί εντάσεις και τσακωμούς. Η yoga είναι μια πρακτική που σου μαθαίνει να προσπερνάς τα οποιαδήποτε εμπόδια, και να ψάχνεις την σύνδεση. Τις ομοιότητες. Αυτά που σας ενώνουν.

Ποια είναι η άποψη σου για τα διαφορετικά είδη yoga που κατά καιρούς προβάλλονται -πχ puppy yoga, beer yoga, metal yoga;

Από τη μια είναι ευχάριστο που η yoga αποκτά περισσότερο κόσμο και σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ωστόσο είναι σημαντικό να μένουμε στην ουσία. Υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές που κάνουν την yoga αποδοτική. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και διαδρομή. Καθένας νιώθει διαφορετικά γι' αυτό το θέμα, όμως για εμένα έχει περισσότερο σημασία το να μπορούμε να μένουμε στα βασικά. Στο να βλέπουμε την ύπαρξη μας, ως μέρος ενός συνόλου. Άμα επιτευχθούν τα βασικά κομμάτια της yoga, και έχεις και ένα κουταβάκι δίπλα σου, τότε όλα οκέι. Όμως άμα σε απασχολεί απλά το να ανέβει μια κατσίκα στην πλάτη σου, τότε γίνεται λίγο ανούσιο.

Η αυθεντική yoga βασίζεται στο σύντομο ταξίδι της ζωής. Στο γεγονός πως είμαστε θνητοί, και σε αυτό το σύντομο διάστημα έχει σημασία να λέμε την αλήθεια μας, να συνδεόμαστε πραγματικά με τους ανθρώπους μας, να προσπαθούμε για το καλύτερο. Πέρα από τις πόζες και τις αναπνοές, η yoga είναι ένας ολόκληρος κόσμος.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας, τις 5 καλύτερες yoga πόζες;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, αλλά δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση, γιατί αυτό εξαρτάται από την ημέρα. Κάθε ημέρα είναι διαφορετική και νιώθεις διαφορετικά. Οπότε την μια ημέρα μπορεί να με βοηθήσουν κάποιες συγκεκριμένες πόζες και την επόμενη ημέρα, να χρειάζομαι κάποιες άλλες. Γενικά μου αρέσουν όλες, μου αρέσει η ποικιλία στην πρακτική μου.

Jenny.Gr
@Brentasana

Mια και μόνο wellness συμβουλή που θα μπορούσες να ξεχωρίσεις;

Το να ακούς το σώμα σου και τον εαυτό σου. Να μένεις δηλαδή σε επαφή με το μέσα σου. Με το τι σου ταιριάζει και τι όχι. Έχουμε τόσες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι όλα για όλους και σε πολλές περιπτώσεις οι συμβουλές έρχονται σε αντίθεση. Επομένως οφείλουμε να εστιάσουμε στον εαυτό μας και να δούμε τι λειτουργεί καλύτερα για εμάς. Οι ρουτίνες θα αλλάζουν συνέχεια, και οι τάσεις ακόμη και στο wellness, όμως όταν ξέρεις ποιες τροφές σου κάνουν καλό για παράδειγμα, ή ποια άσκηση σε κάνει να νιώθεις πιο ζωναντός, αυτά είναι που πρέπει να εξελίξεις και έχουν να σου προσφέρουν.

Και κάπως έτσι από τη συζήτηση, μπήκαμε στην πράξη μαζί με τον Brent και πολλά ακόμη άτομα τα οποία έδωσαν το παρών στα Holmes Place για ένα μοναδικό yoga session μαζί του. Τελικά είχε δίκιο, πέρα από τις πόζες και τις αναπνοές, η yoga είναι και μια πνευματική πρακτική. Όσο και αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να καταφέρεις την μια ή την άλλη στάση, τελικά συνειδητοποιείς πόσο κοντά είσαι στο να τα καταφέρεις και πόσο λάθος ήταν η αρχική σου αντίληψη. Στο παιχνίδι όμως, μπαίνει και ο διαλογισμός, ο οποίος σε βοηθά να παίρνεις αυτή τη σωματική πρακτική και τα μαθήματα της, και να τα μεταβιβάζεις σε ένα πνευματικό επίπεδο. Να γίνεσαι ένα με τους συμμετέχοντες, να βλέπεις το σώμα σου να πειραματίζεται, να προχωράς σε σκέψεις και σε συναισθήματα, τα οποία σε ωθούν να εξελίξεσαι.

Όσο και αν προσπαθούμε να περιγράψουμε με λόγια την πρακτική της yoga, τελικά μόνο η πράξη και η συνέπεια, είναι αυτά που θα σου χαρίσουν απαντήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.