WELL BEING

"Cold Plunges": Όσα πρέπει να ξέρεις για τα παγωμένα μπάνια - Τα οφέλη και οι κίνδυνοι


Τόνια Τζάφερη

13 Ιουνίου 2023

"Cold Plunges": Όσα πρέπει να ξέρεις για τα παγωμένα μπάνια - Τα οφέλη και οι κίνδυνοι
@haileybieber
Τι τρέχει επιτέλους με τις παγωμένες βουτιές;

To instagram feed μας κατακλύζεται όλο και περισσότερο από celebrities (και μη), που βουτούν σε παγωμένα νερά ενός plunge. Μιας ειδικής μπανιέρας δηλαδή, η οποία περιέχει παγωμένο νερό και θερμοκρασία συνήθως κάτω των 15 με 10 βαθμούς κελσίου. Εκεί μένουν από 5 έως, μάξιμουμ 24 λεπτά -ή τέλος πάντων όσο αντέξουν.

Και αν αναρωτιέσαι γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο και να βάλεις τον εαυτό σου σε τέτοια διαδικασία, οι λόγοι είναι πολλοί. Τα παγωμένα μπάνια έχουν πλούσια ιστορία, ενώ συνηθίζονται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές στους Σαμουράι, στους Αρχαίους Έλληνες, και φυσικά στις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν πλούσια παράδοση στα παγωμένα λουτρά.

Η παγωμένη βουτιά, ερχόταν μετά το ζεστό μπάνιο ή μετά από έντονη προπόνηση και ιδρώτα. Η γνωστή και ως «ψυχρολουσία» πραγματοποιούνταν για πειθαρχία και σκληραγώγηση, είτε για τα σημαντικά οφέλη που είχε στον οργανισμό, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά:

Jenny.Gr
@haileybieber

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν τακτικά ένα κρύο ντους, έχουν μια αύξηση στον αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με τις γυναίκες που επιλέγουν το ζεστό ντους. Οι αυξημένοι ρυθμοί στο μεταβολισμό που προκαλούνται από το κρύο ντους, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια.

Έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία

Κάνοντας ένα κρύο ντους, ερεθίζεται το σημείο εκείνο του εγκεφάλου που δίνει εντολή για την αύξηση της νοραδρεναλίνης. Η νοραδρεναλίνη ανεβάζει τη διάθεση, την ενέργεια, την απόδοση και βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη. Ισορροπεί επίσης, το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο σας κρατά σε εγρήγορση, αλλά μετριάζει το άγχος και ισορροπεί τις ορμόνες του στρες.

Ενδυναμώνει τους μύες

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τα παγωμένα μπάνια έγιναν τόσο γνωστά, είναι επειδή τα αγάπησαν διάσημοι αθλητές. Όχι μόνο βοηθούν σε μυοσκελετικούς τραυματισμούς και στον πόνο, αλλά επίσης το παγωμένο νερό προκαλεί επιτάχυνση της μικροκυκλοφορίας του αίματος και βοηθά στην ανάρρωση.

Προσφέρει αποτοξίνωση και καλύτερη κυκλοφορία αίματος

Το ζεστό νερό προκαλεί το αίμα να κινηθεί προς το δέρμα, ενώ το κρύο νερό αντίστροφα. Ο οργανισμός αντιδρά στο κρύο νερό αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος για να τα κρατήσει ζεστά. Έτσι βελτιώνετε η κυκλοφορία του αίματος, το οποίο με τη σειρά του βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Προσφέρει πιο υγιή μαλλιά και δέρμα

Το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν καλύτερα. Χρειάζεται ωστόσο και το κρύο νερό, για να καταπραΰνει τυχόν ερεθισμούς και να βοηθήσει στη σύσφιξη και την παραγωγή κολλαγόνου. Τελειώνοντας το ντουζ με κρύο νερό αποτρέπει επίσης το φράξιμο των πόρων, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας το πρήξιμο του προσώπου και εμποδίζοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Κλείνει τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής και έτσι εμποδίζει να εισέρχονται εξωτερικοί ρύποι.

Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να θεραπεύει την ξηροδερμία και λιπαρότητα

Ομολογουμένως όλα αυτά τα οφέλη μπορούμε να τα διακρίνουμε στους celebrities, που προωθούν τα cold plunges, και αναφέρονται στα οφέλη τους, καθώς τους βλέπουμε να βουτούν με σφριγηλό και τονωμένο από το παγωμένο νερό, δέρμα.

Jenny.Gr


Εφόσον λοιπόν οι παγωμένες βουτιές, έχουν να προσφέρουν τόσα οφέλη, γιατί μερικοί έχουν τις αμφιβολίες τους;

Οι ειδικοί συνιστούν η μετάβαση από το κρύο στο ζεστό να είναι σταδιακή, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να καθιστούν το παγωμένο μπάνιο ασφαλές για τον οργανισμό. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας, του Ulster, τόνισαν ότι πράγματι οι μύες ανακουφίστηκαν από το παγωμένο νερό, ωστόσο το σοκ που δέχτηκε το σώμα και ο οργανισμός ήταν πολύ μεγάλο.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Beakley, επισήμανε πως τέτοιου είδους θεραπείες καλό θα είναι να αποφεύγονται κυρίως από άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν πιο δύσκολο το έργο της καρδιάς: «Όσο πιο πολύ μένει κάποιος στο παγωμένο νερό τόσο ισχυρότερα σοκάρει τον οργανισμό του. Το διακεκομμένο παγωμένο μπάνιο μπορεί να είναι μια καλύτερη λύση» κατέληξε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.