WELL BEING

Πώς να ξεχωρίσεις μια ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο


JTeam

20 Ιουνίου 2023

Πώς να ξεχωρίσεις μια ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο
5 σημαντικές διαφορές που πρέπει να έχεις κατά νου

Οι ημικρανίες είναι πολλοί πιο συχνές απ' όσο φανταζόμαστε. 2 στους 10 ενήλικες του πληθυσμού στη χώρα ταλαιπωρούνται από χρόνιες ημικρανίες, ενώ πολλές φορές μπερδεύουν τις κρίσεις ημικρανίας με τους πονοκεφάλους, με αποτέλεσμα να μην αναζητούν βοήθεια.

Οι ημικρανίες όμως μπορούν να είναι μια εξουθενωτική και ανυπόφορη κατάσταση, γι' αυτό και είναι σημαντικό να ερευνήσουμε θεραπείες και τρόπους που λειτουργούν για εμάς. Για αρχή όμως, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια ημικρανία από έναν πονοκέφαλο;

  • Ο πονοκέφαλος είναι συνήθως πιο ήπιος στην ένταση του πόνου και περιγράφεται ως ένα «σφίξιμο» γύρω από το κεφάλι. Σε αντίθεση η ημικρανία, εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο μέρος της κεφαλής. Για παράδειγμα μπορεί να είναι πολύ έντονος πόνος μπροστά στο κεφάλι και πάνω από το μάτι. Μπορεί να είναι μόνο στη δεξιά πλευρά, ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή του κεφαλιού.
  • Οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως περιστασιακοί. Σε αντίθεση με τις κρίσεις ημικρανίας που αποτελούν μια χρόνια υποτροπιάζουσα διαταραχή. Σε γενικές γραμμές η συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ενώ πολλές φορές επηρεάζεται από γονιδιακούς ή ψυχολογικούς παράγοντες.
  • Οι κρίσεις ημικρανίας δεν επιτρέπουν στο άτομο να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς ο πόνος, τα συμπτώματα που συνοδεύουν μια κρίση ημικρανίας, αλλά και η κόπωση, δεν αφήνουν το άτομο να ανταπεξέλθει.
  • Τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και της ημικρανίας είναι διαφορετικά. Ο απλός πονοκέφαλος, δημιουργεί προφανώς πόνο και ενόχληση στο κεφάλι. Αντιθέτως οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να επηρεάσουν την όραση (φώτα που αναβοσβήνουν ή τεθλασμένες γραμμές), να συνοδευτούν από έντονη ναυτία, εμετούς, ευαισθησία στο φως, ζάλη κ.α.

Είναι σημαντικό ένα άτομο να μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορές ανάμεσα σε μια κρίση ημικρανίας και έναν πονοκέφαλο, προκειμένου να ακολουθήσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.